Očistěte se

Pokud jste odvážní, můžete se vykoupat v ledové vodě, jinak zvolte bylinkovou koupel.

Očištěte dům

Je dobré  udělat důkladný úklid, probrat staré věci a vyhodit (nebo věnovat) to, co už nepoužíváme, otevřít na chvilku všechna okna a dveře, aby vše staré mohlo „odletět“ pryč. Nechte se inspirovat sekcí „rituály očisty domova“. Cílem je očistit prostor a vpustit do něj esenci mladé, energické, krásné bohyně Brighid, která probouzí zemi z dlouhého zimního spánku.

V noci z 31. ledna na 1. února tradičně zapalujeme bílé svíčky a chodíme s nimi po domě a s modlitbou „vnášíme světlo“ (fyzicky i metaforicky) do každého pokoje.
 

Svátek bohyně

Imbolc byl oslavou bohyně Brighid, která byla jednou ze tří podob trojjediné bohyně. V zimě vystupovala v podobě „stařeny“ (cailleach), obávané bohyně spojované se smrtí.

O Imbolcu přichází proměněna v pannu a čistou bohyni, symbolizující příchod jara a znovuzrození. Brighid je bohyní inspirace a učení, patronkou kovářů, léčitelkou a zastánkyní opuštěných. Jako taková byla všude bohyní velmi oblíbenou na řadě míst po celé Evropě je jí zasvěceno mnoho studní a léčivých pramenů.

Její oblíbenost nezmizela ani po příchodu křesťanství, proto se mezi svatými objevila v podobě sv. Brighid z Kildare. Podle starých legend chodí tato bohyně dosud po světě (jako sv. Brighid), neboť mezi její nesčetné umění patří též schopnost udržovat věčný oheň keltské tradice.

Proto někteří slaví Imbolc také jako svátek Bohyně keltského ohně. Jejím znakem je ochranný uzel vázaný ze slámy a připevněný nad vchod domu jako ochranné znamení. Ze stébel obilí se také vyráběly malé panenky, které pak dívky oblékly do šatů a nosily je od domu k domu. Každá domácnost dávala této symbolické nevěstě malý dárek.