Slunce vstupuje do znamení berana, den a noc trvá přesně 12 hodin. Začíná čas proměn, nové naděje, nového začátku a je celkem jedno, jestli ho přivítáme na zahrádce nebo uprostřed města, protože proměnám přírody neutečeme nikde a město, stejně jako mraveniště, je její součástí. 

Sobota, na kterou letos Ostara připadá, je ideálním časem k procházkám, můžete při nich vyčistit studánku či pramen, můžete také připravit semena, která budete sázet na zahrádce či balkoně.

Symboly Ostary:
Vejce – symbolizují plodnost a znovuzrození. Žloutek je jako zlatá koule reprezentující Boha Slunce. Bílá skořápka je bílá (barva panenství) jako Bohyně.
Zdobení vajíček pastelovými barvami opět symbolizuje příchod jara.
Zajíc/králík – zvíře zasvěcené Bohyni Eostre, kromě toho symbolizuje plodnost. (Zaječí námluvy začínají již koncem února, samička může porodit za půl roku až čtyřikrát po 2–4 mláďatech, v době březosti je schopna ještě dalšího oplození.)
Barvy: pastelové jarní – hlavně zelená, dále pak žlutá, červená, modrá, růžová, bílá.

Slavte i v kuchyni
Oslava se neobejde bez slavnostního pokrmu.

Připravte si na svátek rovnodennosti králičí (či zaječí) pečeni podle Zbyňka Milnera
1) Králíka naporcujte. Přitom se nezapomeňte zaměřit na odstranění přebytečného tuku a hlavně mazových žláz nacházejících se v oblasti zadních běhů poblíž konce páteře. Tím zajistíte, že pečeně nebude mít specifický králičí šmak, někdy tolik vadící městským strávníkům.
2) Naloupejte a nakrájejte nahrubo cibuli – raději více než méně –, kterou vložte na dno pekáče.
3) Králíka nasolte, důkladně potřete česnekem a nakmínujte. Pokud nemáte rádi suché maso, kterým králík bezpochyby je, přidejte do pekáče i libovější bůček. Ten nakrájejte a naporcovaného ušáka jím obložte.
4) Vše nechte do druhého dne odpočinout a dovolte chutím spolu s kořením prolnout masem.
5) Druhý den zalijte bílým suchým vínem a vodou.
6) Pečte v troubě pod alobalem. V závěru alobal sejmněte, tak vytvoříte finální kůrku. Pečení může trvat 3 hodiny, proto teplotu držíme kolem 200°C a na závěr přidáme na 250 °C. Celou dobu dbáme na to, aby nedošlo k vypečení šťávy.
Podáváme s bramborovým knedlíkem a špenátem. 

Tradičním jídlem pro Ostaru je také vaječný tvaroh.
Budete potřebovat:
1,75 l mléka, 4 vejce, 4 dl podmáslí, ¼ hrnku cukru, med, ovoce.
Nejprve nechte ohřát mléko, k němu pak přidejte vejce smíchaná s podmáslím a cukrem, povařte 30 minut na mírném ohni; často míchejte, aby se mléko nepřichytilo.
Pak zceďte a na tři hodiny uložte do chladu. Podávejte s medem a ovocem.