Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Umění feng-šuej: Upravte si domov tak, aby nemizely peníze, vášeň ani pohoda

/
  • Zařiďte si domov tak, abyste se v něm cítili jako doma
    Zařiďte si domov tak, abyste se v něm cítili jako doma (shutterstock.com)
    31. března 2016 ● 23:00

    Chcete se v ložnici pořádně vyspat a vášnivě milovat, v kuchyni najíst a v obýváku se bavit a odpočívat? To se dá docela snadno zařídit. Stačí se jen držet rad vycházejících z feng-šuej. Se specialistou na toto čínské umění Jiřím Černákem jsme „prošli“ všechny místnosti a poradíme vám, jak je zařídit a nedělat zbytečné chyby.

  • 1.

    Jak má vypadat domov?

    Video
    Video se připravuje ...
    Specialista na feng-šuej Jiří Černák vám poradí, jak si zařídit domov. • Adam Balažovič

     

    Domov by měl mít dvě základní funkce: měli bychom se v něm cítit bezpečně a měli bychom v něm být schopni relaxovat a nabrat nové síly do dalšího dne. Nemyslete si, že domov je jen místo, kam se chodíte vyspat. Ostatně ze dne prospíte čtvrtinu až třetinu jeho času, proto tomu, jak vypadá váš domov, věnujte velkou pozornost!

  • 2.

    Vchod - oteřená náruč

    Video
    Video se připravuje ...
    Specialista na feng-šuej Jiří Černák vám poradí, jak si zařídit vchod do domova • Adam Balažovič

     

    Vchodové dveře i chodba by měly uvítat rodinu. Už ve dveřích by vám mělo být jasné, že jste doma a v bezpečí. Na chodbu si pověste fotky z dovolené a obrázky, které vám namalovaly děti, prostě cokoli, co je typické pro vaši rodinu. Chodba musí být jednoduchá. Žádný velký ani těžký nábytek. Na masivní skříně raději zapomeňte. Boty nechte chvíli vyvětrat, ale pak je schovejte do uzavíratelného botníku. Věšák by měl sloužit jen na odkládání oblečení pro návštěvy. Své bundy a kabáty schovejte do uzavíratelné skříně.

  • 3.

    Kuchyň - zdroj energie a síly

    Video
    Video se připravuje ...
    Specialista na feng-šuej Jiří Černák vám poradí, jak si zařídit kuchyň • Adam Balažovič

     

    Kuchyň je hned po chodbě druhá nejdůležitější místnost v domě. Tady se totiž připravuje jídlo, které je základním zdrojem aktivní energie, z níž čerpáme celý den. Milovníci klasické české kuchyně by si měli pořídit masivní kuchyňskou linku a v kuchyni použít zemité tóny (béžovou, hnědou, okrovou). Zelené tóny a jednoduchá kuchyňská linka jsou ideální pro ty, kteří rádi experimentují a libují si v lehkých jídlech. Pro všechny kuchyně pak platí, že by nikdy neměla vedle sebe stát lednice a sporák.

  • 4.

    Jídelna - kout hojnosti a bohatství

    Video
    Video se připravuje ...
    Specialista na feng-šuej Jiří Černák vám poradí, jak si zařídit jídelnu • Adam Balažovič

     

    V jídelně byste měli mít dost místa i času na jídlo, které si pak můžete v klidu vychutnat. Podle toho si ji zařiďte. Do jídelny zvolte zemité tóny (od béžové po hnědou). Měl by v ní být dostatek světla, ideálně nad stolem. Když na jídlo dobře uvidíte, vyvolá to ve vás pocit, že se máte dobře, nic vám nechybí. Tak si do života přivoláte i hojnost a bohatství. Kolem židlí i stolu nechte volný prostor, abyste do sebe nestrkali a dalo se okolo volně procházet. Při jídle zapalujte na stole svíčky, energie ohně totiž zahřívá a pomáhá trávit. Pořiďte si takzvané „rohy hojnosti“. Buď na zeď pověste obrazy, na nichž je zátiší s jídlem, nebo zrcadlo, v němž se bude odrážet jídelní stůl.

  • 5.

    Ložnice - milovaný relax

    Video
    Video se připravuje ...
    Specialista na feng-šuej Jiří Černák vám poradí, jak si zařídit ložnici • Adam Balažovič

     

    V ložnici, podobně jako v kuchyni, čerpáme aktivní energii. Tady také trávíme nejdelší čas v kuse (šest až osm hodin), proto si při jejím zařizování dejte opravdu záležet. Volte tlumené barvy – tmavě modrou nebo klidně i černou, jež uklidňují a zmírňují energii. Postel musí mít za hlavou vyšší pelest, která vytváří pocit bezpečí. V žádném případě ji nestavte proti dveřím ani nohama (vyvolává to pocit, že vás „vynesou nohama napřed“), ani hlavou (váš mozek bude neustále ve střehu a nebude schopný pořádně vypnout ani v noci). Ideální je mít postel ode dveří v úhlu 45 stupňů. Sexuálně aktivní lidé by neměli v ložnici zapomenout na energii ohně. Pořiďte si sem svíčky, červené polštářky, plátky růží.

  • 6.

    Obývací pokoj - chvíle pro rodinu

    ..
    ..
    Autor: shutterstock.com

     

    Tato místnost by měla být zařízená podle toho, jaká rodina je, co chce v obýváku dělat, a zkrátka tak, aby se v ní všichni cítili dobře. Uvědomte si, jestli se tu budete dívat na televizi, povídat si nebo jen tak se povalovat, a podle toho vytvořte správnou atmosféru. Ti, kteří se chtějí v obýváku bavit, hrát hry a setkávat se, by ho měli mít co nejsvětlejší. Důležité je nechat v něm otevřený prostor, nezastavět ho příliš nábytkem a vyhnout se i záplavě knih, které energii ztěžují proudit. Jestliže se naopak celý den těšíte, že se v obývacím pokoji „rozvalíte“ u televize a nebudete vůbec nic dělat, zařiďte si ho v tlumenějších barvách. Pořiďte si bodová světla a kupte závěsy, které tlumí energii.

  • 7.

    Dětský pokoj - tři v jednom

    ..
    ..
    Autor: shutterstock.com

     

    Zařídit dětský pokoj je nejsložitější, protože musí splňovat tři funkce: je na hraní, na spánek i na učení. Ideální by bylo rozdělit ho na tři části. Postel postavte tak, aby mělo dítě hlavu ke zdi a vidělo na vchod. V této části pokoje volte tlumené barvy, klidně tmavé tapety nebo malbu s hvězdičkami, které připomínají noc. Pokud máte dvě děti, kupte jim palandu, navozuje pocit bezpečí. Dole nechte spát mladší dítě.

     

    Hrací prostor by měl být otevřený a prosvětlený. Dítě má mít možnost rozházet věci a udělat kolem sebe nepořádek. Sem se hodí zelené barvy, které evokují přírodu a otevřený prostor, v němž může dítě řádit. Od psacího stolu by dítě mělo vidět do pokoje, mít chráněná záda a bokem nebo před sebou vchod. Ideální barva vymalování je žlutá, protože podporuje paměť.

  • 8.

    Koupelna - vodní prostor

    ..
    ..
    Autor: shutterstock.com

     

    Koupelna ani záchod nesmí být nikdy uprostřed bytu. Vážou se totiž k elementu vody, která stahuje energii dolů, takže může prohlubovat deprese i únavu. Právě proto tu musíte všechno zařídit tak, abyste energii co nejvíc zvedali nahoru. Dlaždice nechte položit na výšku, pořiďte si úzké a vysoké skříňky. Ručníky neskládejte do komínků, ale nechte je viset ideálně od jednoho cípu k druhému. Lahvičky a kartáčky ať jsou postavené. Zrcadlo v koupelně by mělo mít vlastní nasvícení, aby odráželo světlo do prostoru. Pro malbu i doplňky volte zelenou, ale i oranžovou či růžovou barvu.

Autor: red

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz