Briošky z měsíčku
Měsíčku se také říká „sluneční květina“ nebo „nevěsta léta“. Je to vhodná přísada do pokrmů, které se podávají o slunečních svátcích. Pokud chcete slavit magicky, upečte si tuhle netradiční pochutinu.

Budete potřebovat:
1 hrnek + jednu lžíci okvětních plátků měsíčku
2 dl mléka
1 vejce
3–5 hrnků mouky
5 lžic cukru
1 lžičku prášku do pečiva
6 lžic másla
½ hrnku kandované pomerančové kůry
1 hrnek rozinek sultánek.

Do malého látkového sáčku nasypte 1 hrnek měsíčkových okvětních plátků, zavažte, vložte do hrnce a přilijte mléko. Pak přiveďte mléko do varu, vyndejte bylinky a všlehejte do vývaru vejce. V jiné misce smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl a 1 lžíci okvětních plátků. Nakrájejte máslo a přidejte i pomerančovou kůru a rozinky. Do směsi pak přilijte i mléčný vývar a deset minut šlehejte. Pak vlijte do vymaštěné formy na vdolky a při 190 °C pečte 10–15 minut.

Bezový sekt
No a k oslavám patří i sekt. Připravte si vlastní, kouzelný. Letos už to asi nestihnete, ale příště budete vědět, o co bezovou matičku poprosit.

Autor: Zbyněk Milner na Větře

1) Dojdeme na květ černého bezu – pokud chcete, aby nápoj, který budete připravovat, nebyl jen nápoj, ale stal se z něj nápoj kouzelný, vezměte s sebou k bezovému keři následující: 
Hladkou mouku, cukr, trochu škrobu a máslo se špetkou soli. Sypké dary před keřem vysypte na zem, osolené máslo položte pod keř, pálenkou bez pocákejte a hluboce se mu pokloňte – vše, co utrhnete, bude požehnané Bezovou Pannou a váš nápoj bude magickým lektvarem.
2) Odvažte si 400 g cukru a ten rozpusťte ve 4 litrech vody – pokud možno ze studánky.
3) Potom do ní vložte cca 12 květů bezu, který jste nechali asi 30 minut ležet rozprostřený na papíře, to aby broučci a mušky, které jsme s květy přinesli, měli šanci odletět.
4) Omytý a nakrájený citron vložte též do oslazené vody s bezem.
5) Do takto nachystané směsi vody, citronů a cukru nalijeme 1,25 dl jablečného octa cca 5 až 8 % silného. Pokud by někdo měl z tohoto kroku obavy – jsou zbytečné, ocet nebude v nápoji na závadu a napomáhá procesům vedoucím ke kvašení.
Je důležité s nápojem několikrát za den míchat – dřevěná vařečka je na to ideální. Pokud máte doma chlebový kvásek, namočte do něho prst a zamíchejte s ním nápoj – pouze jednou. Tím přidáte kvasinky a proces kvašení bude rychlejší.
7) Po devíti dnech to celé přeceďte přes plátno, stočte do lahví a přesuňte z okna do chladu sklepa na další dva až tři týdny. 

Tento nápoj chystáme na oslavu letního slunovratu, neodmyslitelně k němu patři.

Slunovratové rituály najdete i tady.