Se zimními svátky byly v průběhu staletí spojovány různé potraviny. Jablka jsou posvátnou potravinou související s celou řadou božstev. V minulosti lidé věšeli jablka na „Yule“ stromečky (předchůdce dnešních vánočních stromečků), kde symbolizovala nepřetržitou úrodnost země.

Jablečný mošt, zvaný cider, lahodný  a jemný nápoj, se o svátku Yule hodí usrkávat teplý, zatímco se lidé dívají do ohně. Vhodné jsou i další nápoje připravené z jablek, třeba wassail, nebo jablečný sváteční punč.

Perník je zase moderní obdobou pradávných koláčků vyráběných z mouky a medu, které byly ve svátek Yule obětovány bohům a bohyním. Stejné koláčky se rovněž pálily spolu se zemřelými, jejichž duše měly doprovodit na onen svět. Když se později dostal z Asie do Evropy zázvor, začali ho lidé přidávat do svátečních „yule“ koláčků.  A tak v podstatě vznikly první vánoční perníčky.

Ve svátek Yule by si člověk měl postavit z perníku chaloupku a tato perníková chaloupka by měla co nejvíce připomínat jeho vlastní obydlí. Jestliže to z nějakých důvodů nejde, vizualizujte si aspoň svůj domov, až budete hníst těsto, péci perníčky a skládat z nich klasický domeček z pohádky. Svůj domov si přitom představujte jako plný tepla, lásky a štěstí – dary zázvoru a slunce. Svou perníkovou chaloupku jezte až ve svátek Yule a podělte se se všemi, kdo s vámi žijí pod jednou střechou. Společně přijměte energii lásky, která v perníčcích koluje.

Cukroví je další typická  „Yule“ potravina. Zatoužíte-li po těchto osvědčených sladkých dobrůtkách, vykrajujte je do tvarů příznačných pro danou dobu: do koleček (symbolizujících slunce), zvonečků (původně, ještě v předkřesťanské éře se jimi zahánělo pryč všechno zlé), hvězdiček (ochraňují před negativními vlivy) a samozřejmě stromečků (které v zimě symbolizují nepřetržitou úrodnost).

Myšlenka připravovat a jíst o svátku Yule cukroví vykrajované do určitých tvarů není nová. V severní Evropě se v hrobech z doby předhistorické našly koláčky tvarované do podoby různých božstev, zvířat, slunce, hvězd a měsíce, přičemž šlo o koláčky, které se v těchto chladných oblastech pojídaly právě o zimním slunovratu.