Magie svíček je v poslední době velmi oblíbená, zřejmě proto, že je velmi jednoduchá a oheň je živel, který fascinuje téměř každého. Svíce se samozřejmě využívají při většině magických obřadů, v některých postupech však hraje svíčka stěžejní roli. K obřadům týkajícím se věcí lásky a sexu jsou svíce obzvláště vhodné.

Pro milostné záležitosti se obvykle užívají svíčky růžové, pro zaklínání týkající se sexu svíčky červené. Lze použít jakýkoli druh svíček, nejlepší jsou svíce zhotovené přímo pro konkrétní obřad, ale není to podmínkou.

Před obřadem je nutné svíčku očistit. I tady můžeme využít mořské soli, do které svíčku ponoříme a zaměříme svou meditaci na očistu. Pokud k obřadu přizveme nějaká božstva či jiné Síly, je vhodné je v tomto okamžiku poprosit o požehnání.

Pak použijeme olej, například vonný, kterým svíčku potřeme. Při potírání je možné vyřknout zaklínadlo, například: „Očišťuju tuto svíci, aby její plamen hořel jasně a mocně a splnil své poslání.“ Po této formuli můžete vyřknout svou prosbu, či přání: „Ať tento plamen zažehne lásku (touhu) v srdci té/toho, koho očekávám.“ Také můžete vyrýt prosbu nebo jméno milovaného či milované přímo na svíčku. Písmena se v žádném případě nesmějí překřížit.

Nakonec svíci zapalte, dívejte se do plamene, představujte si milovanou bytost, můžete plamen svíce obejmout dlaněmi a „nabít“ svíci svou energií. Po obřadu svíci sfoukněte, v takovém případě můžete obřad opakovat v příštích dnech se stejnou svící, nebo nechte dohořet. Nikdy neduste plamen prsty.

Magie s použitím svíček někdy svádí ke spalování předmětů, například vlasů milovaného. Vyvarujte se toho, oheň je silný, ale nevypočitatelný živel a snadno byste místo tvoření mohli ničit.