Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Podzimní čarování: Oslovte mrtvé a pochutnejte si tradičně

/
  • Temná část roku je tu
    Temná část roku je tu (profimedia.cz)
    12. října 2020 ● 08:00

    Letošní podzim není veselý a přivádí nás na pochmurné myšlenky, které obvykle v dnešní době lidem nepřicházejí na mysl. Naučte se jim čelit stejně jako lidé před stovkami let. Vzpomeňte na ty, kdo vás chrání ze zásvětí, a uvařte dobroty. S plným žaludkem se všechno líp snáší.

  • 1.

    Podzimní rituál

    Podzim je dobou, kdy vzpomínáme na své mrtvé, kdy navštěvujeme hřbitovy a vzpomínáme. Naši předkové touto dobou komunikovali  s duchy a i my cítíme v pochmurných podzimních večerech jejich blízkost. Chcete se předků na něco zeptat? Zkuste to podle starého keltského rituálu. 

     

    Vzpomínka na ty, kdo už tu nejsou

    Potřebujete: několik kaštanů (jako symbol rodokmenu), nádobu (ideální je roh) a víno nebo medovinu (či jiný omamný nápoj, pro abstinenty třeba zelený či bylinkový čaj)

     

    Jak na to: Tento rituál je nejlepší provádět nejdříve tři dny a nejpozději tři dny po Samhainu, samozřejmě, že největší účinek bude mít přímo v den tohoto svátku. Pokud máte potřebu své předky uctít či zkontaktovat v jiný čas, je to také možné, ale účinek rituálu nebude tak silný, možná se dokonce vůbec nepovede - inu svět předků je našemu světu hodně vzdálený a přiblíží se jen jednou za rok.

    V klidu se usadíme a provedeme základní věci jako při každém rituálu či "kouzlu". Můžeme si pro jistotu kolem sebe nakreslit i ochranný kruh (v myšlenkách si představíme kolem místa, kde sedíme, bílý uzavřený kruh), popřípadě kolem sebe udělat kolečko ze soli či jinak se chránit před nebezpečím zvenčí, které v noc Samhainu od bludných duší hrozí víc než jinou noc.

    Před sebe položíme kaštany - první reprezentuje nás samotné. Další dva reprezentují naše rodiče, ke každému z nich přidáme další dva, jako prarodiče a pak praprarodiče atd., dokud nám vystačí kaštany (minimálně k babičkám a dědečkům bychom ale dojít měli).

    Zavřeme oči a ruku položíme nad kaštany. Odříkáme prosbu k předkům (např.): "Volám vás, moji předkové, krvi mojí krve, vzdávám vám hold v tuto noc a prosím vás, abyste přišli blíž a dovolili mi se na okamžik připojit k vám."

    V mysli si vytvoříme obraz mlhy a počkáme, až z ní vystoupí obrysy - každý to vidí jinak. Někdo překračuje řeku, někdo se prodírá lesem, jiný vidí jen mlhu a mlhu. Někde v mlze ale časem narazíme na předky, v tomto okamžiku máte každý možnost se předků na cokoli zeptat, poděkovat jim, vidět aspoň rámcově jejich podobu, cítit jejich pocity a seznámit se s nimi.

    Až dokončíte svoje setkání, pomalu otevřete oči a kaštan, který vás reprezentuje, si uschovejte, nejlépe až do příštího Samhainu. Pak naplňte nádobu vybraným nápojem a trochu ukápněte na každý z kaštanů, které reprezentují předky, a proneste (např.): "Obětuji vám, milí předkové a děkuji vám za to, že jsem se s vámi mohl setkat."

  • 2.

    Recepty pro podzimní mágy

    ...
    Autor: profimedia

     

    Irský (kotel) hrnec

    Budete potřebovat:

    500 g vepřového plecka nebo skopového masa

    750 g brambor

    3 mrkve

    3 větší cibule

    4 stroužky česneku

    sůl, tymián, pepř

    1 hrnek vývaru (kuřecí, vepřový, může být i z kostky)

    1 lžíce sádla
     

    Postup: 

    Brambory, mrkev a cibuli nakrájíme na plátky, maso na kostky, česnek nadrobno. Zapékací mísu (kotlík) vymažeme sádlem. Brambory rozdělíme na třetiny, ostatní suroviny na poloviny. Na dno mísy dáme jednu třetinu brambor, lehce osolíme, opepříme a posypeme tymiánem. Na brambory dáme polovinu cibule, masa, lehce osolíme a poklademe polovinou mrkve. Všechno zopakujeme. Horní vrstvu bude tvořit třetí třetina brambor, osolených a posypaných tymiánem. Všechno zalijeme vývarem, přiklopíme a dáme péct. Pečeme pomalu 2 – 3 hodiny na 180 °C. Tekutina by měla být na konci téměř všechna vsáknutá a odpařená. Opatrně se solí, vývar může být slaný.

     

    ...
    Autor: archiv

     

    Smažené jablečné plátky

    Budete potřebovat: 

    2 až 3 velká jablka

    1 lžička moučkového cukru

    100 g hladké mouky
    1 vejce

    1,25 dl piva Guinness nebo jiného černého těžkého piva (lze nahradit mlékem)

    1 lžíce cukru

    ¼ lžičky muškátového oříšku

    ¼ lžičky soli

    olej nebo sádlo na smažení

    cukr na obalení
     

    Postup: 

    Jablka oloupeme, překrojíme, odstraníme jádřince, nakrájíme na plátky a poprášíme moučkovým cukrem. Odložíme stranou. Do mísy dáme mouku, uprostřed uděláme důlek a rozklepneme vejce. Postupně přidáváme pivo a stále šleháme, dokud směs nemá konzistenci hustého krému. Přidáme cukr, sůl a muškátový oříšek a těsto necháme nejméně hodinu odstát. Plátky jablek namáčíme postupně do těsta a smažíme po obou stranách dozlatova. Necháme vysušit na papírovém ubrousku a podáváme posypané cukrem. 

     

Autor: neo

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Eva

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz