Jabloň střeží tajemství hvězdy, a to ve svých plodech. Nejen, že je jablko symbolem života, ale také se používá k vánočnímu věštění a kouzlení. 

VIDEO: Štědrovečerní zvyky, tradice a pověry

Video
Video se připravuje ...
Štědrovečerní zvyky, tradice a pověry • Videohub

Jak věštit z rozkrojeného jablka

Podle tradice každý z členů rodiny při štědrovečerní večeři si rozkrojil své jablko a podle vyobrazení v rozkrojení poznal svůj osud.

  • Jestliže se objevila hvězdička, mohl se radovat, poněvadž to znamená zdraví a štěstí. Samotná hvězda je totiž už od dávných časů pokládána za velmi mocnou, protože může ovlivňovat osudy lidí.
  • Pokud se však objevil křížek, znamenalo to smůlu, velké neštěstí, nebo dokonce smrt.
  • Zkažená semínka pak věštila nemoc.

Ochranné kouzlo

Jablka a jabloně jsou mocným nástrojem domácí magie. Pokud chcete používat pro čarování jablka z vlastní jabloně, ozdobte o zimním Slunovratu jabloňové větvičky bílými stuhami, jablka z takových větví jsou pro čarování nejvhodnější.

Pokud vám někdo stále ubližuje, nebo škodí, třeba i neznámý člověk – vezměte jablko do levé ruky, do dlouhé jehly navlékněte zelenou nit, kterou po navlečení namočte ve slané vodě s rozdrceným pepřem.

Jablko pětkrát prošijete ze strany na stranu. Při tom celou dobu říkejte:
,,Spravedlnost tobě šiju, jablkem tím já tě biju“. Jablko potom vložte do kovové nádoby s octem a to celé ještě před západem slunce zakopejte – nejlépe na kopci. Nikomu o tom neříkejte.

NÁŠ TIP: Jaké svátky jsou ještě - kromě Štědrého dne - vhodné pro čarování? Zjistíte to z této infografiky: