Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Pátek třináctého: Dnes se všichni bojí, využijte toho ke svému štěstí

/
  • Pátek třináctého děsí hlavně pověrčivé
    Pátek třináctého děsí hlavně pověrčivé (profimedia.cz)
    12. ledna 2017 ● 16:10

    Někteří by v pátek třináctého nejraději nevylezli z posteli, jiné to minimálně znejistí, někdo ale považuje třináctku za šťastné číslo. Jak jste na tom vy?

  • 1.

    4. tipy, jak dostat pátek třináctého na svou stranu.

    1. Pokud plánujete cestu, vyberte si tento termín. Je dost pravděpodobné, že v letadle bude víc volných míst, zrovna tak ve vlacích a autobusech.
       
    2. Naplánujte si na toto datum obchodní jednání, je pravděpodobné, že se váš partner bude držet v rozhodování zpátky.
       
    3. Pátek třináctého je také ideálním dnem pro svatby, termín v atraktivní lokalitě budete na pátek třináctého získávat snadněji
       
    4. Máte rádi riziko? Potom se v pátek můžete omluvit z práce s tím, že trpíte silnou paraskavedekatriaphobií (chorobný strach z čísla třináct). Pokud máte výjimečně empatického šéfa, možná vám to projde.
  • 2.

    Kde vzal pátek třináctého svou špatnou pověst?

    Z křesťanství:  Na Velký pátek byl ukřižován Ježíš Kristus a při Poslední večeři sedělo u stolu třináct apoštolů a ten třináctý z nich byl Jidáš, který Krista zradil.
     

    I Židé považovali třináctku za nešťastnou, protože třináctým písmenem v hebrejské abecedě je písmeno M, což je první písmeno ve slově Mavet, které znamená „smrt“.
     

    Hmatatelně dopadly následky pátku třináctého na templáře.  V pátek 13. října 1307 začal francouzský král Filip IV. Sličný s pronásledováním a zatýkáním rytířů řádu, po kterém následovalo mučení a popravy mnoha z nich a poté zánik řádu. Od tohoto dne následovníci templářů považovali pátek třináctého za ďábelský a nešťastný den.


    K děsivé pověsti pátku třináctého přispěla i stejnojmenná série amerických hororů.

  • 3.

    „Něco končí, něco začíná,“ říká numeroložka Lenka Suchardová


    Symbolem třináctky je ukončení, opuštění, vyhození, ztráta, transformace. A totéž platí o pátku, protože pondělí v naší kultuře předznamenává začátek týdne a pátek konec týdne, pracovního. Tudíž ve spojení pátku a třináctky je pak dvojnásobná síla udávající konec něčeho, co už není potřeba oživovat.

  • 4.

    Raven Argoni : Vyzkoušejte malý rituál



    V naší kultuře nepatří třináctka k číslům, která by automaticky budila nadšení, snad kromě třináctého platu, jehož příjmu se zatím nikdo ani z pověrčivosti nebránil.  Podle bible se zrovna pátek ke konci Ježíšova života zrovna dvakrát nevyvedl, zradil jej třináctý učedník během večeře, která se stala Ježíšovou poslední a v této podobě se to traduje dodnes.

    Můžeme na to právě dnes, v pátek třináctého udělat menší rituál, k němuž si přichystáme žlutou svíčku a růžové šampaňské. Zapálíme svíčku a na papírek napíšeme všechno, po čem toužíme, popřípadě heslovitě vyjmenujeme vše, na to si vzpomeneme a o co bychom nechtěli přijít (majetek, zdraví, dobré vztahy, spolehliví přátelé). Papírek dáme do obálky, zalepíme a vložíme buď klasicky za zrcadlo nebo i jinam, na bezpečné místo, kde bude uschován až do první poloviny října tohoto roku. Šampaňským si připijeme, svíčku sfoukneme.

Autor: neo

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz