Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Sošky, které nosí lidem štěstí: Prosím, sáhněte si...

/
  • Pohlaďte si je pro štěstí...
    Pohlaďte si je pro štěstí... (profimedia)
    10. prosince 2019 ● 10:00

    Po celém světě najdete osahané sošky, jejichž jedno místečko je oproti zbytku světlé, vyleštěné. Proč máme nutkání se jich dotknout? Anebo za jakým účelem hledáme skryté symboly? Prahneme po štěstí, potřebujeme pomoct. Věříme, že magický dotyk nám dopřeje to, co nám v životě schází. Taková tajemná a magická místa najdeme i v Česku, kam se vypravit pro malý kousek štěstí?

  • 1.

    Svatý Jan Nepomucký

    ...
    Autor: archiv

    Jan z Pomuku byl ve 14. století brutálně mučen a svým zraněním podlehl. Jeho tělo bylo vrženo z Karlova mostu do Vltavy. Svatý Jan Nepomucký, jenž bývá zobrazován s pěti hvězdami kolem hlavy, se později stal patronem zpovědníků, mlynářů, vorařů, loďařů a mostů. Ten z kamenného mostu nosí lidem štěstí, stačí si jen sáhnout na reliéfy na podstavci sochy.

  • 2.

    Kříž na mostě

    ...
    Autor: archiv

    Pokud prý člověk chce postrčit štěstí tím správným směrem, musí najít zábradlí Karlova mostu dvojramenný mosazný arcibiskupský kříž s pěti hvězdami. Je v místech, kde byl svržen do vln Jan Nepomucký. Když na něj položíte ruku tak, aby se prsty dotýkaly všech hvězd, blahoslavte svatého a přemýšlejte o svém přání. Splní se...

  • 3.

    Sázavské hvězdy

    ...
    Autor: archiv

    Zvonice sázavského kláštera skrývá nejedno tajemství. Ovšem na nejznámější pověst praví, že kdo najde na jejích třech stranách tři vytesané hvězdy, splní se mu jeho tajné přání. Není to snadné, ale jde to.

  • 4.

    Plzeňský andělíček

    ...
    Autor: archiv

    Podle pověsti se v plzeňské katedrále svatého Bartoloměje ženil mistr popravčí. Tedy, uvnitř měl záskok, jako osoba nečisté do kostela nesměl. Klekl si a jednou rukou se dotkl andělíčka, jenž měl převzít část kouzelného umu kata. Tahle zvěst se rychle roznesla a přetrvala staletí. I dnes si na »ošahánka« chodí sáhnout pro štěstí stovky lidí denně, vždyť plní tajná přání...

  • 5.

    Lázeňský Frantík

    ...
    Autor: archiv

    Socha Františka je jedním z nejznámějších symbolů Františkových Lázní. Na počátku minulého století si místní fotograf Škarda vymyslel pověst, že která návštěvnice Františkových lázní sáhne chlapci na levý palec u nohy, otěhotní. A milý Frantík má paleček řádně osahaný.

  • 6.

    Zámky lásky

    ...
    Autor: archiv

    Zamknout zámeček a klíče zahodit, ať je láska věčná. Jedno místečko, kam míří zamilovaní, je v Praze na můstku přes Čertovku u Velkopřevorského mlýna. Další je v Ostravě na lávce do nákupního a zábavního centra Forum Nová Karolina. Pokud si chcete udržet lásku, šup do železářství a na lávku. Nebo na pařížský most nad Seinou Pont des Arts.

  • 7.

    Skřítek z Lokte

    ...
    Autor: archiv

    Na ostrohu nad řekou Ohří stojí hrad Loket. I on má svou pověst a na nádvoří sošku z bronzu. Jde o vládce okolních lesů a skal Gottsteina. Kdo sáhne na jeho kyj, chytne se ho smůla. Ovšem pokud se dotknete vousů a do hradní kasy přispějete drobným obolosem, splní se vám přání.

Autor: jik, neo

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Zoe

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz