Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Lughnasad – oslavte vrchol léta a přilákejte do svého domu štěstí a prosperitu

/
  • (archiv)
    1. srpna 2015 ● 08:00

    Oslavy dožínek mají dlouhou tradici. 1. srpna oslavujeme sklizeň a vstupujeme do druhé, klidnější části léta, kdy bude čas na bilancování. Přičarujte si štěstí dožínkovým rituálem a pochutnejte si na magickém koláči.

  • 1.

    Lughnasad – svátek plného léta

    Autor: profimedia.cz

    Kdy: 1. nebo 2. srpna

    Další názvy: Lammas, August Eve

    Symboly: obilí, chléb, nástroje na mlácení obilí 
    Byliny: bobulovité plody, dub, obilí, slunečnice, topolovka růžová, aloe, cesmína, slunečnice

    Kameny: hnědý achát, jaspis, aventurín, citrín, peridot a sardonyx

    Barvy: zlatá, zelená, žlutá

    Co se slaví: Lugnasad je pojmenován po jednom ze slunečních bohů, Lughovi. Bohyně porodila, Bůh se stal otcem dítěte, jehož jméno je hojnost. V tuto dobu dozrává obilí, sklízí se pole a mlátí se zrní. Jedná se o první svátek sklizně, kdy lidé děkují bohům za úrodu a patřičně to oslavují.

    Jak se slaví: Slaví se výrobky z obilí, lidé pojídají čerstvý chléb, tančí na sklizených polích, večer tančí u ohňů, pijí na oslavu úspěšné sklizně, děkují bohům oběťmi z úrody.

    Dodnes přetrvalo: dožínky, krajové oslavy sklizně jako hody apod.

    Během oslav Lughnasadu se obvykle uzavíraly sňatky, pořádaly různé lidové veselice, závody a soutěže či sportovní klání. Během těchto oslav byly zakázány projevy nenávisti, násilí a také vymáhání dluhů.

  • 2.

    Dožínkový rituál

    Autor: archiv

     

    Vyberte vhodné místo v přírodě,  připravte si svíce, vztyčte oltář nebo doneste velký kámen, který vám oltář nahradí. Na něj položte  plody ovoce nebo třeba klasy obilí. Můžete použít taky figurku boha vyrobenou z chleba.

    Potom se koncentrujeme na svá přání. Měla by to být přání pozitivní, slunečná, týkající se dostatku, plodnosti, intenzivně si představujte svůj cíl, ale také přírodu, která obklopuje ve vší slávě léta. Své přání vyslovte nahlas, pak zrušte kruh a pozvěte k oslavě své blízké.

  • 3.

    Recept pro Lughnasad – dožínkový koláč (podle Zbyňka Milnera Na Větře)

    Autor: Zbyněk Milner Na Větře

     

    Koláče i jiné druhy pečiva využívá lidová magie pro mnohé účely. U příležitosti svátku dožínek – Lughnasadu to bude tak zvaný Čtverný Koláč. Proč čtverný? Protože jeho nádivky jsou tvořeny ze 4 ingrediencí zastupujících 4 živly. Švestková povidla – oheň, mletý mák – zemi, tvaroh – voda a drobenka (žmolenka) na vrchu koláče pro nás symbolizuje element vzduchu. Kruhový tvar sjednocujícího charakteru dodává ne jen tradiční vzhled, ale i symboliku, kterou dotváří ořechová přízdoba po obvodu evokující propojení s elementem pátým a tím je Duch. 

    Dožínky jsou nutnou slavností odemykání úrody. Úroda, která nebyla rituálně oslavena dožínkovou slavností a částečným obětováním, přinášela zmar. Věřilo se, že duchové polí pošlou do sýpek tolik myší a škůdců, že z úrody nakonec nezbyde nic. Čtverný mimo to, že je opravdu vynikající, slouží zároveň jako ideální obětina pohanským bohům a duchům polí jako smírčí a děkovná oběť.

    Takový koláč je nutno péci den před Lugnasadovým svátkem, a to po západu Slunce! Před jeho pečením je nezbytné vložit na ještě neupečený koláč DOBRÉ SLOVO – požehnání:  „Ze Země do kořene, z kořene do slámy, ze slámy do klasu, z klasu do zrna, ze zrna do Slunce.“ Takto žehnáme celkem třikrát – poprvé šeptáme, podruhé promluvíme klidným hlasem a potřetí žehnáme pevným zpěvným hlasem, který je plný odhodlání.

  • 4.

    Receptura na koláč

    Autor: Zbyněk Milner Na Větře

    125 g polohrubé mouky

    63 ml mléka

    32 g másla

    30 g cukru

    1 x vajíčko

    ¼ balíčku droždí

    Vanilkový cukr

    Hrozinky namočené v rumu.

    1 x tvaroh z papíru (kostka – ne na strouhání)

    Povidla švestková

    Mák

    Vlašské ořechy

    Sůl – špetka

    Hřebíček, badyán, skořice, muškátový oříšek, ostrouhaná kůra z 1/3 citronů.

    Do zahřátého mléka 63 ml o teplotě cca na 37 ⁰C přidáme 1 polévkovou lžíci cukru z oněch 30 g, nadrobíme droždí, mírně zamícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek.

    125 g polohrubé mouky, 1 vajíčko, 32 g roztátého másla – nesmí být horké, cukr, 1x vanilkový cukr, vzešlý kvásek, špetku soli, nastrouhanou kůru z třetiny citronu, trochu nastrouhaného muškátového ořechu uhněteme v hladké těsto a necháme pod utěrkou vykynout.

    Namletý mák nasypeme do kastrolu a postavíme na mírný oheň.  Ihned přilijeme trochu mléka a mícháme. Mléko lijeme opatrně – do konzistence velmi husté kaše. Přidáme povidla, dokořeníme drceným hřebíčkem, skořicí, badyánem, vanilkovým cukrem a stále mícháme. Odstavíme a dáme vychladnout.

    Tvaroh rozděláme s vanilkovým cukrem, přidáme nastrouhanou citronovou kůru a hrozinky namočené v rumu.

    Připravíme si drobenku-žmolenku tak, že smícháme cukr, vanilkový cukr, polohrubou mouku a máslo. Musí vzniknout hmota, která je soudržná, ale zároveň je žmolivá – odtud její středočeský název (žmolenka).

    Ideální je pro pečení použít formu na kulatý koláč a těsto v ní tvarovat – rozválet válečkem na držátku. Formu vymažeme před jejím užitím klasicky vepřovým sádlem. Na těsto ve formě opatrně rozetřeme makovo-povidlovou nádivku, na kterou stejně opatrným způsobem naneseme vrstvu již připraveného tvarohu. Zasypeme žmolenkou a po obvodu ozdobíme vlašskými ořechy.

    Pečeme při 180 °C.

    Nezapomeňte před vložením do pece, či trouby okraje koláče potřít žloutkem a řádně mu požehnat „Ze Země do kořene, z kořene do slámy, ze slámy do klasu, z klasu do zrna, ze zrna do Slunce“.

    Když koláč vychladne, ukrojte z něho kousek a spolu s mlékem, vajíčky a trochou pálenky ho zaneste do polí, tam, kde rostla letos pšenice. Vše tam položte a hluboce se pokloňte stojíce tváří ke Slunci, při tom proneste: „Ze Země do kořene, z kořene do slámy, ze slámy do klasu, z klasu do zrna, ze zrna do Slunce“.

     

    Požehnaný Lughnasad, požehnané dožínky.

     

     

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz