K Velikonocům se pojí hlavně hlavně vejce, jehňata, králíci a zajíci, zkrátka mláďata a projevuje se to i v tradičním jídelníčku. Chcete letos vyzkoušet i něco jiného? Můžete. Výroba „syrku“ je pěknou slovenskou tradicí. Hrudka se nabízí všem členům rodiny, i zvířatům, a stejně jako vejce je symbolem nového života a požehnání. Vejce a mléko patří v domácí magii k oblíbeným surovinám.

Ochutnáte?
Autor: Zbyněk Milner Na Větře

Příprava je celkem snadná:
Do vodní lázně nalijeme 1 litr mléka, přidáme 10 ks vajec, 6 lžic cukru, hrst rozinek – není podmínkou, vanilku – obsah jednoho lusku (nebo vanilkový cukr) a špetku soli.
Vše zahříváme na vodní lázni, až se vydělí syrovátka od bílkovin.
Vlijeme do síta vyloženého plenou a zavěšené necháme odkapat několik hodin. Plenu je možno také nahradit sýrařskou tkaninou – je ideální. Po pár hodinách získáme hrudkovitý tvar, který je možno vložit do trouby asi na 20 minut při teplotě 200 stupňů. Docílíte tak nádherně žluté barvy. 

Recept a foto: Zbyněk Milner Na Větře.