Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Kdo je kdo ve světě čarodějů a léčitelů: Jak poznáte podvodníka?

/
  • Mezi mágy a čarodějnicemi narazíte na vykuky i ty, kdo vám dobře poradí.
    Mezi mágy a čarodějnicemi narazíte na vykuky i ty, kdo vám dobře poradí. (profimedia.cz)
    19. listopadu 2015 ● 06:00

    Pokud se zajímáte o magii a léčitelství, můžete potkat leckoho. Moudré i blázny, dobré lidi i podvodníky. Nabízíme vám jednoduchý klíč k určování typů magických nadšenců a nadšenkyň. Snad se vám bude hodit.

  • 1.

    Duchovní bytůstka

    Duchovní bytůstka patří ke stvořením relativně neškodným, ve skupině však bývá potenciálně nebezpečná. Tento tvor se vyskytuje v obou pohlavních formách, jeho biotopem jsou různé festivaly zdravé výživy, alikvotního zpěvu, holotropního dýchání či kurzy vázání šátků na mimina. Duchovní bytůstky bývají pozitivní, přilnavě přátelské a schopné radovat se téměř ze všeho a z téměř všeho jsou také schopné udělat záležitost mystickou. Celozrnný rohlík je rozteskní, počůrané dítě jim připomíná věčný koloběh přírody. Největším nebezpečím, které vám od nich hrozí, je, že vás svým pozitivismem zcela znechutí, a běžnou imunitní reakcí bývá krátkodobý příklon k černé magii.

     

  • 2.

    Filozof a vědec

    Záměrně tuto kategorii uvádím v mužském rodě, protože tito se z osob samčího pohlaví ponejvíce rekrutují. Filozof a vědec má jasno ve věcech fungování světa, magie i veškerenstva. Disponuje velkým množstvím konspiračních teorií a není přístupný diskusi, protože on už věčnou pravdu našel a poznal. Zasvěcenec tohoto typu je schopen šmahem popřít celou moderní medicínu, jedním vrzem vysvětlí etologii lidského druhu, rozdíly mezi pohlavími, rasami či národy. Největším nebezpečím je, že takového filozofa fyzicky napadnete, něco mu uděláte a budete mít opletačky se zákonem. (Pozor, tato varieta inklinuje i k notorickému sudičství.)

     

  • 3.

    Badatel/ka – nezaměňovat s filozofem

    Badatel/ka to totiž myslí vážně a v knihovnách je jako doma. Jeho (či její) zájem o magii je vědecký, trápí se protichůdnými informacemi obsaženými v různých pramenech, vytváří tabulky, grafy, webové stránky, které často mají slušnou úroveň. Bytost tohoto typu je spíše užitečná, jisté nebezpečí se může objevit, pokud si o svých objevech ráda povídá a vy neumíte zavřít uši.

     

  • 4.

    Léčitel/ka z lidu

    (Pozor, neplést s bylinkáři a bylinkářkami, kteří se svou činností živí, ani s těmi, kteří se vědomostí o fytoterapii domohli studiem.) Tyhle naopak na festivalech a v knihkupectvích nepotkáte nikdy. Nepotřebují je totiž, nic o magii nikdy nečetli a o festivalech ani netuší, že existují. Na svůj post se dostali proto, že zdědili či jinak získali pár receptů nebo návodů a teď je aplikují. Čaj z bejlí nebo terapii železným hřebíkem nejdříve nabízejí z čistého srdce a zdarma, pokud to náhodou funguje, někdy zpychnou a stanou se léčiteli profesionálními. Rizika u tohoto typu léčitelů plynou hlavně z toho, že mohou někoho nechtě otrávit či jinak poškodit na zdraví.

     

  • 5.

    Léčitel/ka nového typu

    Ti jsou naopak v knihkupectvích jako doma. Na venkově většinou nežijí, pokud ano, právě se tam s idealistickými představami nastěhovali. Knihovnu mají plnou moudrých knih, dovolenou tráví sběrem a sušením bylin, které pak vnucují širší rodině a přátelům. Dávky pečlivě odvažují a k problému přistupují kvaziodborně. Tito léčitelé (ke kterým jsem se, jak kajícně přiznávám, počítala i já) nejsou nebezpeční, jen trochu otravní. Přinejhorším si od nich pytlík s bejlím vezměte, vyhodit to můžete vždycky.

     

  • 6.

    Černý mág

    Většina černých mágů, které jsem potkala, byla ve věku těsně po pubertě, neřku-li přímo v ní. Poznáte je snadno, protože dělají všechno pro to, aby byli poznáni. Téměř klesají pod tíhou lebek, amuletů a jiných čarodějnických nezbytností. S oblibou s sebou nosí knihy s názvy jako Zahrada Satanova, což nezbytně neznamená, že je taky čtou. Pokud nepovažují pro svou magickou praxi za nutné vykrádat hroby nebo upálit kočku, jsou neškodní a do dvaceti z toho vyrostou. Pokud ne, jde o obzvlášť úporný případ, a takové budu řešit níže.

     

  • 7.

    Ďáblova kuběna

    K černému mágovi se často druží jeho ženský protějšek, ďáblova kuběna. Také tento druh čarodějky málokdy přetrvá pubertu. Dívky mají, co se oblékání týče a vnější prezentace týče, mnohem širší pole působnosti, takže se magičky zpravidla vyřádí nejvíc právě na tomto poli. V dnešní době to není žádný problém, značky jako Queen of Darkness dodají podobnou image až do domu, snad jen rodiče trochu nadávají, když musí platit už třetí kabelku ve tvaru pavouka. Lekturu čtou ďáblovy kuběny stejnou jako černí mágové, poslouchají taky podobnou hudbu a chodí do stejných klubů. Stejně jako černé mágy, i ďáblovy kuběny osvobodí od jejich prokletí věk, někdy i změna momentálního partnera. Ďáblovy kuběny jsou nebezpečné hlavně sobě a občas u nich dochází k intoxikaci durmanem, v lepším případě zelenou.

  • 8.

    Vyvolený/vyvolená

     

    Ne, žádná reality show, ale taky už žádná legrace. Bizarní cirkus magie hostí, kromě těch mile praštěných, i tvory opravdu nebezpečné. Vyvolený je jedním z nich. Bezvýhradně věří magii a také tomu, že on sám (sama) je obdařen výjimečnými schopnostmi, které mu umožňují dělat výjimečné věci. Nebudeme si nic namlouvat, zavírání mágů do blázinců nebylo vždy jen tmářstvím a zvůlí režimu, magie a ezoterika prostě přitahují ty, jejichž vnímání světa je ovlivněno psychickou poruchou. Takoví lidé jsou často velmi charizmatičtí a dokážou kolem sebe shromáždit skupinu lidí, která je v jejich bludu podporuje. Rada je jediná – rychle pryč. Vyvolení mohou být nebezpeční sobě i druhým, příklady nebezpečných sekt, hromadných intoxikací a sebevražd to jen potvrzují. Jejich obětí se snadno mohou stát lidé mladí, nemocní, vykořenění tragickou životní událostí – či prostě jen snadno ovlivnitelní. Neexistují jednoduché pravidlo, rada či zaklínadlo, které by "Vyvolené" připravily o moc a vliv, odpovědí je zdravý rozum. Nespoléhejte se na to, že jen „nakouknete“, že zrovna vás nic takového nemůže potkat a že později odejdete tak, jak jste přišli. Ne všichni následovníci falešných bohů či mágů jsou jen hlupáci nebo patologičtí blázni. Spolehněte se na svůj instinkt a držte se raději dál, protože v podobných dobrodružstvích nelze nic získat, jen ztratit.

     

  • 9.

    Důvěřuj, ale prověřuj

    Začali jsme vesele, končíme smutně, bohužel. K pesimismu ostatně není důvod, v magii, stejně jako všude jinde, najdete lidi moudré, přátelské a velkorysé stejně jako podvodníčky, pošetilce či psychopaty. Sama nálepka naznamená nic, v magickém oboru už dávno není žádná autorita, která by rozsoudila, na čí straně je pravda, žádný profesní cech, který by oddělil zrno od plev. Snad je to dobře, vrchnosti a úředníků je v našem životě už tak dost a magický svět je také trochu útěkem před nimi. Je však dobře dát si pozor, aby člověk pod jeho šapitó nezabloudil.

     

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz