Skutečný japonský čajový obřad trvá až čtyři hodiny a musí být perfektně připravený. Všechny předměty, jež jsou součástí obřadu, mají svoje dané místo, a dokonce i každé gesto je přesně načasované. Celý rituál zároveň slouží ke zklidnění mysli. Obecně lze čajový rituál rozdělit do tří částí – v první nabízí hostitel hostům malé pohoštění, jehož součástí je i saké, na závěr se podává něco sladkého.

Pak je přestávka, která slouží k obnově soustředění, po ní následuje druhá část – jakési vyvrcholení rituálu, při němž se podává hustý čaj koiča. Když ho hostitel připraví, v misce ho dá prvnímu hostu. Z téhle misky se pak napijí i další, přičemž poslední host vypije čaj až do dna. Na závěr se podává řidší čaj usuča, který hostitel vyšlehá pro každého zvlášť. Než na vás přijde řada, pochutnáváte si na cukroví. V tomto okamžiku je už atmosféra uvolněnější a může se konverzovat o čaji.

Chcete-li se ale zbavit stresu, nemusíte absolvovat tento čtyřhodinový tradiční japonský rituál, ale můžete si vytvořit „svůj“, který trvá třeba jen půl hodiny. A nemusí to být vůbec komplikované. Jakmile ho začnete praktikovat, zjistíte, že jste po zbytek dne uvolněnější, veselejší, a tak nějak víc přítomní. Jak na to?

1. Kupte si nějaký kvalitní sypaný čaj, vhodnější je zelený. Sledujte při nákupu pozorně konzistenci, barvu i vůni.

2. Dejte vařit vodu, nejlépe v průhledné konvici, abyste viděli bublinky, které se varem zvětšují. Sledujte vodu pozorně a prožívejte to. Voda je zázrak.

3. Vezměte si keramický šálek na čaj a nasypte do vroucí vody jednu lžičku čaje. Lístky čaje nechte ve vodě louhovat asi jednu minutu. Pokud použijete více čajových lístků, chuť čaje bude výraznější. Všímejte si, jak se vznáší nad šálkem pára. Přiložte nos k čaji a zhluboka se nadechněte, abyste vnímali vůni čaje, která vychází z šálku. Zlehka dýchejte. Buďte vděční za to, že můžete tento rituál provádět.

4. Odstraňte z šálku čajové lístky a sedněte si pohodlně někam, kde není žádný hluk, a do ruky si vezměte šálek s vylouhovaným čajem. Takhle seďte asi dvacet minut. Nechte čaj mírně vychladnout a vnímejte i barvu čaje. Užívejte si vůni ve vzduchu, prožívejte pocit dotyku rukou s šálkem. Oceňujte i skutečnost, že tyhle čajové lístky vypěstovali lidé tisíce kilometrů od vás.

5. Nyní je čas vypít váš čaj. Pijte ho pomalu a dávejte pozor na teplotu. Je horký, teplý nebo chladný? Všímejte si opět chuti. Je zemitá, travnatá nebo květinová? Jak se cítí vaše tělo? Co cítí váš jazyk? Při pití čaje se můžete zaměřit na mnoho věcí, ovšem důležité je zůstat v přítomnosti. Pokud vám hlavou proletí nějaká negativní myšlenka, nechte ji proletět a opět se soustřeďte na čaj. Jde o jedinečný okamžik.

6. Pokud budete tenhle rituál praktikovat pravidelně, uvědomíte si, že tato jednoduchá aktivita obohatí zbytek vašeho dne. Naučíte se více pozorovat a méně hodnotit. Nejdůležitějším darem pak je to, že praktikováním rituálu zabraňujete mysli, aby ovládala vaše myšlenky.