Čím se tedy můžete bavit (případně deprimovat příbuzné) o Štědrém dnu?

Lití olova – malý kus olova roztavíme a pak vlijeme do nádoby se studenou vodou. Podle tvaru soudíme, co nás čeká. Tato metoda není depresivní, hodí se pro manuálně zručné a lidi se představivostí. Vzhledem k tomu, že olovo většinou ztuhne v tvar velmi surrealistický, nehrozí zklamání.

Krájení jablka už je praktikou poněkud morbidnějšího rázu. Překrojíme jablko v půli, ovšem napříč. Pokud jsou jádra jablka uspřádána do tvaru hvězdy, všichni přítomní se do roka živí a zdraví sejdou, pokud tvoří kříž, někdo zemře, nebo těžce onemocní.

Další metodou, poněkud připomínající tu anglickou s vánočním pudingem, bylo „hádání ze sedmi hrnků“. Na stůl se postavilo dnem vzhůru sedm hrnků, z nichž šest něco skrývalo - prsten, svíčku, chléb, penízek, obrázek dítěte a růženec. Sedmý hrníček zůstal prázdný. Toho, kdo odkryl hrníček s prstýnkem, čekala svatba. Kdo se svíčkou, měl mít celý rok důvod k úsměvu, kdo s chlebem, toho se mělo držet štěstí, kdo s penízkem, měl mít dostatek peněz, kdo s obrázkem dítěte, tomu se mělo do roka robě narodit, kdo s růžencem, měl se zaslíbit církvi. A kdo odkryl prázdný, vypustil mizérii, která ho pak stíhala po celý rok. Povzbudivá kratochvíle, jen což.

Dobře známou zábavou je i pouštění skořápkových lodiček. V méně strašidelné verzi se praví, že komu plavidlo ze skořápky vlašského ořechu pluje u kraje umyvadla, zůstane doma, komu ve středu, vydá se na cesty. No a co myslíte, že se stane tomu, komu se skořápka potopí? Ano, správně, do roka se setká se Smrťem. Zdá se, že naši předkové byli předpovídáním smrti o Vánocích fascinováni.

Opravdu hororovou zábavou je štědrovečerní sledování stínů. Ten, kdo jehož stín je bez hlavy… já už to snad ani nebudu znovu psát. Jistě, do roka na prkně.

Vysekávat led  a zírat do hlubiny vás nebudu posílat, to za mě udělal už kolega Erben. Ostatně, lézt o Vánocích na zamrzlé plochy zavání Smrťem samo o sobě.

A pokud ještě nemáte dost děsivé atmosféry, na závěr jedna vdávací praktika. Svobodné dívky házejí střevícem přes hlavu. Obrátí-li se patou ke dveřím, zůstanou doma. Obrátí-li se špičkou ke dveřím, provdají se a odejdou. S alternativou, že by se provdaly a neodešly, zdá se, pověra nepočítá.