Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Co o vás říká oblíbená barva? Červená vyjadřuje smyslnost, bílá citlivost

/
  • (archiv)
    26. října 2016 ● 06:00

    Barvy mají velký vliv na duševní náladu a všeobecně dobrý zdravotní stav člověka. Pro celkový zdravotní stav je velkou pomocí, když nevolíme barvu oblečení pouze podle barvy vlasů a očí, ale i podle své podstaty a podle momentální nálady. Tím docílíme pozitivního efektu.

  • 1.

    Červená barva

    Sexy
    Sexy
    Autor: shutterstock

    Je symbolem chuti do života, výrazem emocí a lásky ke smyslnému životu, zážitkům a zdolávání nesnází. Má největší schopnost aktivovat, vitalizovat a nalaďovat dynamicky a agresivně. Smysly pociťují červenou barvu jakou barvu vzrušení, touhu, žádostivost. Pokud jsou tyhle pocity spojeny s libostí, pak je červená barva energetickým dárcem, který podněcuje a stupňuje tělesnou sílu ve všech oblastech, ať je to sexualita, sport nebo zdolávání problémů. Červená dělá člověka hovorného, vášnivého a zahání lenost. Děti, které mají potíže s učením, by měly dělat úkoly pod červeným světlem. Červená vyjadřuje i silnou vůli, odvahu. V oblibě červené se částečně ukrývá i přání být nápadný a dosáhnout pozornosti a uznání. Někdy vyjadřuje i sklon k tomu, že člověk chce imponovat a dominovat.

  • 2.

    Růžová barva

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Obsahuje jemnější kvality červené a označuje se jako barva srdce. Symbolizuje lásku, náklonnost a oddanost v srdeční oblasti, bez pudové smyslnosti. Růžová je barva čistých duševních pocitů na vyšší duchovní úrovni, barva něhy, jemnosti a oddanosti. Tahle barva dělá člověka vnímavého a schopného přijmout ušlechtilé chvění harmonické lásky a podněcuje k tomu, aby byly tyhle pocity plně prožity. Máte-li růžovou ve zvláště silné oblibě, intuitivně vyjadřujete větší potřebu lásky a ochrany. Něžní, senzitivní a zasnění lidé, kteří potřebují hodně lidského tepla, dávají téhle barvě velmi často a výrazně přednost. Je to barva jemného způsobu života, sentimentu. Přehnaná touha po růžové ale vyjadřuje narušený vztah k realitě a odvracení se od vážných věcí života.

  • 3.

    Oranžová barva

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Je symbolem veselí, optimismu a radosti ze života. Je to teplá a pozitivní energie, která pomáhá proti depresím, pesimismu, nespokojenosti a letargii. Dopomáhá k odvaze a síle, pohlíží se na ni jako na „sociální“ barvu, která vyvolává radost z kontaktu. Dávají jí přednost extroverti a společenští lidé. Tato barva má ve své podstatě požitek zjemnělé smyslnosti, na rozdíl od agresivní červené. Oranžová signalizuje chuť do života, citové teplo a otevřenost k bližnímu. Pomáhá přemoci citové výbuchy, uvést emoce na správnou kolej a získat nad sebou kontrolu. Lidé, kteří ji milují, jsou obětaví a rádi pomáhají. Lidé, kteří ji striktně odmítají, mají pocit, že jim nikdo nerozumí.

  • 4.

    Hnědá barva

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Je to barva země, a to ji také charakterizuje. Základní význam odpovídá potřebě bezpečí, tepla a útulnosti, spojené s touhou po jednoduchém a klidném životě. Dává pocit zakořenění. Lidé, kteří ji milují, stojí pevně na zemi, jsou spořiví a spjatí s domovem. Nehledají změny životních okolností a nejraději by všechno nechali tak, jak to je. Nadměrná obliba hnědé ukazuje někdy na konfliktní situace a vnitřní napětí. Je to barva mateřské péče znamenající stabilitu. Kdo hnědou odmítá, dává najevo, že je přesycen určitými svazky, nátlaky a omezováním a že se z nich chce vysvobodit. Záliba ve světle hnědé označuje člověka, který je dobrosrdečný a ochotný pomoci, ale je také plachý, trošku těžkopádný, neaktivní.

  • 5.

    Žlutá barva

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Nejsvětlejší z pestrých barev, působí jasně, zahřívá a rozveseluje. Je symbolem moudrosti, vysoké inteligence a myšlení. Působí pozitivně na nervy a ztělesňuje pocit svobodného vývoje a osvobození. Podporuje chápavost, horlivost v učení a působí pozitivně na paměť. Je to barva spokojenosti, kreativity a představivosti, je skvělým lékem proti špatné náladě a skleslosti. Nadmíře pozitivních citů se říká „žlutá nálada“. Žlutá podporuje schopnost kontaktu, zpracování zážitků a dojmů. Záliba ve žluté značí duchovní čilost, vnitřní bdělost a ochotu se stále něčemu učit. Milovníci žluté pořád něco hledají, milují volné vztahy. Vystupují skromně a mile, jsou velkorysí, všestranně nadaní a prakticky založení. Bývají někdy povrchní. Lidé, kteří žlutou odmítají, bývají ukřivdění, nevěří si a nepřiměřeně prudce reagují.

  • 6.

    Zelená barva

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Barva přírody symbolizuje hojnost, růst, nový začátek a rozvoj. Pohled do zelena uklidňuje nervy, oživuje oči, posiluje smysly a dává pocit zotavení. Je to neutrální barva, která osvěžuje a pomáhá k uzdravení a regeneraci. Vzbuzuje důvěru a symbolizuje tím pevné životní hodnoty a zásady. Pokud je tmavě zelená, znamená taky integritu, důstojnost a stabilitu, vážnost a prestiž. Milovníci téhle barvy mají obvykle silný temperament a velkou vytrvalost spojenou s výdrží a cílevědomostí. Jsou také ctižádostiví, spolehliví. Ti, kteří ji odmítají, bývají nečestní a předstírají falešné skutečnosti, aby zakryli vlastní nedostatečnost. Hodí se pro nervózní a cholerické lidi. Podporuje taky koncentraci.

  • 7.

    Modrá barva

    Barvy jara
    Barvy jara
    Autor: archiv firem

    Modrá uklidňuje, zjemňuje, ochlazuje a je ideální barvou pro „modrou hodinu“, pro uvolněnou a harmonickou atmosféru. Modrá barva otevírá ducha a duši, je to i barva touhy, odevzdanosti, víry a věrnosti. Modrá barva je barva důvěřivého a dobromyslného idealisty, který má sklon k nezištnosti a k ochotě pomáhat a pro kterého jsou klid a mír nejdůležitější. Lidé milující modrou mívají vyrovnaný charakter a umějí se přizpůsobit, jsou senzitivní a věrní. Nemají rádi hádky a konflikty. Dávají jí přednost rozumově založení lidé, kteří jsou si vědomi úspěchu a mají nad sebou kontrolu. Striktní odmítání modré ukazuje na depresivního člověka nebo člověka, který se necítí dostatečně naplněn v partnerském vztahu. Tato barva je cenným pomocníkem pro stresované a neklidné lidi.

  • 8.

    Fialová barva

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Je to barva inspirace, mystiky, magie a kouzla. Ve fialové se sjednocují modrý klid a červená pohonná síla. Milovníci této barvy jsou velmi senzitivní a do sebe zahledění. Nechtějí být součástí davu, vyhledávají samotu, daleko od hluku a zmatku. Vždy jde o neobyčejné individuality, vysoce senzitivní umělce nebo introverty, kteří jsou považováni za podivíny. Lidé, kteří odmítají fialovou barvu, jsou často velmi depresivní a náladoví nebo jsou zapletení do erotických citů. Bledá lila barva symbolizuje lásku k bližnímu a obětavost. Obliba této barvy roste s věkem, z čehož se dá soudit na zkušenosti a zralost.

  • 9.

    Černá barva

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Odpovídá smutku, ztrátě, beznaději, a zdůrazňuje tím nevysvětlitelné a tajemstvím opředené. Je to barva smrti, tmy a neodvratnosti. Černá ale nachází své místo při zvláštních slavnostech a důstojných příležitostech, je vznešená a důstojná. Je v protikladu ke všemu pestrému, co se raduje ze života a co je povzbuzující. Je ukázkou něčeho konečného, a vyjadřuje tedy jisté negativní pocity, které jsou spojeny se znechucením. Odmítání černé znamená, že člověk není ochoten nechat si nahnat strach a má správný poměr ke smyslu svého života a k nutnosti, jak zdolat osud. Lidé, kteří ji nemají rádi, vyjadřují silnou vůli k životu. Máte ji v oblibě? Vyjadřujete, že rádi potlačujete vnitřní přání a potřeby, že se raději obklopujete tajemnem, abyste vypadali zajímavě. Vzbuzujete ale velkou pozornost, protože vystupujete jako zářivé osobnosti, které se dobře prezentují. Černou barvu mají v oblibě lidé se sklonem k dramatičnosti, milující riskantní situace, ale taky lidé se sklonem k depresím.

  • 10.

    Bílá barva

    ...
    ...
    Autor: Shutterstock.com

    Je symbolem čistoty, jasnosti a nevinnosti. Bílá je známkou citlivosti, nedotknutelnosti a chladné rezervovanosti. Lidé, kteří dávají přednost bílé, mají sklon k perfekcionismu, abstraktním idejím a smělým plánům. Jsou otevření, živí, plánující život chladně, cílevědomě a perspektivně. Kladou důraz na svou pověst a na své vyzařování, ale navenek jsou chladní a věcní. Mají skvělý instinkt pro dobré obchody a výhodné příležitosti. Jsou spolehliví, upřímní, čistotní, pořádkumilovní. Ti, kteří bílou odmítají, pociťují vnitřní prázdnotu, strach a frustraci ze sebe sama. Je to skvělá barva pro unavené oči.

Autor: aši

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz