Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Naučte se chápat své sny: Co prozradí o vaší osobnosti?

/
  • Sny vám mohou prozradit hodně o vašem životě, aniž byste si to uvědomovali.
    Sny vám mohou prozradit hodně o vašem životě, aniž byste si to uvědomovali. (Shutterstock.com)
    16. dubna 2016 ● 06:00

    Každé ráno opouštíme snový svět a budíme se do reality. Někdy celé rozněžnělé z toho, co jsme ve spánku prožily, jindy jsme rády, že se nám to všechno jen zdálo. Ale můžeme snění ovlivnit? A co nám chce jeho prostřednictvím říct naše podvědomí? 

  • 1.

    Projev vůle bohů

    Sny
    Sny
    Autor: Shutterstock.com
    Kdysi dávno byly sny považované za projev vůle bohů. Soudilo se, že bozi jejich prostřednictvím smrtelníky varují, případně jimi zvěstují budoucí události. Některé přírodní národy například věří, že opravdový život nastává až po usnutí a snem je naopak to všechno ostatní. Ostatně sny se snažíme ovládnout, uchopit a vyznat se v nich snad odjakživa. Máme je všichni, a to i ti, kteří tvrdí, že se jim nic nezdá. Ti si je jen nepamatují. „Porozumění snům je schopnost, která člověku usnadňuje orientaci v sobě i v životě a pomáhá číst i druhé lidi,“ říká PhDr. Jiří Tyl, klinický psycholog, psychoterapeut a autor knihy Jak rozumět snům. Podle něj jsou životně důležité. „Prožíváme v nich to, co žijeme – i to, o čem nevíme,“ říká.2240674:gallery:true:true
  • 2.

    Hlava to semele

    Divoké sny jsou důsledek psychického rozpoložení
    Divoké sny jsou důsledek psychického rozpoložení
    Autor: profimedia.cz
    To, co se okolo nás děje, zpracováváme, ať už jsme vzhůru nebo spíme. Podle slavného psychologa Sigmunda Freuda obsahují sny nenahraditelné informace o tom, co si doopravdy, „v hloubi duše“, myslíme a cítíme. „Nevědomí se vyjadřuje – obrazy, nikoli slovy. Proto je význam snu jakoby zašifrovaný,“ vysvětluje Jiří Tyl. V praxi se setkává hlavně s obrazy vnitřku domu jako odrazu našeho nitra. Na postavy ve snu se pak dívá jako na součást snícího, na jeho komplexy, podosobnosti nebo různá Já. „Psychická realita je skutečná jako hmatatelný svět a skutečnost snu není o nic menší  než skutečnost bdělého vědomí,“ je přesvědčený Jiří Tyl.
    http://horoskopy.blesk.cz/numerologie/zivotni-cislo
    http://horoskopy.blesk.cz/numerologie/zivotni-cislo
    Autor: archiv BPŽ
  • 3.

    Není sen jako sen

    Co o vás prozradí vaše sny?
    Co o vás prozradí vaše sny?
    Autor: Shutterstock.com
    Někdy se nám zdají jen kvůli vnějším okolnostem. Například že se nám chce na záchod a po probuzení opravdu musíme vstát a dojít si ulevit. Sen o tom, že umrzáme, může zase způsobit otevřené okno v ložnici, kterým na nás parádně táhne ledový vzduch. Také můžou odrážet naše vnitřní naladění (nemoc, menstruaci, hlad, žízeň) nebo aktivity, které děláme těsně před spaním. Horor zkouknutý před usnutím a následná noční můra nikoho nepřekvapí stejně jako ve snu pokračující hádka nebo řešení složitého pracovního problému, kterým jsme se zabývaly celý předchozí den. Nejsilnějším snům se říká karmické. Bývají hodně živé a o něčem důležitém se v nich rozhodujete. Je pak velice dobré si napsat, o jakou záležitost se jednalo. Duchovní mistři říkají, že jsou tu proto, abychom si v nich odžili něco, co se nám pak v běžném životě už nemusí stát.
  • 4.

    Naučte se je řídit

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com
    Dalším krokem je aktivní ovlivňování našich snů, kterému se říká lucidní snění. Jde o schopnost uvědomit si ve snu, že spíte, a poté jdete svůj sen aktivně ovlivnit. Sama rozhodujete o jeho ději. Věda dnes vyvinula a ověřila postupy, jak se dá lucidní snění naučit. Kdysi patřila tato nauka k tajným, protože se má za to, že všechno, co uděláte ve snu, má sedmkrát větší účinnost. Tedy například i nejrůznější duchovní praxe, čarování a meditace.
  • 5.

    Proč fungují snáře?

    .
    .
    Autor: Shutterstock.com
    Vyznat se v tom, co se nám zdá a jak se to pak odrazí v životě, se snaží lidstvo od nepaměti. Připustíme-li existenci kolektivního vědomí, můžeme pak souhlasit i s tím, že existuje nějaký systém, podle kterého lze sny vyložit víceméně pro všechny stejně. Lidé, kteří se svými sny a s jejich výkladem pracují dlouhodobě, však od obecného systému, tedy nějakého knižního či elektronického snáře, jen začínají a postupem let si vytvářejí svůj vlastní. „Mě na snech nejvíc baví to dobrodružství, objevování, poznávání, příběhy a mé vlastní filmy, které mi dopřávají. Dostávám se přes ně k odpovědím na otázky, na které můj rozum ty správné nezná nebo si je někdy ani nepoloží,“ vysvětluje terapeutka Zuzana Křováková ze studia Suana, která se právě touto prací zabývá. 

Autor: Ivana Štědrá

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz