Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Nezvladatelný vztekloun, nebo ufňukaný bolestín? Jak děti ovlivňuje jejich znamení

/
  • (shutterstock.com)
    9. července 2016 ● 06:00

    Když se rozhlédnete na dětském hřišti, na první pohled vidíte, že každé dítě je jiné. Stejně jako u dospělých na to má vliv to, v jakém znamení se narodilo. Pokud chcete sobě i svým drahouškům ušetřit spoustu stresu a nervů, nepodceňujte vliv, který na něj měly hvězdy, když se narodilo. Jaké jsou děti podle nejslavnější astroložky Lindy Goodmanové?

  • 1.

    Dítě Beran

     

    beran
    beran
    Autor: shutterstock.com
    Toto děcko pravděpodobně začne chodit dřív než jiné děti a určitě začne dřív mluvit. Nebude snadné ho uhlídat. Řekněte mu ne a ono vám vzdorně zahrozí baculatým prstíčkem. S disciplínou musíte začít brzy. Dávejte pozor na pády a zranění ohrožující hlavu nebo obličej. Dítě Beran má sklon k úrazům, a to je ještě řečeno mírně. Když povyroste, svým medvědím objetím vám nejednou vyrazí dech. Děti narozené v tomto znamení většinou dávají najevo příchylnost kromě několika, které v raném věku zažijí nějakou nepříjemnou zkušenost. Z těch se stanou smutní, tiší beránci. Ale jejich rohy jsou stejně nebezpečné.

     

    Jak dítě roste a sílí, začnou se u něj projevovat určité povahové rysy. Všimnete si, že když mu odporujete, není s ním žádné pořízení, ale jeho hněv nemá dlouhé trvání. Po každém výbuchu na vás vrhne zářivý a triumfální úsměv. Chlapci a dívky Berani mohou začít od raného věku zanedbávat domácí úkoly. Místo abyste nutila Berana do učení, popíchněte ho, že je asi pomalý a není tak chytrý jako ostatní žáci, že na ně nestačí, ale že vám to nevadí. Že ho stejně máte ráda. Páni! Uvidíte, jak se z těch školních učebnic bude prášit, až se rozhodne vám ukázat, co je to za nesmyslnou teorii. Že je někdo lepší? To chci vidět!

  • 2.

    Dítě Býk

     

    býk
    býk
    Autor: shutterstock.com
    Děti v Býku se zdají být vcelku schopnější a šikovnější než ostatní děti, dokonce už jako batolata. Zejména jsou citově vyrovnané a zřídka podléhají depresím a záchvatům a rovněž se moc nepředvádějí. Umějí být odmítavé a tvrdohlavé, někdy stydlivé a zakřiknuté, ale jinak je s nimi málo problémů. Dítě Býk si v tichosti hledí svého a málokdy vás zahanbí hrubostí nebo arogancí. Ovšem když ho škádlíte (což nesnáší), vyvíjíte na něj tlak nebo po něm chcete něco, co je mu silně proti srsti, může být agresivní. Jediným východiskem z takové situace je láska. Nikdy síla.

     

    Dítě ve znamení Býka, které bylo dospělými často k něčemu nuceno, může vyrůst v zaraženého, náladového a krutého člověka. Pamatujte si, že nedokáže odolat fyzickým projevům náklonnosti. Laskavé objetí nebo přátelský polibek a povzbudivý úsměv zlomí jeho tvrdošíjnost. Vždy mu všechno logicky vysvětlete. Křik a nadávky ho pouze donutí zavřít oči i uši. Vydrží se vzpírat disciplíně a příkazům až do soudného dne. Laskavost ho obměkčí během minuty.

  • 3.

    Dítě Blíženec

     

    blíženci
    blíženci
    Autor: shutterstock.com
    Děti Blíženci často znervózňují starší klidné lidi svými rychlými pohyby připomínajícími poskakování ptáka. Dospělí malé Blížence neustále napomínají, aby sebou přestali šít nebo aby byli trpěliví a dělali jen jednu věc. Jenže dělat dvě věci najednou je pro tyto děti přirozené. Snad byste je mohla naučit trochu zvolnit pro jejich vlastní dobro, ale nemůžete změnit jejich povahu, aniž byste potlačila jejich přirozené sklony. Milujte své dítě pro to, čím je – přátelský, čilý, zvídavý a trochu předčasně vyspělý človíček. Stejně jako leopard nemůže změnit svou kůži.

     

    Asi budou mít problémy s dochvilností, protože se na cestě někam neustále honí za novými objevy. Také je pro ně těžké poslouchat bez přerušení, protože okamžitě pochopí hlavní myšlenku a podrobnosti už nechtějí slyšet. Mohou mít tendenci se opakovat, ale vám to nedovolí, což lidi přirozeně zlobí. Ve třídě je může rozptýlit moucha, kousek barevného papíru nebo proužek dýmu při pohledu z okna. Nikdy není lehké udržet jejich pozornost, ale když se vám to podaří, budete bohatě odměněna jejich živou zvědavostí a lichotivým zájmem.

  • 4.

    Dítě Rak

     

    rak
    rak
    Autor: shutterstock.com
    Tyto děti mají větší potřebu citu než chlapci a dívky ve znamení Ryb. Mnohem více než u jiných dětí je nejsilnějším vlivem u dětí narozených v Raku již od raného věku vždy domácí prostředí. Od narození až skoro do dospělosti jsou tyto děti silně závislé na reakcích svých rodičů a sourozenců. Vaše dítě je možná příliš ostýchavé, aby vyjádřilo svoje vnitřní přání, ale tajně touží po tom, aby bylo laskáno, objímáno a zbožňováno. Když se mu nedostane pozornosti od rodiny, příbuzných a přátel, může ho to úplně zlomit.

     

    Přestože se vaše dítě může v dospívání stát krátce rebelem bez příčiny, v útlém věku je s ním většinou lehké pořízení. Jeho vnitřní svět je pro ně velmi reálný a vydrží si samo hrát celé hodiny. Dokonce může mít neviditelného kamaráda, kterému říká Boris nebo Betty, který mu pomáhá péct pískové dorty, sázet imaginární květiny nebo si hrát na kovboje nebo indiána. Boris i Betty jsou zdvořilí a poslušní. Vždy nechají malého Raka vyhrát a podřídí se jeho touze být hodným vůdcem bez reptání. Ač je většina Raků tichá a poddajná, Rak je kardinálním slunečním znamením vůdcovství. Navzdory své citlivosti a jemnému chování nejsou Raci následníci jiných. Mají značnou dávku nezávislého myšlení a individualismu.

  • 5.

    Dítě Lev

     

    lev
    lev
    Autor: shutterstock.com
    Typické Lvíče je slunné, šťastné, hravé a veselé, když je po jeho. Když není, zčistajasna se objeví bouřkové mraky a začne i burácet hrom nebo nastane ublížený ústup. I když se mladý Lev zdá být příliš sebevědomý, neměl by se soustavně snižovat. Malí Lvíčci a Lvice mají ve zvyku komandovat druhé děti, což často otráví matky méně výbojných potomků, ale měli by se kárat jemně, zejména před ostatními dětmi. Velká pýcha Lvů prudce reaguje na útok na jejich ješitnost, obzvláště na veřejnosti.

     

    Vaše dítě bude bezohlednější než průměrné děti, bude víc riskovat a bude aktivnější. Potom budou následovat periodická období lví lenosti, kdy bude doma polehávat příliš unavené hnout prstem kromě toho, aby vám signalizovalo, že ho máte obsloužit. Nechte ho být a dejte mu na srozuměnou, že mu nikdo nebude dělat lokaje. Jestli něco chce, může si to obstarat samo, až se mu vrátí energie. S dětmi, které se naučily, že chtějí-li být respektovány, musí respektovat práva druhých, se dá užít spousta legrace. Jsou stejně hravé a přítulné jako ta roztomilá lvíčata v zoologické zahradě a stejně jako ona potřebují přísnou disciplínu a lásku.

  • 6.

    Dítě Panna

     

    panna
    panna
    Autor: shutterstock.com
    Ve škole mají malé Panny šanci stát se učitelovými oblíbenci, protože není potíž je ukáznit a pečlivě se na hodiny připravují. Je potěšením učit tyto typicky chytré děti s mírnou povahou. Ovšem kritika by se na jejich adresu měla užívat jen zřídka. Kladení velkého důrazu na chyby jim způsobí neúměrné starosti, které někdy mohou vyústit ve skutečnou nemoc. Pokárání před celou třídou je pro toto dítě tak bolestně zahanbující, že to může zadusit jeho chuť k učení na dlouhou dobu.

     

    Citové potřeby dítěte budete muset uspokojit důkazy fyzické náklonnosti. Nikdy vám nedá najevo, jak hluboce po takovém druhu lásky touží, ale jeho nedostatek silně ovlivní jeho budoucí vztahy. Dokonce i velmi hezké a chytré chlapce a holčičky budete muset přesvědčit, že jsou zajímaví. Je pro ně těžké uvěřit, že jejich skromné nenáročné způsoby jsou stejně přitažlivé jako chování iniciativnějších kamarádů. Ješitnost Panen snese hodně povzbuzování, aniž by se příliš nafoukla, takže nešetřete objetími, polibky, upřímnými pochvalami a poklepáním na rameno. Vaše dítě potřebuje spolu s rybím tukem velké denní dávky těchto citových vitamínů.

  • 7.

    Dítě Váhy

     

    váhy
    váhy
    Autor: shutterstock.com
    Jestli je něco, co toto dítě nesnáší víc než se rozhodovat, je to rozhodování ve spěchu. Nespěchejte na ně. Jak od něj může někdo čekat, že učiní jakékoliv závažné rozhodnutí, když na ně lidé pořád křičí a ječí? Bolí ho z toho ušní bubínky a kromě toho kvůli tomu zapomnělo, k čemu se právě rozhodlo.

     

    Tyto děti jsou odborníci na obměkčování zatvrzelých srdcí. Mají tak kouzelné chování a dostanou se vám pod kůži s takovou roztomilostí, že kdo by mohl odolat tomu úsměvu a důlkům v tváři? Jejich jemné, příjemné způsoby mohou přeměnit rodiče ve dva velké pohádkové džiny, kteří splní každé přání (nemluvě o různých kouzelných skřítcích v podobě zbožňujících příbuzných). V důsledku toho začnou tyto děti školní docházku často tak rozmazlené, že je téměř nemožné je zvládnout. Nemůžete s nimi zacházet celá léta jako s princem nebo s princeznou, a tak potom od nich čekat, že budou plnit příkazy. Mladé Váhy nepotřebují tolik disciplínu jako méně rozmazlování.

  • 8.

    Dítě Štír

     

    štír
    štír
    Autor: shutterstock.com
    Vzhledem ke své strohé, často sarkastické řeči a otevřenému jednání se bude zdát přímočarý, ale přesto bude potřebovat hodně soukromí. Má svá malá tajemství a vy do nich nesmíte strkat nos. Dejte mu velkou kovovou schránku s klíčem, kam si může dávat osobní věci, nebo pro něj vyčleňte zásuvku, kterou nikdo jiný z rodiny nesmí otevřít. Pokud jde o děvčata, budou chtít deník se spolehlivým zámkem. Tyto děti si budou své myšlenky nechávat pro sebe, ale je nemožné udržet něco v tajnosti před nimi.

     

    Tyto děti jsou nezměrně věrné přátelům a osobám, které mají rády. K ostatním však mohou být dost tvrdé. Když mu třeba nějaký rozvášněný kamarád úmyslně rozbije houpacího koně, dítě Štír mu na oplátku rozbije koloběžku, hasičské auto a tabuli – a ještě k tomu mu dá ránu do nosu, aby mu došlo, že šláplo Štírovi na ocas. To je přirozeně třeba potírat. Přeji vám v tom hodně štěstí.

  • 9.

    Dítě Střelec

     

    střelec
    střelec
    Autor: shutterstock.com
    Vaše autorita se může stát pro toto upřímné zvídavé dítě terčem výsměchu. Pokud je přesvědčeno, že váš příkaz má logický podklad, poslechne bez reptání. Příkazy rodičů však musí projít procesem zkoumání, a pokud tímto testem neprojdete s dobrou známkou, máte smůlu. Budete před dítětem i mávat svou autoritou a ono na vás bude na oplátku mávat svou upřímností a vzdorem. Jste-li spravedlivá a zkusíte být stejně čestná jako dítě, naučí se respektovat vaše pravidla. Když víte, že máte pravdu, musíte být neústupná, ale poskytněte mu solidní vysvětlení. Když se zmýlíte, budete muset přiznat chybu i svou hloupost.

     

    Střelcova zvědavost je nekonečná. Den začíná otázkou a večer usíná opět s otázkou na rtech. Když jsou tyto děti malé a učí se teprve mluvit a prozkoumávají celý ten velký svět, kladou otázky: "Proč to bolí, když sáhnu na sporák? "Proč na tebe táta mrkal, když jste mluvili o druhých líbánkách, a co jsou to líbánky?" Otázky budou pokračovat od snídaně přes oběd až do večeře. Později, když povyroste, uslyšíte otázky: "Proč musím být doma v určitou hodinu, když říkáš, že mi důvěřuješ?" (A vy mu budete důvěřovat nebo byste alespoň měla). "Proč záleží na tom, co si lidi myslí? Záleží ti víc na lidech než na mně?" To je obzvlášť obtížná otázka. Radši začněte trénovat odpověď, dokud je ještě v plenkách.

  • 10.

    Dítě Kozoroh

     

    kozoroh
    kozoroh
    Autor: shutterstock.com
    Toto dítě není typ, který podlehne zbožným přáním. Dojde přesně na místo, kam se chce dostat. Je rozhodné a nikdy se nestydí dát najevo své požadavky. Přednese je jasně a potom trpělivě čeká na odpověď. Předpokládejme, že řeknete "ne". Není-li to nic důležitého, pravděpodobně se smíří se zklamáním bez plačtivých scén. Je-li to něco, co doopravdy chce, dosáhne toho tak či onak. Vaše "ne" pro ně moc neznamená. Místo aby odporovalo, bude to ignorovat a hrát o čas, dokud vás neunaví a nevzdáte to.

     

    Škola pro ně většinou není velkou zátěží. Při- jdou domů, pověsí si kabát a okamžitě zasednou k úkolům. Opravdového Kozoroha by netěšilo si hrát, dokud nejdřív nevyřídí povinnosti. Pro učitele je zpravidla příjemné učit Kozorohy, ale mohou ztrácet trpělivost s jejich pomalými a zatvrzelými metodami učení. Přesto si učitel může zřídka stěžovat na nepozornost nebo zanedbávání studia. Jakmile tyto děti pochopí základy, stanou se z nich dobří studenti. Neučí se rychle ani nezáří inteligencí, ale jsou důkladní a pečliví. Nad jejich schopností se soustředit nelze mávnout rukou. Pomáhá jim k nejlepším známkám.

  • 11.

    Dítě Vodnář

     

    vodnář
    vodnář
    Autor: shutterstock.com
    Všichni rodiče si myslí, že jejich dítě je zvláštní, jiné a jedinečné ve srovnání s ostatními dětmi. Ale toto dítě je přímo absurdní. Mnozí rodiče Vodnáře hloubají nad tím, jestli ho mají poslat na venkov, kde nebude strašit sousedy nebo nenápadně šířit zprávu, že jednou dostane Pulitzerovu cenu. Co si z toho máte vybrat? Je to problém. Pulitzerova cena není vyloučena, ale radila bych zkusit nejdřív každé léto venkov a pozorovat ho. Čekat. Třeba vynalezne nový pluh nebo sousedy úplně vyřídí. To záleží na okolnostech. U Vodnářů neplatí žádná pevná pravidla.

     

    Podněcujte ho k tělesné činnosti, aby nepropadl škodlivé netečnosti a celý den nestrávil sněním. Často je třeba velkého úsilí donutit Vodnáře k fyzické akci, i když mohou milovat sport. Duševně jsou démoni rychlosti, ale tělesně jsou pomalejší, alespoň doma. Mohou cítit souznění s ptáky, stromy, přírodou a mořským pobřežím. Vždy dávají přednost vlastním nezávislým objevům před organizovanou činností. Dejte si pozor na jejich tendenci říkat "nemůžu", aby ospravedlnili snahu vyhnout se odpovědnosti. Toto dítě může zvolit cestu nejmenšího odporu, dovolíte-li mu to. Vysvětlete mu, že jenom obelhává samo sebe. Nechte ho přijímat vlastní rozhodnutí, ale povzbuzujte ho je realizovat.

  • 12.

    Dítě Ryby

     

    ryby
    ryby
    Autor: shutterstock.com
    I ti nejmoudřejší rodiče mají potíže sestavit pro své dítě rozvrh, který by mu vyhovoval. Stereotyp a rutina jsou jeho nepřáteli a ve své neomezené představivosti udělá cokoliv, aby se jim vyhnulo. Děti, které žijí naruby – spí celý den a v noci jsou vzhůru – jsou často narozené ve znamení Ryb. Chtějí jíst, když mají hlad, spát, když jsou unavené, a hrát si, když se jim něco zalíbí, ať je to v kteroukoliv dobu. Zkusit je donutit jíst, spát nebo hrát si v nějakou jinou dobu je nadlidský úkol. Potíž je v tom, že čas, kdy dostanou hlad, jsou unavené nebo mají chuť si hrát, se liší den ode dne. Nejlépe bude se jim přizpůsobit. Málokdy se budou vztekat, vřískat nebo trucovat, aby vás donutily udělat vše po jejich, ale postupně nad vámi vyhrají únikovými manévry a zmatou vás natolik, že budete kapitulovat.

     

    Učitelé jsou vždy zmateni, když mají zařadit tyto zvláštní děti do nějaké škatulky. Do žádné se totiž zpravidla nehodí. Patrně nastanou velké spory ohledně unikátních metod učení těchto žáků a monotónní školní rutiny. Jednoduše se odmítnou podvolit. Může se u nich projevit nedostatek odpovědnosti. Řídí se vlastními pravidly. Jsou citlivé a hrubost je lehce zraní. Často pláčou. Často jsou obviňovány z lhaní, ale pro ně to nejsou lži. Není v tom žádná zlomyslnost či zbabělost. Jejich mysl je ponořená do představivosti, která jim šeptá tisíc tajemství, jež jsou tak příjemná a naplněná takovou krásou, že nemohou odolat, aby se je nesnažily oživit ve studeném reálném světě.

Autor: red

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz