Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Síla pěti elementů: Jaké na vás mají vliv podle čínské medicíny?

/
  • (shutterstock.com)
    15. února 2016 ● 06:00

    Pokud se tělo nachází v nerovnováze, rychle se to projeví i na zevnějšku. Nabízíme vám několik jednoduchých domácích receptů, které vám pomohou znovu vyladit vaše tělo a mysl.

  • 1.

    Učení pěti elementů

    Autor: shutterstock.com

    Tradiční čínská medicína vychází ze staré teorie rozdělení přírody ne na čtyři, ale na pět základních elementů: dřevo, oheň, zemi, kov a vodu. Tyto základní částice nepředstavují konkrétní prvky, ale části věčného koloběhu.

     

    Dřevo představuje základ pro oheň, který ho ve formě uhlí vrací zpět zemi. Tam se tvoří kov, který zase obohacuje vodu, a ta dodává živiny stromům (dřevu). Na tomto principu působí celý svět, i ten lidský.

     

    Aby věci fungovaly správně, musí být všechny elementy v rovnováze. Pokud to tak není, cítíte se špatně, a to se odráží na vašem zevnějšku. V Číně věří, že každý kosmetický problém se dá vyřešit stimulací určitého orgánu, který zase náleží k určitému elementu. Zkuste zjistit, se kterým máte problém vy.

  • 2.

    Země

    Autor: shutterstock.com

    Země je propojená se žaludkem. Nepříjemnosti s ním spojené se navenek projevují popraskanými suchými rty nebo ztrátou elasticity pokožky.

     

    Vyvažující recept:

    Při problémech s pokožkou vám pomůže koupel: dva biopomeranče nakrájejte na menší kousky i s kůrou. Povařte pět minut v jednom litru vody s jedním semínkem kardamomu a poté přeceďte. Přidejte tři polévkové lžíce růžové vody (k dostání v lékárnách). Tuto směs vlijte do vany s vodou teplou 38 °C. Voňavou koupel si vychutnávejte patnáct minut.

  • 3.

    Voda

    Autor: shutterstock.com

    S vodou jsou spojené ledviny. Menší nerovnováha může vést k narušení vlasové struktury a k lámání vlasů nebo k otokům očních partií.

     

    Povzbuzující recept:

    Povzbudit tok lymfy vám pomůže voňavý olej: Smíchejte tři polévkové lžíce mandlového oleje s kapkou éterického zázvorového a kapkou éterického skořicového oleje. Naneste směs na záda a nechte se svým partnerem masírovat krouživými pohyby od hýždí ke krku a zpět asi pět minut.

  • 4.

    Dřevo

    Autor: shutterstock.com

    Dřevo zastupuje játra. Problémy s játry se navenek projevují například štěpícími se nehty, jemnými vráskami nebo hlubokými vějířky vrásek okolo očí.

     

    Posilující recept:

    Domácí peeling dekoltu vás posílí a podpoří tvorbu jaterních šťáv. Smíchejte tři polévkové lžíce rýžových zrníček se třemi polévkovými lžícemi jojobového oleje, jednou polévkovou lžící aloe vera a třemi kapkami éterického růžového oleje. Naneste na dekolt a dvě minuty provádějte masážní pohyby, jako kdybyste na pokožce malovala ležatou osmičku. Nakonec peeling setřete vlhkým ručníkem a pokožku zlehka osušte.

  • 5.

    Kov

    Autor: shutterstock.com

    Nastanou-li těžkosti s orgánem patřícím kovu – plícemi – tělo má tendenci celé se zevnitř uzavřít. Navenek se to projeví nepříjemnostmi, jako jsou akné, zvětšené a zanesené póry nebo vrásky v okolí úst.

     

    Energizující recept:

    Na urychlení správného toku energie je vhodná povzbuzující masáž obličeje: Naneste na tvář jednu polévkovou lžíci jojobového oleje s přídavkem jedné kapky koriandrového oleje, ale vynechte okolí očí. Směs pak vmasírujte do pleti jemným štípáním od brady směrem nahoru.

  • 6.

    Oheň

    Autor: shutterstock.com

    U tohoto prvku hraje prim srdce. K němu se vztahují takové problémy, jako jsou bledá nebo podrážděná pleť, zarudnutí a sklony k rozšířeným žilkám na tvářích, nosu či bradě.

     

    Harmonizující recept:

    Podrážděná pokožka potřebuje uklidnit. Smíchejte 1 polévkovou lžíci mandlového oleje s kapkou levandulového. Naneste na pleť a masírujte asi 2 minuty krouživými pohyby, přičemž postupujte směrem od brady nahoru. Následně si podobně namasírujte také levý prs, rovněž 2 minuty.

Autor: red

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz