Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Vodnáři potřebují argumenty, Raci emoce. Jak zvládnout konflikt podle znamení?

/
  • Někomu vyhovuje plamenná debata plná emocí, jiný dává přednost faktům
    Někomu vyhovuje plamenná debata plná emocí, jiný dává přednost faktům (profimedia.cz)
    17. července 2015 ● 06:00

    Hádky jsou potřeba. Pročistí vzduch a dají na situaci nový pohled. Pokud se tedy vedou konstruktivně. Každé znamení potřebuje konflikt prožít jinak, jeden chce vidět situaci ze všech úhlů pohledu, druhý potřebuje čas si všechno promyslet. Jak se efektivně pohádat, abyste dosáhli kompromisu? Záleží na tom, s jakým znamením konflikt vedete.

  • 1.

    Beran

    elementy
    elementy
    Autor: shutterstock.com
    Berani si cení svobody. Během konfliktu mají potřebu všechno vychrlit naráz. Občas u toho bývají dost výbušní. Pokud je váš partner Beran a schyluje se k hádce, nechte ho pořádně vypovídat. V manželství i na pracovišti. Čím více pocitů a argumentů Beran vychrlí, tím více vychládá a stává se přístupnější další debatě. Nechte je, aby dostali všechno ze sebe ven, potom je bude případný střet názorů vytáčet o mnoho méně.
  • 2.

    Býk

    elementy
    elementy
    Autor: shutterstock.com
    Býk je symbolem stability a velice často bývá neměnný i ve svých postojích a názorech. Pokud musíte vstoupit do konfliktu s Býkem, připravte se na tuhý odpor. Nejlepší strategií bývá nechat Býkovi čas a prostor, a to nejlépe o samotě. Býci si potřebují všechno v klidu vstřebat sami. Pokud jim to dopřejete, budou vůči vašim návrhům a argumentům mnohem vstřícnější.
  • 3.

    Blíženci

    elementy
    elementy
    Autor: shutterstock.com
    Vládnoucí planetou Blíženců je Merkur, který v horoskopu symbolizuje komunikativnost. Nikdo tedy nedokáže komunikovat lépe než Blíženci. Pokud dojde na problém, chtějí se na něj podívat ze všech stránek a jsou ochotni ho probírat hodiny a hodiny. Pozitivní na tom je, že všechny vaše argumenty berou na vědomí. Negativní je, že z maličkosti jsou schopni udělat obří drama. Mějte tedy rozhovor ve svých rukou a nedovolte jim zabíhat příliš do detailů. Jinak se konce debaty nedočkáte.
  • 4.

    Rak

    elementy
    elementy
    Autor: shutterstock.com
    Citliví Raci jsou během konfliktu alergičtí na pravdivou i nepravdivou kritiku. Pokud na ně nastoupíte s touto strategií, cítí se Raci raněni a pak s nimi je těžká domluva. Dokážou ale ocenit ochotu naslouchat a dávat najevo své pocity. Při střetu s Raky zkuste používat co nejčastěji věty typu: "Když toto říkáš, cítím se..." Nebo: "Chápu, jak to myslíš, ale mám obavy..." A podobně. Raci to vezmou jako ochotu mluvit narovinu a jsou hned ochotnější se domluvit.
  • 5.

    Lev

    elementy
    elementy
    Autor: shutterstock.com
    Ohnivé znamení Lva se dokáže pořádně rozohnit i během konfliktu. Existuje ale spolehlivá strategie, jak jeho běsnění předejít: dopřejte mu teplo a lásku předem. Ujistěte ho o své loajalitě a o tom, že ho uznáváte. Sebestředný Lev se uklidní, že vše je tak, jak mu to vyhovuje. Teprve poté mu sdělte to, co potřebujete. Ideální postup zní: "Ty víš, jak moc pro mne znamenáš. Je tu jen jedna maličkost..."
  • 6.

    Panna

    elementy
    elementy
    Autor: shutterstock.com
    Panny patří k těm, se kterými jde zpravidla dobře vycházet. Je to především díky tomu, že Panny samy konflikty nevyhledávají ani se v nich necítí dobře. Pokud ovšem pocítí, že někdo této situace využívá, začnou se bránit. Během hádek je jejich hlavním cílem podrobná analýza problému ze všech stran. Připravte se na neustálé zvažování všech pro a proti. Pokud ale Pannám necháte prostor si všechny tyto věci sepsat a promyslet, stanou se z nich zase partneři pro konstruktivní diskusi.
  • 7.

    Váhy

    elementy
    elementy
    Autor: shutterstock.com
    Vzdušné znamení Vah má tendence vidět všechny věci černobíle. V jejich podání existuje jen pravda, nebo lež, nic mezi tím. Dejte si tedy pozor na to, jaký druh informací jim podáváte a jakým způsobem. Pokud zjistí, že neříkáte pravdu, nebudou s vámi ztrácet čas. Velice ocení, když přijdete s problémem a rovnou i s návrhem řešení. Budou mu pozorně naslouchat.
  • 8.

    Štír

    elementy
    elementy
    Autor: shutterstock.com
    Před Štírem není jednoduché cokoliv utajit. Stejně jako Váhy, i Štíři nesnášejí lhaní a zatajování, ale na rozdíl od Vah na ně přijdou daleko častěji. Dokážou se vám dostat doslova pod kůži. Sami vás tam ale jen tak jednoduše nepustí a rozhodně vám nebudou říkat vše – ani při hádce. I proto se ostatním mohou zdát nečitelní nebo nepředvídatelní. Málokdo má jejich důvěru, pokud ji ovšem získá, pak nalezne se Štírem skvělou domluvu.
  • 9.

    Střelec

    elementy
    elementy
    Autor: shutterstock.com
    Střelec potřebuje mít během komunikace pocit, že respektujete jeho svobodu. Bývá často rychlý ve svých soudech a často nepřemýšlí, jestli svou mluvou někoho nezraní. Neberte si tyto věci od Střelce příliš osobně a hlavně mu to nevyčítejte. Dejte mu najevo, že je v pořádku, že to řekl, a pak teprve hovořte o tom, co to pro vás znamená. Střelec ocení pocit, že může svobodně říct svůj názor, a díky tomu bude respektovat i ten váš. V této atmosféře pak snáze dojdete ke kompromisu.
  • 10.

    Kozoroh

    elementy
    elementy
    Autor: shutterstock.com
    Kozoroh potřebuje mít pocit, že má situaci pod kontrolou. Pokud mu tedy necháte během debaty nebo hádky možnost ji trochu řídit, dosáhnete rozhodně lepších výsledků. A pokud budete ještě ke všemu argumentovat věcně, máte kompromis s Kozorohem jistý. Kozoroh totiž nesnese, pokud během konfliktu nebo při řešení problému nad rozumem převládnou emoce. Pak považuje další debatu za zbytečnou.
  • 11.

    Vodnář

    elementy
    elementy
    Autor: shutterstock.com
    Vodnář potřebuje dokonalou přípravu. Jeho řešení konfliktů probíhá ideálně na vysoké úrovni, za podpory promyšlených argumentů a faktů. Nezkoušejte na něj emocionální výlevy, urážky, pochlebování nebo snad vydírání tím, že nemluvíte. Argumenty a fakta. Vodnáři bývají také skvělí prostředníci v debatách ostatních – dokážou vždycky vypíchnout argumenty jedné strany a setřít ostré hrany.
  • 12.

    Ryby

    elementy
    elementy
    Autor: shutterstock.com

    Tichá Ryba vždycky raději pluje a kličkuje tak, aby s nikým do střetu jít nemusela. Pokud ovšem ke konfliktu dojde, Ryba potřebuje svůj čas všechno strávit. Nepatří k příznivcům rychlých řešení, raději zapluje do jeskyně a vše promýšlí. V tuhle chvíli není dobré ujišťovat ji o něčem – ani o svých emocích, loajalitě – ani na ni tlačit tisíci e-maily nebo esemeskami. Ryba za čas vypluje připravena pokračovat v debatě dál.

Autor: red

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz