Slunovratový chléb
O slunovratu kvetou lípy . Někde dříve - to podle nadmořských výšek, ale lípa a včelí aktivita je neklamnou známkou přicházení nejdelšího slunovratového dne. Tento strom, stejně jako černý bez, rezonuje mocnou silou Bohyně. Do lipových mis se také zadělává slunovratových chléb.

300 g pšeničné chlebové mouky‘
300g špaldové mouky bio
300g žitné mouky
500 ml vody – podle potřeby i více.
1 x  pol. lžíce  soli
300 g kvásku – chlebového. Pokud nemáme kvásek použijeme půl balíčku droždí.
1 x  pol. lžíce kmínu.
1 x květ černého bezu.

Lipová mísa, do které se zadělává slunovratový chléb.
Autor: Zbyněk Milner

Sypké suroviny nasypeme do mísy a smícháme, přidáme kvásek, vodu a na jemno nasekaný květ černého bezu. Důkladně hněteme. Pokud potřebujeme trochu podsypat, používáme žitnou mouku. Když se nám podaří vytvarovat pecen, necháme jej kynout pod utěrkou ve vysypané ošatce směsí škrobu a žitné mouky. Pokud nemáme ošatku, vložíme těsto na žitnou moukou posypaný pečící papír a to celé položíme i s papírem do mísy. Na teplém místě necháme vykynout. Po vykynutí přendáme i s pečícím papírem na plech a v troubě předehřáté na 250°C pečeme asi hodinu. Pokud máte ošatku, těsto jednoduše vyklopíte na plech s pečící papírem. Zhruba 15 minut před koncem potřete pecen čistou vodou pro získání lesklé, křupavé kůrky.

Chlebová pec...
Autor: Zbyněk Milner Na Větře

Takovýto chléb potom při západu slunovratového Slunce žehnejte slovy ,, Z kořene do slámy, ze slámy do klasu, z klasu do zrna, ze zrna do Slunce“  Tento chléb se o slunovratovém večeru musí sníst, zbytek se nabízí ohni a Zemi.

Chléb má v sobě něco posvátného
Autor: Zbyněk Milner Na Větře

Chléb hraje o Slunovratu velkou roli a tak i další moučník je  „chlebový“ .

Topinky s malinami
 2 hrnky čerstvých malin
3 lžíce moučkového cukru
2 dl šlehačky
1 dl cherry
3 žloutky, lehce našlehané
6-8 krajíčků chleba bez kůrek
250 g másla
skořice

Nejprve posypte maliny moučkovým cukrem, pak je lehce rozmačkejte vidličkou. Ušlehejte šlehačku, pak si do jedné misky připravte sherry a do druhé ušlehaná vejce a chléb namáčejte nejdřív do sherry a pak do žloutků a pak opékejte na pánvi na másle po obou stranách dozlatova. Opečené posypte skořicí, ozdobte malinami a šlehačkou.

Nikdo ještě nezoral pole tím, že by hlínu převracel jen v duchu.

Nákyp z vratiče
Vratič je mocná magická bylina, zavěšený nad vstupními dveřmi chrání před zlou mocí, hodí se také k přípravě posilujících nápojů. O Slunovratu Keltové jídávají nákyp z vratiče. Pro Čechy je to poněkud exotické jídlo, ale už pro výjimečnou ochranou moc vratiče se vyplatí ho vyzkoušet.

4 dl mléka
1 lžíce másla
½ hrnku rozdrolené chlebové střídky
¼ hrnku cukru, nebo medu (lze použít i javorový sirup)
2 lžíce lístků vratiče, nadrobno nasekaných
2 vejce
med a smetana na ozdobu

Svařte mléko s máslem a přelijte jím střídku, pak nechte půl hodiny uležet. Mezitím našlehejte cukr a lístky vratiče s vejci a vmíchejte je do připravené směsi.  Všechno nalijte do formy na nákyp a pečte při teplotě 175°C, dokud směs neztuhne. Podávejte zastudena s medem a šlehačkou.

Chléb v hlavní roli
Chléb je kulatý a symbolizuje tak slunce, koloběh času a také slunovrat, proto je v slunovratových receptech tak důležitý.  Úroda, která chrání před hladem, dává život, může mít dnes pro nás, kteří většinou hlad neznáme, symboliku úspěchu nejen v materiálním smyslu, ale i ve smyslu spokojené rodiny, která se u stolu schází. 

Slunovratový chléb - symbol slunce
Autor: internet