Ke štědrovečerní hostině patřilo v minulosti hlavně množství chodů symbolizující hojnost, byť šlo většinou o prostá jídla: zelná polévka, houbový kuba, pučálka (naklíčený a opražený hrách) a další. Ryba byla často na stole zastoupena symbolicky pečivem ve tvaru ryby. Teprve v 19. století se podle Domácí kuchařky M. D. Rettigové prosadil v měšťanském prostředí kapr jako jídlo, které patří k těmto svátkům. Na venkově se rozšířil až po 1. světové válce. Zpočátku se podával jako kapr na modro (vařený ve zředěném octě nebo bílém víně) či na černo (ve sladké omáčce) a až po 2. světové válce získal oblibu kapr smažený.

TIP NA VIDEO: Štědrovečerní zvyky, tradice a pověry.

Video
Video se připravuje ...
Štědrovečerní zvyky, tradice a pověry • Videohub

Šupina z kapra přinese peníze. Jak na to?

Šupiny z kapra jsou symbolem bohatství, proto se před večeří umisťují pod talíře, případně se drží v dlani nebo dávají do peněženky, ale pokud chcete jejich kouzelnou moc podpořit, můžete připravit malý čarodějný rituál.

Budeme potřebovat: Bazalku, heřmánek, hřebíček, skořici, zázvor, misku, 4 svíčky, kapří šupinu, kovový peníz, mandle

Postup: Vytvoříme ze svíček magický kruh a doprostřed položíme misku. Do ní dáme všechny byliny a kapří šupinu. Obsah zapálíme. V ruce přitom tiskneme peníz a mandli a zaříkáváme:

Přijďte ke mně, peníze moje

a dejte mi již pokoje.

Volám vás sem, volám vás k sobě,

nenechte mě v chudobě.

Představujeme si při tom prospěch, který si přejeme, například zaplacené složenky, věci, které potřebujeme koupit, atd. Když miska přestane doutnat, hodíme do ní kovový peníz, pak sníme mandli. Potom obsah mísy zakopeme do země i s penízem.

Nečekejte ovšem, že se znenadání za oknem objeví hrnec zlata, může ovšem přijít výhodná nabídka zaměstnání, dar a podobně.

Jaké dny jsou ještě – kromě vánočních svátků – vhodné pro čarování? Zjistíte to z této infografiky: