Jak si zpříjemnit podzim?
Našimi zbraněmi jsou barvy, svíčky, přiměřená teplota, hudba v případě, že na vás chmury dotírají moc, tak třezalkový čaj. A hlavně, netrávit o samotě příliš mnoho večerů, vyrazit mezi lidi. Mabon je doba vinobraní, sklizně, loučení s létem a přivítání podzimu by nemělo být truchlivé, naopak. 

Co dělat, když zaútočí podzimní deprese?
Těžká období vyžadují aspoň malé radosti, dopřejte si malý dárek, kupte si domů ozdobu, květinu, podzimní věnec... a nemějte na sebe přehnané nároky. Pokud potřebujete povzbudit, jsou tu zázvorové čaje (zázvor prospívá i v milostné oblasti), guarana, maté, nebo ženšen.

Proč na podzim obracíme myšlenky ke smrti a umírání?
Podzim je období, kdy jsou si duše živých a mrtvých nejblíž.  Dušičky, Samhain, Día de los muertos, to všechno jsou podzimní svátky těch, kteří zemřeli. Loučení a smrt k němu bohužel patří, zvyšuje se také počet sebevražd, kulminují deprese. Dnešní doba nám dává možnost částečně podzimní náladu ignorovat, ale není to rozumné. Samozřejmě není dobře nechat rozvíjet patologické stavy bez korekce, ale jisté ztišení je na místě. Rok má svůj přirozený běh a nostalgie k pozdimu patří.

Milujete jen léto?
Jen s létem člověk dlouho nevystačí, pokuste se i v jiných obdobích najít pozitiva. Léto už nevylepšíte, užijte si příjemností podzimu, vinobraní, jiné vůně, klidně i jiný šatník. Upravte byt tak, aby vám doma bylo co nejpříjemněji. Zkuste v podzimu najít půvab.

Působí podzim i na domácí mazlíčky?
Zvířata chápou přirozený běh času a střídání ročních období líp, než lidé. My se u nich můžeme inspirovat, i kdyby to mělo znamenat, že se budete rozkošnicky vyvalovat v posteli.

Je třeba na podzim změnit jídelníček?
Každé roční období má své radosti.  Na podzim zabírají ořechy, citrusy, banány, kvalitní čokoláda a dýně, jako polévka, nebo v koláči. K podzimu patří také zvěřina a pro zahřátí třeba černý čaj s brusinkovou šťávou.

Jaké vůně patří k podzimu?
Skořice – hřejivá esence povzbuzuje, prohřívá a stimuluje. Vůně skořice podporuje chuť k jídlu a působí také jako afrodisiakum.

Zázvor - dodává energii a oživuje mysl, uvolňuje napětí, pomáhá při bolestech hlavy.

Meduňka -  teplá vůně meduňky zklidní atmosféru, jemnou silou uvolní napětí a nervozitu, přinese radost. Meduňka je jednou z nejoblíbenějších bylinek pro uklidnění a zdravý spánek. Pokud si dopřejete 20 minut odpočinku ve vaně plné horké vody a sladké vůně meduňky docílíte příjemného uvolnění a naladění.

Yzop - posiluje imunitní systém, působí antibakteriálně a protivirově. Jeho vůně celkově harmonizuje, zlepšuje koncentraci vnímání a myšlení. Uvolňuje napětí, úzkosti a deprese, působí i afrodiziakálně.