Léčivé byliny mají o Slunovratu výjimečnou sílu, právě proto, že Slunce je na vrcholu sil. Tradovalo se, že když svobodná dívka nasbírá o půlnoci o Slunovratu devatero kvítí (kopretina, růže (může být šípková), smolnička, chrpa, rozchodníček (rozchodník prudký), netřesk, mateřídouška, fialka (polní maceška), zvonek) bez ohlížení a dá si ho pod polštář, uvidí ve snu svého budoucího muže.  Dnes už to asi pro dívky nebude taková motivace, ale už samo trhání květin o slunovratu je magické.

Poklady - podle pověstí tuto noc rozkvétá zlaté kapradí a otevírají se skryté poklady.
Pokud půjdete v noci na louku a natřete si oči rosou, uvidíte prý všechny poklady světa. Jediný háček je v tom, že je hlídají psi s ohnivýma očima, alespoň ty, které tvoří truhly zlata a šperků.

Z magického hlediska se ovšem hledání pokladů týká spíše statků duchovních, než drahého kamení.

 

I u nás máme posvátné kruhy
Autor: Zbyněk Milner Na Větře

Voda
Slunovratové koupeli po východu slunce se odedávna přisuzuje léčivá moc, také ranní rosa po východu slunce má toho dne blahodárné účinky - šlechtí tváře, dodává krásy, slouží také pro očištění a zbavení se různých bolestí.

Studánky - pokud se napijete o letním slunovratu vody ze studánky, vyléčí vám všechny neduhy, říká lidová pověra, dnes je ovšem třeba dbát větší opatrnosti a pít jen tam, kde je voda pitná. Pokud si nechcete studánku odpustit, potřete si vodou čelo a spánky.

Studánkám nebo pramenům se vzdávala čest tzv."odíváním studny (pramene)" - ozdobením květinami a větvemi. U pramenů se také zpívalo, hrálo na hudební nástroje a tančilo.

 

Spojení ohně a vody je velmi mocné
Autor: profimedia.cz

Kouzlo města
Pokud žijete ve městě, nemusíte si připadat ošizení. Všechny rituály se dají upravit a města skrývají mnoho magických míst.  Řeky i příroda ve městě v sobě tají hlubokou moudrost, velkou životní sílu, kterou nenápadně městu předává.  Pampeliška si s městem dokáže poradit, stačí trocha snahy a dokážete ji napodobit i vy.