Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Jak se stát čarodějnicí? Vyznejte se v bylinách a určete si místo na rituál

/
  • (archiv)
    27. srpna 2015 ● 15:00

    V každé ženě dřímá čarodějka, alespoň se to říká, a i když se nejspíš necítíte na velké magické rituály, trocha bylinkaření, jednoduchá ochrana domácnosti před uřknutím a nějaké to milostné čarování se vždycky hodí. Malá škola domácího čarování začíná.

  • 1.

    Čarodějnické začátky

    Autor: profimedia.cz

    Deset deka vlašťovičníku
    … objednala jsem si v dřevních časech svých magických začátků v pražské Herbatě. „Zbláznila jste se?“ odvrzla mi rezolutně šedovlasá dáma za pultem. „Je to jed.“ No, mohu vám říct, že jsem byla opravdu ráda, že jsem si nestačila říct o ty sušené světlušky. Abyste nedopadla podobně, na úvod několik důležitých zásad.

     

    S rostlinami můžeme pracovat v zásadě dvěma způsoby: buď využíváme energii v nich obsaženou, pracujeme s jejich aurou a jejich inspirační silou, nebo užíváme substance v nich obsažené. Nemusím snad příliš zdůrazňovat, že na to, abyste se přiotrávila durmanem, blínem nebo rulíkem, nemusíte mít magické ambice ani schopnosti, nebudu ale zastírat, že tuhle cestu často a rádi volí šamani nebo zástupci některých moderních kultů. No, vám ji důrazně nedoporučuji už proto, že se přírodní drogy velmi obtížně dávkují, a snadno se pak v případě omylu důvěrně seznámíte se zařízením na JIP, a také proto, že užívání drog, byť přírodních, zdraví zrovna neprospívá.

     

    Nečekejte tedy recept na dryják, který vám ukáže soukolí osudu a tlamu věčnosti v celém jejím majestátu, a spokojte se s řebříčkovým čajem, který, užíván pravidelně a doplněn správnými meditacemi, může zvýšit vaši empatii překvapivým způsobem.

  • 2.

    Byliny očistné

    Autor: archiv

    Začněme od začátku… Tedy od magické průpravy. K magickému dílu bychom měly přistupovat vyrovnané a očištěné od negativních emocí a každodenních stresů, jinak riskujeme, že se náš psychický stav projeví v nejnevhodnější chvíli, tedy v průběhu magického rituálu. Ve známém prostředí, doma, kde většina dnešních mágů praktikuje, se také může stát, že do našich myšlenek vstoupí zcela prozaická, ale negativní vzpomínka, vjem, který máme spojený s určitým předmětem, a podobně. Je tedy důležité minimalizovat toto riziko.

     

    První místo mezi očistnými rostlinami si rozhodně zaslouží rozmarýn lékařský, bylina magicky takřka univerzální a nepostradatelná. Její polarita je mužská a jejím živlem je oheň, což značí, že účinek bude nejsilnější při spalování. Pálí se často pro očištění prostorů od záporných sil, je výborná pří exorcismu, vložena pod polštář zahání noční můry a chrání před zlem. Také můžete použít rozmarýnovou silici do očistné lázně.

     

    Další z bylin, které pomohou při očištění, je anýz vonný, jehož polarita je rovněž mužská, ale patří vzdušnému živlu. Obzvláště čerstvé lístky zažehnávají zlo, anýzová semena v polštáři pak chrání před zlými sny. Spolu s vavřínem se anýz používá v očistných lázních. Pokud chcete očistné byliny nosit při sobě, hodí se k tomu například fenykl a už zmiňovaný vavřín, který funguje jako amulet.

  • 3.

    Jak rozpoutat síly

    Autor: archiv

    Očista je jistě důležitá, ovšem co magické schopnosti? Mágové v knihách prorokují, rozpoutávají povodně a bouře, zatímco vám se ještě ani nepovedlo odhadnout, jestli bude odpoledne pršet? Nevěšte hlavu, autoři jim nadržují. Ovšem nikde není psáno, že i vy se nemůžete polepšit. Pomohou vám k tomu rostliny zvyšující psychické síly. A neradujte se, zase žádné halucinogeny. Pelyněk na vás.

     

    Ano, pelyněk pravý, bylina ohnivá, patřící k polaritě mužské, zvyšuje – nošena či spalována – psychické síly, ochraňuje také před očarováním. Pelyněk černobýl, který naopak náleží Zemi a je polarity ženské, se zas spaluje spolu se santalem, a to při obřadu, který má pomoci k získání jasnozřivosti. Odvar z pelyňku, slazený medem, se pije před věštěním. A nešklebte se mi, prosím, při čtení, magie není pro rozmazlence.

     

    Chuť si nepatrně spravíte odvarem z řebříčku obecného, který zlepšuje zejména schopnost empatie. Tahle mocná bylina ženské polarity a vodního živlu se také výborně hodí k vymítání zla. Příjemnou cestou ke zvýšení schopností může být také pojídání vinné révy, pití čaje z růžových poupat a vdechování vůně routy vonné, ovšem ten pelyněk se řebříčkem se osvědčily přece jenom lépe.

     

    Ke zvyšování psychických schopností ještě jednu poznámku. Zní to sice báječně, ale pokud se vám náhodou podaří dosáhnout vyššího stupně vnímavosti, zjistíte, že lidská senzitivita je nastavena velmi milosrdně a prakticky na určitou mez. Vysoká citlivost na negativní vlivy a emoce by pro toho, kdo by jí byl trvale postižen, představovala stálé utrpení, zvláště pokud by žil na hustě zalidněném místě. Proto můžeme být jako  lidé jen vděčni, že nejsme záblesky jasnozření a nadpřirozené empatie obdařováni často.

  • 4.

    Láska je láska

    Autor: archiv

    Připadáte si dost připravena a chcete už čarovat? Dobrá, pro začátek něco pozitivního, třeba láska. Každý chce milovat, každý chce být milován a tomu odpovídá i seznam rostlin přivolávajících či vyvolávajících lásku. Je dlouhý, takže z něj vyberu jen byliny snadno dostupné a typicky české. I tak máte na výběr.

     

    Jeden favorit je jasný. Růže. Bez té se při milostném čarování neobejdete. K lásce patří, její polarita je ženská, živlem této rostliny je voda. Kytice růží či jen jeden květ se často objevují na „oltářích“, na kterých se provádějí milostné čáry. Sušené okvětní plátky růží jsou hlavním obsahem váčků nošených k přivolání lásky, růžový olej se přidává do koupelí za stejným účelem, šípky se navlékají do náhrdelníků. Růže ovšem není jen květinou lásky, užívá se i v léčitelství.

     

    Do váčku určeného k přivolání lásky se k růži dobře hodí třeba jahodník, už vychvalovaný rozmarýn a také levandule. Pokud vás tenhle výběr neuspokojil, můžete zkusit lusk vanilky, violku vonnou (jaro a fialky, to by vás mohlo inspirovat) nebo trojbarevnou. No a před započetím čarování si dejte kandovaný zázvor, je sladký i pálivý, takže to můžete vnímat třeba jako podobenství.

  • 5.

    Nejlepší ochranou je…

    Mandragora
    Mandragora
    Autor: archiv

    Nejlepší ochranou je bodlák. Je to odvážné tvrzení, ale podepřené praxí. Se žádostí o ochranu se vůbec často obracíme k bylinám nevlídným, pichlavým, jedovatým i jinak odpudivým a temným. Každopádně pokud se vám doma podezřele často samy otevírají dveře, parkety skřípou a domácí zvířata zježená prchají do vedlejší místnosti, zkuste pichláče.

     

    Bodlák, ohnivý a polarity mužské, nejen zahání zlo a na jeho ostnech končí elementálové, ale i zlepšuje náladu a zvyšuje vitalitu. Květ bodláku nošený v kapse chrání svého majitele, bodláčím se plní i figurky určené k odvracení kouzel. Uzdravuje. Ze silných, urostlých stonků bodláku se dokonce vyrábějí i kouzelné hole.

     

    Další známou ochrannou rostlinou je česnek kuchyňský. Vžitá představa mu přisuzuje ochranu před upíry, ale byl používán v podstatě jako ochrana před vším zlem. Nosili a nosí ho námořníci, horolezci, a dokonce i nevěsty. Česnekový cop zavěšený nade dveřmi chrání celý dům. Česnek má také léčebné a afrodiziakální účinky.

     

    Něco méně páchnoucího? Zkuste dřevo z dubu (polarita mužská, ohnivý živel). Proti zlu chrání dvě dubové větvičky svázané červenou nití do rovnoramenného kříže a zavěšené na stěnu. Proti zlu chrání také kousek dubového dřeva nošený v kapse, žalud nošený při sobě zas zvyšuje plodnost a chrání před nemocemi.

     

    Rostlinou s výbornými ochrannými účinky je také oměj šalamounek. Bylina ženské polarity a vodního živlu se přidává do ochranných váčků, obzvláště účinná je proti upírům a vlkodlakům, oměj ovšem mohou použít i vlkodlaci, kteří se chtějí vyléčit. (Bylina je prudce jedovatá, nejezte ji a dbejte, aby nepřišla do kontaktu s holou kůží.) Ještě rada na závěr. Pokud budete nosit semeno oměje zabalené do ještěrčí kůže, stanete se neviditelnými. Dobrá, dobrá, pokud seženete tu ještěrčí kůži a nebude to fungovat, tak si nestěžujte, tohle jsem nezkoušela.

  • 6.

    A co zlatý srp?

    Autor: profimedia.cz

    Zlatý srp rozhodně nepotřebujete, spíš doporučuju opatřit si nějakou knihu o sběru léčivek. Téměř všechny rostliny zmiňované v článku si totiž sice můžete koupit, ale pokud si je sama natrháte, jejich účinnost bude mnohem vyšší. Možná vám teď něco nehraje. Rostliny sice doporučila, říkáte si, píše tu něco o koupelích a váčcích, ale jak se takový magický váček dělá, v čem se magická koupel liší od té, do které si prostě naliju růžovou pěnu?

     

    Slibovala jsem zaklínání bejlí, kterému je v přírodní magii vyhrazeno místo důležité, ale v hlavní roli účinkujete stejně vy. Sebemocnější byliny totiž budou zbytečné, pokud jejich magii nevdechnete život. Než tedy nasypete bejlí do mísy či na žhavé uhlí, proveďte jednoduché cvičení. Sedněte si na nějaké klidné místo, vypněte mobil, přestaňte se ohlížet po poblikávajícím monitoru a myslete buď na cíl, jehož chcete čarováním dosáhnout, nebo prostě jen odpočívejte. Až vás opustí myšlenky na domácí trampoty, pozvedněte ruce, přibližte dlaně k sobě tak, aby mezi nimi byly přibližně dva centimetry, a jemně pohybujte prsty obou rukou proti sobě. Po chvíli byste měla mít podobný pocit, jako když přibližujete magnety se stejným pólem. Ze začátku vjem není příliš silný, po nějaké době ale cítíte silové pole i mezi dlaněmi vzdálenými od sebe více než třicet centimetrů. Intenzivněji by energii měla vyzařovat vaše dominantní – projektivní – ruka, což bývá u praváků pravá a u leváků levá, ale nemusí tomu tak být vždycky.

     

    Cvičení není bezpodmínečně nutné, někteří praktikující provozují zaklínání bez jakýchkoli dotyků, pouze imaginací, ale většině „adeptů“ je příjemnější, když energii pocítí jako něco „hmotného“, a čarování tak dostává i jakýsi fyzický rozměr. Já jen dodám, že hmat je smyslem nedoceněným a probudit ho není k zahození, i když žádnou oslnivou magickou kariéru neplánujete.

     

    Tak jak energii dokážeme vysílat, dokážeme ji samozřejmě i přijímat, a proto – pokud jsme vysíleni, unaveni, nemocní – můžeme energii načerpat. Velmi bezpečně lze čerpat z křišťálů, ze stromů, méně bezpečně ze živých bytostí. S lidmi buďte vůbec opatrní, místo pozitivní energie byste mohla absolvovat něco, čemu se lidově říká „sežrat hada“. Zatímco skalní masiv spolehlivě dýchá svou druhdy žhavou energií miliony let, nestálé lidské bytosti se mění každý den a málokdy stabilně srší pozitivním vyzařováním.

  • 7.

    Toužím, toužím, duše bolí

    Autor: archiv

    Konečky prstů vám vibrují, právě jste poznala, že v nich dřímá síla dříve nepoznaná, přichází chvíle, kdy ovládnete… Omyl, omyl, vážení. Mluvíme o magii, která vám může pomoci v běžném životě, lunární díla pro záchranu světa ani velkolepé temné rituály tímhle způsobem neuskutečníte. Ostatně, cítíte energii? Není zdaleka tak abstraktní, jak by si adept strkající zvídavý nos do lesa magie mohl myslet. Stejně hmatatelné jako příjemné teplo lidské dlaně jsou i následky nerozvážných rozhodnutí. A příjemné teplo se snadno změní v nepříjemný žár.

     

    Volte tedy cíle uvážlivě a v pravém smyslu slova i prakticky. Najít lásku je přání reálné, doufat, že k vám po magickém rituálu chlípnou vášní vzplane Tom Cruise, kterého jste v životě živého neviděla, je naopak přání pošetilé, a tak ani vydařené kouzlo vám splnění takové touhy nepřivane. Snaha pomoci si magií při splácení dluhu je zcela legitimní (ostatně víte, kolik lidí už takhle čarovalo před vámi?), Sazku vaše kouzlo asi neovlivní. Nenechávejte se příliš unášet fantazií, zbytečně se tak jen plýtvá energií.

     

  • 8.

    Já to zrovna vidím

    Autor: profimedia.cz
    Máte energii, máte cíl, bylinky vám voní na stole, co ještě potřebujete? Potřebujete svůj cíl „uvidět“, vizualizovat. Pro někoho je taková věc snadná, někdo se musí chvíli snažit. To, po čem toužíme, je třeba si představit co nejživěji, nejkonkrétněji. Ti lidé, kterým podobná věc dělá potíže, si mohou pomoci symboly, kresbami nebo fotografiemi. Lépe je obejít se bez nich, ale ne každý je obdařen konkrétní „obraznou“ představivostí.

  • 9.

    Byliny mocné v míse dřevěné

    Autor: archiv

    Já vím, že už vás to začíná trochu vysilovat. Tolik překážek a pořád nic vznešeného, pořád žádné pánovité mávnutí rukou a zpívané zaklínadlo, žádní poslušní duchové. Ale magie je hlavně věčné shánění, s tím se smiřte, protože teď, teď jdeme zařizovat oratoř. No, oratoř, tu asi ze začátku věru potřebovat nebudete, ale někde své zaklínání provést musíte, a to, že jste uklidila ze stolu hrnek od čaje, aby se tam bylinky vešly, to nestačí.

     

    Pokud budete čarovat v bytě, snažte se najít místo, které není obvykle využíváno k běžné domácí praxi, a pokud nenajdete vhodný stůl, raději prostřete čistý plátěný ubrus na podlahu. Když jste zvolila magii v plenéru, máte to snazší, ale vyberte místo, kde vás nepřekvapí uprostřed rituálu banda výletníků, a počítejte, že o půlnoci by vám možná na odlehlém místě nebylo nejvolněji.

     

    Dále budete potřebovat dva svícny, svíčky, jejichž barva bude odpovídat kouzlu, které chcete podniknout, keramickou nebo dřevěnou mísu, ve které budete byliny zaříkávat (mísa by neměla být používána k jinému účelu než k magii), látku a nit, pokud budete vázat váčky, a nádobu s dřevěným uhlím, pokud budete byliny pálit. Nemusí to být zrovna kadidelnice, ale počítejte s tím, že rozžhavit dřevěné uhlí není tak snadné a že miska, ve které uhlí je, se naopak rozžhaví až moc.

     

    Pokud jde o oblečení, řízy, kterými jsem vás strašila v úvodu, nejsou nutné, ale neuškodí. Pravidlem je, že by oděv měl být z přírodních materiálů, dostatečně pohodlný, aby vás neomezoval, a dostatečně příjemný, aby vás pozitivně motivoval. A nezapomínejte, že čarování je tak trochu slavnost, takže pustit se do díla uválená, to taky není cesta k úspěchu. Na druhé straně, na tuhle slavnost můžete bez spodního prádla, pokud je vám takovýhle druh „návratu k přírodě“ milý.

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz