Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Týden čarodějnic: Inkvizice byla plná fanatiků i zvrhlých sadistů

/
  • Hrůzy inkvizice se dneska znají být daleko, ale zažehnout v lidech iracionální strach není těžké
    Hrůzy inkvizice se dneska znají být daleko, ale zažehnout v lidech iracionální strach není těžké (archiv )
    26. dubna 2016 ● 11:00

    Čarodějnice a inkvizitoři – rub a líc ošklivé inkviziční mince, aktéři historických tragédií, ale taky nepřiznaných sexuálních fantasií. Inkvizice rozpoutala šílenství, které stálo život desítky tisíc lidí a zdravý rozum v něm neměl místo.

  • 1.

    Lůno ženy je brána do pekla


    Autor: archiv

     

    „Skrze ženu přišel na svět hřích. Žena je hřích. Náruč ženy se rovná osidlům lovce. Každá zlomyslnost je nepatrná proti zlomyslnosti ženy. Protože žena provozuje své kejkle s Ďáblem, má pekelná moc přístup do její duše. Lůno ženy je brána do pekla. Všechno se děje z tělesné žádostivosti, která je u nich nenasytná.“

     

    Sprostá, nevědomá vesnická ženština. Špinavá nevěstka, kuběna ďáblova. Inkvizitor Lazar rozčileně přechází po místnosti. Zpochybnila jeho víru, taková... polonahá čubka, před očima mu vytanou její prsy, zdvihající se v křiku, přivřené oči, hlava zvrácená jako v mdlobě, krev mu buší ve slabinách jako potok za povodně. Lazar strne. Ne ona, to ďábel, ďábel ho svádí. Nepodíval by se jinak na ni, ani by nepohlédl na vesničanku. Těžce polkne. Nikdy.

     

    Tmavé oči ženy mu nejdou z hlavy, ani když si otře obličej chladnou vodou z džbánu stojícího na stole. Jak to říkal arcibiskup? Styk s kacíři je jako nákaza, pošpiní i silného. Těžce dopadne na židli a obrátí pohled ke kříži visícímu na stěně. K němu přece bůh mluví, to si ta čubka nemůže dovolit zpochybňovat. Lazar si náhle zoufale přeje, aby dostal nějaký jasný pokyn, aby se stal zázrak, aby... Připadá si jako hluchý. Jak k čarodějnicím mluví ďábel? Jasněji, naléhavěji než bůh k němu? Pocítí zběsilou závist. Zajímá snad nebe míň než špinavé vesnické cuchty? Nestojí za to, aby se mu zjevil alespoň anděl?

     

    Chvíli tiskne třeštící hlavu v dlaních, pak prudce vstane a rozrazí dveře.
    „Ignáci!“ křikne do chodby, „Ignáci, ať přivedou k výslechu tu Katuši.“

    (V náruči boží)

     

    TÝDEN ČARODĚJNIC NA BLESK.CZ: Čarování, lektvary, tajemná místa, chaty s věštci. Celý přehled najdete zde>>>

  • 2.

    Pohani za to nemůžou

    Autor: archiv

     

    Mohlo by se zdát, že inkvizice potírala pohanské zvyky, ale není to pravda. Hony na čarodějnice byly nečastější v době, kdy už byla Evropa plně křesťanská a pohanských zvyků se už praktikovalo málo. Obětí inkvizice se stávali lidé (zejména ženy) příliš oškliví i příliš krásní, příliš nešťastní i příliš šťastní, bohatí i chudí, zdraví i duševně nemocní. Padlo jí za oběť mnoho postižených, ale taky hodně nepohodlných. Roli hrály často závist, sexuální frustrace a iracionální strach – tak, jak ho bohužel známe i ze současnosti.

     

    Bizarním sexuálním vizím se dobře dařilo i v klášterech, frustrace jeptišek spolu s nepřízní nadřízených dovedla na hranici populárního a velmi pohledného faráře Grandiera. Mnoha vesničankám se zas staly osudnými neshody se sousedy. U Štrasburku byly tři ženy upáleny jako čarodějnice, protože je napadl soused sekerou poté, co se pohádali. Soused vypověděl, že ho ženy napadly v podobě koček, a byl z obliga.

     

    TÝDEN ČARODĚJNIC NA BLESK.CZ: Čarování, lektvary, tajemná místa, chaty s věštci. Celý přehled najdete zde>>>

  • 3.

    Za nevěru na hranici

    Autor: archiv Blesku

     

    Jakékoli udání bylo dostatečným důvodem k zatčení a mučení (které se zvláště doporučovalo u žen, dětí a osob nemocných), děti byly nuceny svědčit proti rodičům (Právník Bodin přímo říká: „A co se týče dívek, které udaly své matky dříve, než samy byly obviněny, ty zaslouží odpuštění, jsou-li mladé a kající se, postačí metla.“) a jediný svědek stačil k usvědčení „pachatele“.

    Je jasné, že za takovýchhle okolností se obvinění v podstatě rovnalo odsouzení, ať už bylo sebeabsurdnější.


    Podezření mohlo vzniknout i při tak obyčejné činnosti, jako je močení, a tajné dostaveníčko v hájku se na mučidlech snadno změnilo v cestu na sabat. Pokud byli náhodou aktéři zadaní, byla to ideální možnost, jak nevěrníka či nevěrnici potrestat. Někdy se ovšem na hranici dostali i ti, kteří udávali, to když je jejich oběť v zoufalství na mučidlech „naprášila“ také. Šílenství bylo nakažlivé a netýkalo se jen katolíků, protestanti inkvizici holdovali s nemenším nadšením.

     

    TÝDEN ČARODĚJNIC NA BLESK.CZ: Čarování, lektvary, tajemná místa, chaty s věštci. Celý přehled najdete zde>>>

  • 4.

    Smrt krásné Galigai

    Autor: archiv

     

    Inkvizice nelapala jen plebs, v jejích osidlech uvízla i krásná Leonora Galigai, manželka maršála de Acre. Sťali ji a upálili za to, že očarovala Kateřinu Medicejskou. Když se jí u soudu ptali, jak očarovala královnu, umlčela inkvizitory sebevědomou odpovědí: „Mým kouzlem byla moc a vláda, jakou silné duše budou věčně mít nad dušemi slabými.“ Ani tohle jistě logické vysvětlení ji však před popravištěm nezachránilo.

     

    TÝDEN ČARODĚJNIC NA BLESK.CZ: Čarování, lektvary, tajemná místa, chaty s věštci. Celý přehled najdete zde>>>

  • 5.

    Bojovníci proti zlu

    Autor: ČTK

     

    Ne všichni však byli odhodlanými lovci čarodějnic. Středověká inkvizice měla samozřejmě i mnoho odpůrců. Těmi nejvýraznějšími byli lékař nizozemského původu Johann Weyer, trevírský kanovník Cornelis Loose, francouzský filosof Michel de Montaigne, německý jezuita Fridrich von Spee nebo Jan Amos Komenský. Většinou však kázali hluchým uším a sami se vystavovali riziku postihu za čarodějnictví.

     

    TÝDEN ČARODĚJNIC NA BLESK.CZ: Čarování, lektvary, tajemná místa, chaty s věštci. Celý přehled najdete zde>>>

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz