Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Lvům chutná steak, Kozorohům zelňačka: Co byste měli jíst podle vašeho znamení

/
  • (shutterstock.com)
    19. září 2015 ● 06:00

    Vaše znamení na vás prozradí nejen to, jaká je vaše povaha a její klady či zápory, ale také to, co vám dělá dobře nebo co vám naopak škodí. Podívejte se, jaké potraviny jsou pro vaše znamení a váš živel vhodné. Jak by měl vypadat váš jídelníček podle  hvězd?

  • 1.

    Oheň - Beran, Lev, Střelec

    Autor: shutterstock.com

     

    K ohnivým znamením, více než ke kterýmkoliv jiným, patří bílkoviny, které jsou Berani, Lvi a Střelci schopni zpracovávat lépe, než jakákoliv jiná znamení. Je přitom zcela lhostejné, zdali se jedná o bílkoviny živočišné (maso, vejce, mléko) nebo rostlinné (luštěniny). V žádném případě to ale neznamená, že byste měli být živi jen bílkovinami - jejich nadměrná konzumace totiž může způsobit problémy se žaludkem a střevy.

     

    Z rostlin svědčí ohnivým znamením plody, proto si klidně dopřejte tolik ovoce zeleniny, kolik jen dokážete sníst. Skvělou volbou je pro vás především avokádo, kedlubna, okurky či rajčata, z ovoce pak ananas, jablka, meloun či švestky.

     

  • 2.

    Beran

    Beran je kreativním  znamením plným energie a netrpělivosti. Bezproblémová snášenlivost bílkovin a jejich zvýšený přísun proto svědčí především těm Beranům, kteří se aktivně věnují nějakému sportu - jsou totiž výborné pro jejich svalstvo.

     

    Pokud jste se narodili ve znamení Berana, volte taková jídla, která dokážete připravit především rychle. Pokud se s něčím musíte dělat 2 hodiny, většinou vás přejde chuť. Nebojte se také experimentovat s kořením, špetka zázvoru nebo chilli dodá vašim pokrmům nový rozměr.

  • 3.

    Lev

    Autor: shutterstock.com
    Jedinci narození ve znamení Lva potřebují luxus nejen v životě, ale také v jídle. Exkluzivní ovšem nemusí nutně znamenat drahé! Vybírejte si kvalitní, čerstvé potraviny, které kombinujte se špetkou exotických surovin vonících dálkami.

     

    Lvům báječně svědčí veškeré ovoce, a to jak exotické, tak to, které snadno seženete u nás. Nejlepší je pak kombinovat toto ovoce s potravinami bohatými na bílkoviny. Jogurt s pomeranči nebo zeleninovo-ovocné kari s kokosovým mlékem si Lvi doslova zamilují.

     

  • 4.

    Střelec

    Autor: shutterstock.com
    Exotika, nápaditost a improvizace. Jaký je život Střelců, tak by měl vypadat i jejich jídelníček. Nedodáte-li mu různorodost, bude vaše tělo strádat a vy budete nezadržitelně tloustnout. Klidně si dejte jeden den klasickou čočku nakyselo se sázeným vejcem a druhý den teplý zeleninový salát s grilovaným tuňákem. Fantazii se meze nekladou!

     

    Pikantní pokrmy, obzvláště u Střelců, urychlují látkovou výměnu. Střelci je navíc ve většině případů jsou schopni bezproblémově trávit. Pokud tedy nemáte problém se zažíváním, nemusíte se chilli papriček v žádném případě obávat. Kombinujte ostré pokrmy ideálně s mléčnými výrobky.

  • 5.

    Země - Býk, Panna, Kozoroh

    Autor: shutterstock.com

     

    Pokud vašemu znamení vládne element Země, jsou pro vás nejvhodnější především jednoduchá a výživná jídla. K zemitým znamením také neoddělitelně patří sůl, která výrazně ovlivňuje váš krevní oběh. Měli byste s ní proto šetřit, neboť jste náchylnější na její účinky.

     

    Částí rostliny, která je spojená se znamením Býka, Panny nebo Kozoroha, je kořen. Ideální zeleninou je pro vás tedy ta, která je skryta pod zemí. Dopřejte si proto všechnu kořenovou zeleninu, jako je celer, petržel či mrkev a nebojte se ani cibule, brambor, česneku, ale klidně i ořechů nebo medu.

  • 6.

    Býk

    Autor: shutterstock.com
    Býkům vládne domácí strava. Ta může být klidně náročnější - v podobě rustikálního menu o desítce chodů nebo prostá a jednoduchá. V každém případě by ale měla být připravena z tradičních surovin a bez "exotického" nádechu. V případě Býků ale pozor! Tradiční česká kuchyně obsahuje hodně tuku, volte proto odlehčenější varianty.

     

    I když si Býci rádi dají dobré maso, jejich jídelníčku by měly kralovat ryby a především lokální zelenina a ovoce. Ideálně pak takové, které je sezónní a co nejčerstvější. Protože si toto zemité znamení rádo "dopřeje", mají Býci často sklony k nadváze. Rozmanitost hostin si přitom nemusíte odpírat, jen se naučte zmenšit porce.

  • 7.

    Panna

    Autor: shutterstock.com
    Díky své trpělivosti, perfekcionismu a smyslu pro detail zvládnou zrozenci ve znamení Panny i ty nejsložitější recepty. Tito jedinci se stravují většinou velmi zdravě a dietně. Také proto si mohou čas od času dopřát "hřích" v podobě čokoládového dortíku nebo sladké limonády, které tolik milují.

     

    Zpravidla by základ jídelníčku Panen měla tvořit kořenová zelenina, a to v jakékoliv úpravě. Panny mají citlivý trávicí systém a jsou náchylnější na onemocnění slinivky, může u nich tedy snadno docházet k trávicím problémům. Také proto by se měly přirozeně vyhnout tučným nebo těžko stravitelným pokrmům, stejně jako všemu ostrému či příliš kořeněnému.

  • 8.

    Kozoroh

    Kozorohům svědčí jednoduché, ale vydatné pokrmy, které často připravovaly naše prababičky. Ostatně přísloví "polévka je grunt" jako by bylo ušito Kozorohům přímo na míru. Husté masovo-zeleninové polévky nebo klasické pečené brambory s tvarohem jsou přímo ideálním pokrmem.

     

    Pokud máte chuť na kari nebo čínu, klidně si je dopřejte. Zemitým znamením, jako je to vaše, ale nejvíce vyhovuje vysoký podíl lokálních sezónních surovin, stejně jako maso z českých chovů. Pokud máte chuť na rybu, dejte si kapra, štiku nebo naprostou lahůdku v podobě sladkovodního úhoře.

  • 9.

    Vzduch - Blíženci, Váhy, Vodnář

    Autor: shutterstock.com

     

    Lehkost Vzduchu by se měla odrážet i v kuchyni vzdušných znamení. Kaše, pyré, nadýchané pečivo, to vše je lahůdkou pro Blížence, Váhy nebo Vodnáře. U tohoto živlu však ani nejde o to, co jíte, ale jak. Stolování s přáteli či v širokém rodinném kruhu je polovinou úspěchu dobrého jídla.

     

    Vzdušná znamení se také mohou chlubit vlastností spalovat tuky snadněji, než jiná znamení, proto jen zřídka trpí obezitou. Máte-li dostatek pohybu, nemusíte se prakticky omezovat v konzumaci toho, co máte rádi. Pozor si ale samozřejmě dávejte na příliš tučná či smažená jídla, která zatěžují váš žaludek. Ideálními potravinami pro vzdušná znamení je sušené ovoce, tučnější ryby, jako jsou tuňák, losos či makrela, a většina mléčných výrobků - včetně másla nebo smetany.

  • 10.

    Blíženci

    Autor: shutterstock.com
    Jídelníček Blíženců by měl ladit s jejich povahou a zájmy - měl by být pestrý a nápaditý. Základ by měly tvořit polévky, syrové ovoce, zelenina a teplé saláty. Ideálně doplněné o kvalitní oleje lisované za studena a plátek dobrého masa.

     

    Perfektní volbou je pro Blížence zelenina upravovaná pečením či vařením v páře tak, aby zůstala "al dente". V tomto období jsou perfektní teplé zeleninové či luštěninové saláty doplněné o pražené ořechy nebo čerstvé sýry s bylinkami.

     

  • 11.

    Váhy

    Autor: shutterstock.com
    I když Váhy raději než pro sebe vaří pro své blízké, neměly by se odbývat, což bohužel dělají velmi často. Úprava pokrmů a jejich náročnost je pro Váhy stejně důležitá, jako to, jakým způsobem je naaranžované na talíři. Jídla, která připravují, by tak měla být z malého množství kvalitních surovin, které ale dohromady skvěle ladí. Jako například tvaroh a čerstvé bylinky na kváskovém chlebu.

     

    Váhy si mohou dovolit poslouchat potřeby svého těla, protože jako vzdušné znamení nemívají problém se spalováním tuků. Pokud máte občas chuť na něco sladkého či tučného, dopřejte si to. Ovšem s mírou a v době, kdy se věnujete také pohybu. Co by si pak Váhy měly mimořádně hlídat, je pitný režim, na který velmi často zapomínají.

     

  • 12.

    Vodnář

    Autor: shutterstock.com
    Jaké jídlo mají Vodnáři nejraději? Jakékoliv, které je nové a neokoukané. Spousta nových receptů, netradičních kuchyní a klidně i bláznivých surovin - žaludek Vodnářů je schopen snést téměř jakékoliv kombinace. Přesto by se ale neměli pouštět do příliš složitých receptů, protože hrozí, že je v polovině přestanou bavit a oni začnou experimentovat, takže vznikne úplně jiný pokrm, než si původně plánovali.

     

    Ideální volbou pro Vodnáře je kombinovat sladké a slané chutě. Zeleninové pomazánky s tvarohem, vepřová pečeně na jablkách či maso na ovoci jsou přímo perfektní kombinace pro toto vzdušné znamení. Vzhledem k tomu, že mají Vodnáři sklony ke stresu mnohem víc, než jakékoliv jiné znamení, měli by také konzumovat o něco vyšší množství sacharidů, které nervy uklidňují.

  • 13.

    Voda - Rak, Štír, Ryby

    Autor: shutterstock.com

     

    Živel Vody diktuje Rakům, Štírům a Rybám zařadit do jídelníčku primárně ty potraviny, které jsou bohaté na vodu. Příprava pokrmů je pro ně rituálem, při kterém se soustředí pouze na vaření, proto je pro ně stolování také určitou formou relaxace. Nebojte se dopřát si vydatné, klidně i exotické pokrmy.

     

    Stejně jako Vodnáři, mají i vodní znamení sklon ke zvýšenému stresu, takže by základ jejich jídelníčku měly tvořit sacharidy. Jsou zdrojem energie pro nervy a vodní znamení je velmi snadno zpracovávají. Maso ve vašem příjmu příliš velkou roli nehraje. Daleko vhodnější jsou pro vás ryby a plody moře. Ze zeleniny si pak dopřejte hlavně rajčata, papriky, okurky nebo třeba meloun.

     

  • 14.

    Rak

    Raci mají vytříbené chutě a mimořádně citlivý jazyk. Pokrmy, které konzumují, by proto měly být velmi jemné, avšak vyvážené chuti. Lehký rybí nákyp nebo horká polévka připravená ze sezónní bio zeleniny jsou bezesporu správnou volbou.

     

    Jelikož bývají Raci náchylní na citlivý žaludek, měli by se striktně vyhnout všemu tučnému, smaženému a ostře kořeněnému. Místo toho by základ jejich jídelníčku měla tvořit právě jemná, lehká jídla. Jedině tak se vám vyhne pálení žáhy, na které často trpíte. Skvělým návykem pro Raky je také dopřát si malý salátek z čerstvé zeleniny před každým hlavním jídlem. Nastartuje proces trávení a ulehčí žaludku.

     

  • 15.

    Štír

    Štíři přímo zbožňují experimentování. Se stejnou chutí se pustí do přípravy klasického štrúdlu, stejně jako do moderního receptu francouzské kuchyně. Slané, sladké nebo kořeněné, Štíři si nemusí nic odpírat.

     

    Základem jejich jídelníčku by měly být lehké předkrmy, které nastartují zažívání. Díky své smyslnosti, která se projevuje i v jídle, totiž mohou Štíři často bojovat s nadváhou. Pokud se nedokážou hlídat, měli by si zažít pravidelný pohyb. Výživné polévky jsou také skvělou volbou - pokud jsou tak husté, že v nich "stojí lžíce", dejte si je jako hlavní chod.

     

  • 16.

    Ryby

    Autor: shutterstock.com
    Exotické pokrmy Dálného východu s nezvyklými kombinacemi koření a chutí jsou tím, co by převážně mělo tvořit jídelníček jedinců narozených ve znamení Ryb. Jejich metabolismus pracuje většinou správně a to i navzdory tomu, že mají tendenci jíst méně, než ostatní znamení. Přílišné potíže jim nedělá ani půst, který si podle potřeby mohou do jídelníčku párkrát do roka zařadit.

     

    Zakomponujte do svých pokrmů méně tradiční ovoce a zeleninu, jako je granátové jablko, avokádo, fenykl nebo čerstvý koriandr. Nové chutě a jejich kombinace s těmi klasickými vám představí úplně nový rozměr. Naučte se, že jídlo není pouze k tomu, abychom přežívali, ale že může být samo o sobě zážitkem.

Autor: red

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz