Když vám někdo řekne, že jste čarodějnice, nejspíš vám tím moc nepolichotí. Čarodějnice totiž nikdy nebyly „slušné“ ženské. Byly to ženy z domu na kraji vsi, buď příliš ošklivé, nebo příliš hezké, příliš opuštěné, nebo zas moc na chlapy. Divné… a často osamělé, ale vždycky chytré a dobré psycholožky.  Jejich dobou byla noc, protože den patřil jiným a moc a vláda koneckonců taky. 

Kdo by řešil ženské problémy? Kdo by se zamýšlel nad tím, proč že vesničankám před čmýrou (menstruací) smutno, nebo divně? Jen čarodějnice a tak to taky občas pěkně odskákaly. Přesto ale pomáhaly rodičkám a vlastně všem jako věčná „nízkoprahová zařízení“.
A co myslíte, dělají to pořád.

Raděj ke kartářce než k psychologovi

Ve velkých městech už není návštěva psychologa či psychiatra stigma, ale v menších městech a na vsích se lidé často bojí. „Copak jsem blázen?“  „Co když to někomu řekne?“
Zkrátka, připadá jim bezpečnější navštívit kartáře či vědmu a podvědomě čekají, že jim pomůže. A pokud narazí na správného člověka, tak jim taky pomůže… kdyby je měl k tomu psychiatrovi poslat.

pouták kniha
pouták kniha
Autor: archiv

Sebeléčení

Jsou věci, do který by čarodějové fušovat neměli, alespoň pokud nejsou na úrovni Gandalfa. Doménou čarodějnic bylo uzdravování, doléčování… pokud máme funkční zdravotnictví, není potřeba, aby rovnaly kosti, nebo fušovaly do práce chirurgům, a obecně je bezpečnější nechat si nejdřív udělat rozbor krve a rentgen, než sáhnete po křišťálu a pohrdnete moderní medicínou.

Jsou ale rány a bolesti, které čarodějnice léčí efektivně. Jsou to choroby, způsobené stresem, frustrací, nedostatkem lásky, jsou to nemoci, které si sami přivoláme, abych se jimi potrestali, obrátíme svůj hněv do sebe a sami sebe zraníme. Tady může rituál, kámen i slovo pomoci a hlava pak bolí méně, ztuhlé krční svaly povolí...

Proč karty nikdy neřeknou, co sami nevíme? Když mi píšete na chat, vím, že doufáte v zázrak. Všichni v něj tak trochu doufáme, jinak by se nám zatraceně těžko žilo, jenže zázraky se dějí opravdu zřídka.  A karty, kupodivu, jen zřídka lžou, takže často prostě jen popisují situaci. Dlužíte? Pak většinou nepřijde odpověď, že zítra vyhrajete, a nejlepší, v co můžete doufat je, že vám karty předpovědí lepší práci… když ji budete hledat.

Jejich kouzlo není v tom, že přičarují lepší budoucnost, ale že pomohou zorientovat se v situaci, ve které se nacházíte, donutí k zamyšlení a k tomu, abychom se podívali nepříjemným skutečnostem do tváře. A už to je první nutný krok, abyste se z ožehavé situace dostali.

Nemáte se za co stydět

„Já tomu nevěřím,“ říká většina lidí, kterým vykládám karty, „ale zajímá mě to.“ Ve skutečnosti většina z nás věří a okamžik, kdy karta padne na stůl, je stejně nepříjemný, jako když se díváte na černozelenou obrazovku ultrazvuku. Bude to dobré, nebo špatné? Co to znamená? A karty se symboly rakví, kos, křížů, nebo děsivá Smrt tarotu věru optimismu nepřejí.

Proto jsem pro vás připravila karty, které neděsí. Zkuste si s nimi hrát a relaxovat tak, jak člověk relaxuje u knížky, nebo vyprávění. Třeba z vás nakonec čaroděje a čarodějnice udělají, ani o tom nebudete vědět.