Charakteristikou Kozy je mírumilovnost, láska a klid, oddanost a soucit. Její rok může přinést úspěch umělcům, výtvarníkům, spisovatelům i hudebníkům, jako všechna „rohatá“ znamení však Koza věští i určitou tvrdohlavost. Proč tedy v Číně potenciální rodiče berou zpátečku u znamení veskrze pozitivního?

Následovat, ne vést?
Pokora, klid, pochopení… to jsou veskrze pozitivní vlastnosti, v Číně tradičně vysoce ceněné. Loajalita byla po tisíciletí v Asii významnou ctností. Proč tedy teď zavládla mezi rodiči panika a co to znamená?

Politika jednoho dítěte je tvrdá a Číňané zřejmě nechtějí nic ponechat náhodě. Nijak se v tom neliší od evropských rodičů. Nemáme prostě tolik dětí, a proto od každého sobecky chceme, aby naplnilo všechny naše představy. Soucitu a harmonie si neceníme zdaleka tolik jako agresivity a „tahu na branku“. I proto rodiče na letošek neplánují děti, obávají se, že by byly poddajné a předurčené následovat, ne vést.

Taky, třeba podvědomě, toužíte po malém „bijci“, který se prosadí za každou cenu?
Zamyslete se nad tím, jestli je to pro dnešní svět dobrá zpráva.

Úspěšné Dřevěné kozy
A mimochodem, jakkoli Dřevěná koza reprezentuje mírumilovnost, jejími zplozenci jsou i lidé velmi úspěšní, například Bill Gates, Steve Jobs, Mark Twain i čínská herečka a modelka Čang C'-i, známá třeba z filmu Tygr a drak.

Výklad znamení čínského horoskopu najdete zde.