Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Co se vám dnes zdálo? V našem velkém průvodci zjistíte, co vám chtějí sny říct!

/
  • Co naše sny naznačují? 
    Co naše sny naznačují?  (istockphoto.com)
    23. ledna 2023 ● 06:00

    Děsí nás i těší. Můžeme v nich padat do nekonečných propastí, zoufale hledat ztracené děti, létat v oblacích, ale i cestovat časem a milovat se s Georgem Clooneym. Zkrátka mnohé, co nás v reálném životě sotva napadne, nebo co se snažíme ze svých myslí vytěsnit. Sny ovšem nepřicházejí bezdůvodně. Naopak jejich prostřednictvím nám naše podvědomí chce sdělit cosi podstatného. Podle psycholožky Elišky Bachové u většiny snů postačí, když si je ihned po probuzení zapíšeme do notýsku a potom nad nimi sami přemýšlíme a odhalujeme skryté symboly a šifry. Co tedy naše sny naznačují? 

  • 1.

    Úzkostné sny

    Sny

     

    Přinášejí pocity naprosté beznaděje. Cítíme v nich úzkost, kdy nemůžeme ven z vody, hnout se z místa, nemůžeme se napít, stále nám cosi uniká. Takové sny vznikají zpravidla jako reakce na reálné vnější podněty a zrcadlí pocity, které máme ve stavu bdění. Pokud se opakují, zamysleme se nad tím, jestli nelžeme sami sobě.

     

    Co čeká jednotlivá znamení v tomto roce?

    Video
    Video se připravuje ...
    Horoskop na rok 2023 • 

     

  • 2.

    Sny o narození

    Co naše sny naznačují? 

     

    Ženy sní o porodech a novorozencích častěji. I ty, které se ještě nestaly matkami, podvědomě tuší, že taková alternativa může nastat. Sen o těhotenství jinak vnímá žena, která si dítě přeje, než ta, která se nastávajícího mateřství děsí. Každopádně to naznačuje, že o dítěti nějakým způsobem uvažuje. U mužů bývají sny o těhotenstvích a porodech spíš nepříjemné a úzkostné, navozující pocit ztráty. Sny o novorozencích obecně symbolizující nové začátky.

     

  • 3.

    Sny o smrti

    Sny

     

    Jsou velmi časté a patří do kategorie stresujících, zvlášť zdá-li se nám o úmrtí někoho blízkého. Pokud k podobným snům není žádný důvod (sny o smrti člověka, který je skutečně vážně nemocný, mají jiný význam, vlastně tím předjímáme katastrofický scénář a připravujeme se na něj), mohou znamenat touhu zbavit se závislosti na dotyčné osobě.

     

  • 4.

    Sny o štvanicích

    Sny

     

    Důvodem, proč se nám sny, v nichž se cítíme jako štvaná zvěř, zdají, může být neřešená úzkost. Často je mají lidé trpící úzkostnou poruchou, pokud se takový sen často opakuje, berme to i jako varování před vznikem psychické nemoci.

     

  • 5.

    Sny o pastech

    Sny

     

    Ve snu se ocitáme v kobce, kleci či nějaké pasti a nenalézáme úniku. Naše podvědomí nás tím nabádá, abychom se zamysleli, co nás v životě omezuje. Zpravidla nikoli fyzicky, ale po stránce psychické.

     

  • 6.

    Sny o napadení

    Sny

     

    Děsivé jsou sny o fyzickém napadení, kvůli nimž se v noci tak často budíme. Popřemýšlejme, máme snad s někým nevyřešený konflikt v reálném životě? Pokud zdroj ohrožení nenajdeme v okolí, zbývá druhá hypotéza. Netrestáme se náhodou sami za nějaké selhání či neúspěch?

     

  • 7.

    Sny o zkouškách

    Sny

     

    Zdávají se nám sny o zkouškách, pracovních pohovorech apod.? Zřejmě procházíme nějakou životní zkouškou, ať už se týká fyzična, morálky, inteligence... Potěšitelné je zjištění, že podle výzkumů studenti, kteří měli před zkouškou úzkostné sny, většinou uspěli.

     

  • 8.

    Létací sny

    Sny

     

    Bývají to sny radostné a povznášející, ale zem nás i ve snu přitáhne zpátky. Let i úspěch je však příjemný a někdy je tedy nutné zariskovat i ve skutečném životě, abychom něčeho dosáhli.

     

  • 9.

    Sny o pádech

    Sny

     

    Se sny o létání přímo souvisejí ty o pádech. Idyla se náhle mění v tragédii, příjemný pocit v děs. Sny o pádech bývají výrazem obav, důsledkem ran, které naše sebevědomí v bdělém stavu dostává.

     

  • 10.

    Erotické sny

    Sny

     

    Zatímco ve snech žen jsou důležité i vztahy, mužské se často soustřeďují na akt sám a často jsou vyvolané sexuální abstinencí. Milování s jiným partnerem, příbuzným či nadřízeným může spáče znepokojit, ale musíte si uvědomit, že sny jsou mixem zážitků, vzpomínek a přání. Ojedinělý sen o sexu s osobou stejného pohlaví neukazuje na to, že snící je homosexuál. Zrovna tak sexuální sen o nadřízeném nemusí znamenat, že toužíme po konkrétní osobě, ale značí spíš snahu získat přízeň mocné osoby nebo dostat pochvalu.

     

  • 11.

    Kdy se nám zdají...

    Sny

     

    Sny, které jsme schopni si zapamatovat, se zdají v nejhlubším spánku, v tzv. fázi REM (rapid eye movement sleep = spánek s rychlými pohyby očí), ze které je velmi těžké se probudit. Sny bývají barevné, plné emocí a nelogičností. Tato fáze spánku se objevuje nejméně třikrát za noc, takže během jednoho roku bychom měli mít v průměru nejméně tisícovku snů! Stejně ale drtivou většinu z nich zapomeneme těsně po probuzení a velkou část si vlastně ani neuvědomíme.

     

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz