Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jaké je vaše vnitřní dítě? Navažte s ním kontakt a změňte svůj život!

/
  • (iStock)
    26. května 2018 ● 06:00

    Některé životní zážitky jsou hezké, jiné ošklivější, další poučné a některé bohužel i traumatizující. Zážitky nás provázejí od dětství a ovlivňují naše dnešní chování. A starých programů i traumat nás dokáže zbavit naše vnitřní dítě, protože naše podvědomí je řízeno právě jím. Má své místo kolem žaludku a navenek se projevuje jako naše intuice či naše pocity.

  • 1.

    Proč je nutné znova objevit vnitřní dítě?

    Autor: iStock

     

    Bohužel, spousta lidí si cestu ke svému vnitřnímu dítěti zavřela – a to je špatně. Když si totiž nedokážeme připustit bolest, rozvinou se u nás pocity viny nebo psychické bloky. Dospělý člověk, který neakceptuje své vnitřní dítě, se chová tak, jak ho to naučili rodiče a ostatní, a poté předává své naučené vzorce svému vnitřnímu dítěti. Proto je nezbytné, abychom znova navázali kontakt s vnitřním dítětem, odhalili zážitky z dětství, vypořádali se s nimi a dokázali se od nich osvobodit. Jak na to?

     

  • 2.

    Vizuální kontakt s vnitřním dítětem

    Autor: iStock

     

    Pro hledání vnitřního dítěte je velmi účinná vizualizace. Můžete ji provádět sami nebo třeba s kamarádkou. Tyhle „řízené“ meditace by se měly předčítat pomalu a nahlas. Na cvičení byste měli mít dostatek času a klidu. Posaďte se a narovnejte si páteř. Vaše tělo by mělo být uvolněné a pozornost zaměřte dovnitř. Několikrát se nadechněte a vydechněte. Pak si představte krajinu. Jak vypadá? Jsou na ní květiny, stromy, voda nebo lidé? Vidíte silnici nebo nějaké překážky?

  • 3.

    Představte si dům a vejděte do něj

    Autor: iStock

     

    Máte stále zavřené oči. Přicházíte k domu, vstupujete do něj. Sledujte, zda má okna, dveře a střechu. Barvu omítky, zahradu, plot či stromy. V klidu si dům prohlížejte. Pak projděte dovnitř do předsíně. Jsou tam schody do patra? Do sklepa? Kolik dveří vidíte? Kolik pokojů? Jsou dveře do pokojů zavřené, nebo otevřené?

     

    Je v domě obývák, ložnice, kuchyně? Jak pokoje vypadají? Jsou uvnitř další lidé nebo zvířata? Obývací pokoj ukazuje, co ukazujete vnějšímu světu, kuchyně to, o co se staráte pro sebe samé. Ložnice reprezentuje partnerství, chodba kontakt s okolním světem. Sklep symbolizuje minulost a temné stránky vašeho života.

     

  • 4.

    Vstup do dětského pokoje

    Autor: iStock

     

    Teď udělejte to nejdůležitější. Najděte v domě dětský pokoj a vstupte do něj. Jak vypadá a jak se v něm cítíte? Jak je zařízený a jakou barvu má omítka? Sledujte pozorně i detaily a maličkosti. Zastavte se a pozdravte své vnitřní dítě, svou malou holčičku nebo malého kluka. Zeptejte se jich, jak se jim daří, jestli vám chtějí něco říct nebo ukázat.

     

    Co cítíte, když vidíte své vnitřní dítě? Dopřejte mu chvíli, aby se mohlo vyjádřit, a otevřete mu svoje srdce. Nechte ho klidně, aby se vztekalo a říkalo, co si myslí. Můžete mu taky něco dát, pohladit ho. Pak mu poděkujte a rozlučte se. Vraťte se před dům na cestu, po které jste přišli. Jak teď vnímáte dům, zahradu a cestu? Změnilo se něco? Pomalu natáhněte ruce a nohy, nadechněte se a vydechněte. Otevřete oči.

  • 5.

    Dům vaší duše

    Autor: iStock

     

    Domu, do něhož jste vešli a v němž jste hledali vnitřní dítě, se říká také „dům duše“. Je to váš dům a dům vašeho nitra. To, co jste během vizualizace viděli, můžete popsat nebo namalovat. Tohle cvičení si opakujte a pozorujte, jak se mění váš vztah k vašemu vnitřnímu dítěti. Cílem cvičení je obejmout vaše vnitřní dítě, pomazlit se s ním a přijmout ho takové, jaké je. Zůstaňte s ním ve spojení, pak se budete cítit sami sebou. Tohle vnitřní spojení je silným zdrojem energie, z níž můžete čerpat.

     

     

     

     

     

     

Autor: aši

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz