Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Právě dnes začíná jaro: Rituály, které zaženou zimu z domu i z mysli

/
  • Jaro je tady... Pozvěte ho domů.
    Jaro je tady... Pozvěte ho domů. (archiv)
    20. března 2017 ● 10:00

    Kromě zimního a letního slunovratu existuje také jarní a podzimní rovnodennost a ta nastává právě dnes. Jaké rituály pomáhají zahnat zimu?

  • 1.

    Zima umírá

    s
    s
    Autor: archiv

     

    Typické bylo například vynášení Smrti (Morany, Mory, Mořeny, Mařeny, Smrtholky…). Její jméno je pravděpodobně odvozeno od slovního kořene mar-, mor- čili „smrt“.

    Nepředstavovala nic jiného, než zimu, jejíhož konce už se lidé (tak jako i my dnes) nemohli dočkat. Proto se jí symbolicky zbavovali. Mezi východními Slovany existuje obdobný obřad, figurína se však jmenuje Kostroma. Z tohoto původně magického obřadu se postupem času stala spíš zábava – a tím způsobem je vnímán i dnes. 


  • 2.

    Magické kočičky


    s
    s
    Autor: profimedia

     

    Odpradávna byly symbolem přicházejícího jara kvetoucí větvičky jívy – takzvané kočičky. Ty se také používaly k jakýmsi obřadům, které byly trnem v oku církvi. Aby s nimi lidé „nečarovali“ doma, povolila jim církev donést tyto typické jarní větvičky do kostela, kde byly kropeny svěcenou vodou.

    O Bílé sobotě, tedy den před Božím hodem, se tyto větvičky zapichovaly na okraj pole (nebo záhonů na zahradě) – měly sloužit jako ochrana dobré úrody. Ten den se nesmělo pracovat se zemí, ani se jí nikdo nesměl dotknout. 


  • 3.

    Živá voda

    s
    s
    Autor: archiv

     

    Velký význam se také připisoval rituálnímu očišťování. Lidé například časně ráno vstali a omývali se rosou nebo se šli umýt k potoku. To mělo působit proti nemocem. Největší ozdravný účinek prý měla voda z místa soutoku několika pramenů – obzvláště když byla nabrána ještě za tmy, přičemž celý rituál musel proběhnout mlčky.

    Při té příležitosti se také lidé nazí koupali. Jedná se o velmi starý zvyk, který byl církví potlačován už od raného středověku – prameny a potoky, u kterých se „čarovalo“ byly dávány do klatby. Hospodyně prováděly i „jarní úklid“ v domě – zametly a smetí pálily, odnášely za vesnici nebo aspoň házely za plot. 

  • 4.

    Ohně


    s
    s
    Autor: archiv

     

    Samozřejmě že ani ty nesměly chybět – bez nich bychom si těžko představili jakýkoliv významný slovanský svátek. Popel a uhlíky z těchto ohňů měly také magickou moc – chránily dům před požárem a pole před kroupami, povodněmi a dalšími pohromami.  

Autor: neo

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz