Lití olova

Lití olova už není tak oblíbené jako kdysi, ale patří k nejstarším vánočním zvykům. Nad plamenem roztavíte ve lžíci olovo a uchem starého klíče ukápnete do vody. Podle tvarů, do kterých ve vodě ztuhne, můžete hádat svůj osud.

Pouštění lodiček

Další z vánočních tradic, dodnes oblíbených, je pouštění lodiček vyrobených ze skořápky vlašského ořechu a svíčky. Lodičky si pochopitelně můžete koupit už připravené, ale větší zábava bude si je vyrobit. Vezmete dortovou svíčku a do skořápky nakapete vosk, který ji tam udrží. Zapálenou lodičku pak položíte do lavoru s vodou. A jak z lodiček vyčíst budoucnost?

Co znamená, když...

... zůstala u břehu? V příštím roce vás nečekají žádné změny, vše zůstane při starém.

... hned se potopí? Jakákoli snaha zlepšit svou situaci bude marná.

... se při plavbě dotýká jiné lodičky? Čeká vás láska a přátelství.

... utvoří kruh s ostatními? Bezproblémové soužití, vzájemná úcta, přátelství a tolerance.

... se ocitne uprostřed ostatních? Potřebujete ochranu a pomoc, protože budete v příštím roce zranitelní a citliví.

... se ocitne mimo kruh? V nadcházejícím roce rodinu opustíte.

... se točí v kruhu? Nerozhodnost, nevíte, co od života chcete.

... svíčka zhasne? Neupřímnost, komplikovaný citový vztah.

... sama dopluje k druhému břehu? Získáte, po čem toužíte.

Krájení jablka

Přímo u večeře si má podle tradice každý rozkrojit své jablko, které mu tak prozradí, jaké bude mít v příštím roce zdraví. Pokud se objeví hvězdička, bude to dobré. Najdete-li křížek nebo jiný tvar než hvězdičku, připravte se na potíže.

Schovávání šupin

Ať jíte kapra, nebo ne, šupiny by na vašem stole, přesněji pod vaším talířem u večeře, neměly chybět. Podle vánoční pověry vám totiž můžou v následujícím roce přinést spoustu peněz. Pak byste je měli nosit celý rok v peněžence, aby nezůstala prázdná.

Půlnoční mše

Na půlnoční se chodí 24. 12., tedy na Štědrý den o půlnoci. Jde o historický zvyk, který vychází z evangelií (v překladu dobré zprávy), podle kterých se Ježíš narodil v noci. Na půlnoční chodí nejenom věřící, ale i nevěřící kvůli sváteční atmosféře a krásným koledám. Nemusíte znát pravidla, jak se v kostele chovat, stačí jen se ztišit a poslouchat.

Co umí barborka

V předvečer svátku Barbory 4. prosince jste si možná dala do vody větvičku třešní. Podle prastaré, nejspíše keltské tradice se žena, které větvička do Vánoc vykvete, do roka vdá. Takže?