Pokud chcete využít síly Slunovratu, bez ohně to rozhodně nepůjde. 

Můžete vyzkoušet jednoduchý rituál očištění a ochrany domu.

Připravíme si bílou svíci, pomažeme ji levandulovým olejem, vyslovíme „očišťující“ zaklínadlo a pak svíci zapálíme.

Potom s ní obejdeme či obkroužíme předmět či místo, které chceme očistit, v případě, že očišťujeme například pokoj, obcházíme podél stěn a v rozích se na chvíli zastavíme. Při tom vyslovujeme zaklínadlo: „Plameni jasný, zlo teď znič, očistným světlem škůdce spal a živým ohněm ochraňuj v tuto chvíli a pak i dál.“

Při vyslovování zaklínadla vizualizujte co nejživěji zlo, negativní energii, hořící v plameni svíčky, nebo plameny, které obklopují předmět či místo a spalují vše zlé. Při očistných kouzlech je nejlépe nechat svíci dohořet a dál ji už nepoužívat.

Bitva o svátek
Křesťanská církev se pohanské svátky dlouho snažila vymýtit, nakonec slunovratovou tradici alespoň překryla oslavami svatojánské noci. Zvyky i rituály však přetrvaly dál. Svatojánská noc je noc z 23. na 24. června. Je plná kouzel a magie, ožívají v ní nadpřirozené síly a otevírá se brána mezi světy. Je možné vyvolat duchy zemřelých a spojit se s tajemnými mocnostmi. Země se otevírá a hledači pokladů vyrážejí.
O Svatojánské noci se také provádějí různé rituály, které sahají až do starověku. Jde třeba o skákání přes oheň nebo házení věnců do vody.

Noc bludiček a divoženek
O Svatojánské noci ovšem neožívaly jen pozitivní energie, hledačům pokladů hrozily Bludičky, které poutníky lákaly do bažin. Zahnat je bylo možné nadávkami a kletbami. Prý to byly duše zemřelých, nepokřtěných dětí, tzv. nekřtěňátek. Dobrý člověk se jich ovšem nemusel bát.

Do akce vyrážely také divoženky, bosorky, lesní ženy. Věřilo se, že se dívají do oken a lidské děti vyměňují za svoje. Také lákali muže do tance, pokud svolil, špatně to s ním dopadlo, rozsápaly ho.

Svatojánské byliny
Traduje se, že byliny nasbírané o slunovratu mají díky síle slunce největší léčivou moc.
Neprovdané dámy mohou navíc natrhat „devatero kvítí“ (kopretina, růže (může být šípková), smolnička, chrpa, rozchodníček (rozchodník prudký), čičmudíček / tučmužík (netřesk), mateřídouška, fialka (polní maceška), zvonek). Květiny musí dotyčná natrhat bez toho, aby promluvila a ohlédla se, a pak si je dát pod polštář. V noci se jí pak ve snu zjeví budoucí muž.

Chvíle hledačů pokladů
Zapomeňte na chvíli na detektory kovu, o svatojánské noci se na to jde jinak. Nejdřív je nutné najít kvetoucí kapradí, pak zlatý květ kapradí chytit do bílých šatů. Komu se podařilo zlatý květ získat, byl obdařen magickými schopnostmi a dokázal poklad najít a případně i otevřít skálu.

Chcete si na Slunovrat připravit nějakou dobrotu? Speciální slunovratové recepty najdete zde.