Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Magické Dušičky: Promluvte si dnes se svými zesnulými blízkými

/
  • (iStock)
    2. listopadu 2018 ● 10:00

    Období kolem Svátku všech svatých, Dušiček nebo také keltského Samhainu jsou noci, kdy mizí hranice mezi světem živých a mrtvých a otevírá se brána ke vzájemné komunikaci. Proč v tento den zapalujeme svíčky, pijeme mléko a pečeme všesvaté pečivo?

     

  • 1.

    Duše vycházejí z očistce

    Autor: iStock

    Věří se, že v noci z 31. října na 1. listopadu vystupují duše z očistce, aby si odpočinuly od trápení. Zároveň s tím se ale také živí můžou podívat do podsvětí. Aby si mohly hříšné duše namazat spáleniny od pekelných ohňů, plnily se lampy místo olejem máslem a večer se pak pilo studené mléko, aby se z toho žáru mohly ochladit.

  • 2.

    Dušičky máme od Keltů

    Autor: iStock

    Dušičky mají svůj původ v keltských slavnostech Samhain. Dnešní svíčka, hořící uvnitř dýňové hlavy, je pozůstatek dávných ohňů. Slavil se také příchod zimy, doby, kdy se vracela stáda z letních pastvin na zimní ustájení. Hořící hranice tedy svítily na cestu nejen duším předků vracejících se domů, ale očisťovaly i vracející se stáda dobytka od všeho zlého.

  • 3.

    Proč se pálily svíce

    Autor: Shutterstock.com

    Svíčky se zapalovaly proto, že se věřilo, že oheň očišťuje a světlo pomáhá chránit před zlými a potměšilými duchy. Navíc světlo ukazovalo mrtvým cestu. Když se plamen za oknem mihotal, mělo se za to, že se zlé síly snaží dostat dovnitř. Svíčky bychom v oknech měli zapálit se setměním, hořet by měly až do půlnoci.

  • 4.

    Přilepšete předkům

    Autor: istock.com

    Bývalo zvykem večer vhazovat do ohně různé pokrmy. Částečně duším na přilepšenou a také jako částečné vykoupení z hříchů. Na svátky se proto pekly takzvané „dušičky“ nebo „hnáty svatých“, pečivo ve tvaru zkřížených kostí. V Jižních Čechách to byly o něco větší všesvaté rohlíky nebo všesvaté dušičky. Dávaly se pocestným, žebrákům u kostela, chudým lidé a také zaměstnancům.

  • 5.

    Dohoda s předky

    Autor: istock.cz

    O dušičkové noci, kdy mizí hranice mezi živými a mrtvými se také otevírá brána ke vzájemné komunikaci. Zapalte před fotografií předků svíčku, sedněte si v klidu a v duchu se na svoje předky zkuste napojit. Zrovna na Dušičky se vám to může povést a vy dostanete třeba nějakou důležitou zprávu z podsvětí. Nezapomeňte pak poděkovat – a nejlépe v ohni, jak je u nás dlouholetým zvykem, spálit pro předky nějakou tu dobrotu.

  • 6.

    Sen vám napoví

    Autor: Shutterstock.com

    Než půjdete na dušičkovou noc spát, připravte si k posteli tužku a kus papíru. Je dost možné, že vzkaz od předků nejlépe obdržíte ve snu. Tužku s papírem budete potřebovat, abyste si sen hned po probuzení zapsali a tím zapamatovali. Víte, jak to s nimi je, jakmile na vás někdo promluví nebo začnete řešit něco praktického, hned zapomenete, co se vám vlastně zdálo.

Autor: red

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz