Ke štědrovečerní hostině patřilo v minulosti hlavně množství chodů symbolizující hojnost, byť šlo většinou o prostá jídla: zelná polévka, houbový kuba, pučálka (naklíčený a opražený hrách) a další. Ryba byla často na stole zastoupena symbolicky pečivem ve tvaru ryby. Teprve v 19. století se podle Domácí kuchařky M. D. Rettigové prosadil v měšťanském prostředí kapr jako jídlo, které patří k těmto svátkům. Na venkově se rozšířil až po první světové válce. Zpočátku se podával jako kapr namodro (vařený ve zředěném octě nebo bílém víně) či načerno (ve sladké omáčce) a až po druhé světové válce získal oblibu kapr smažený.
TIP NA VIDEO: Štědrovečerní zvyky, tradice a pověry
Šupina z kapra přinese peníze. Jak na to?
Šupiny z kapra jsou symbolem bohatství, proto se před večeří umisťují pod talíře, případně se drží v dlani nebo dávají do peněženky, ale pokud chcete jejich kouzelnou moc podpořit, můžete připravit malý čarodějný rituál.
Budete potřebovat: bazalku, heřmánek, hřebíček, skořici, zázvor, misku, 4 svíčky, kapří šupinu, kovový peníz, mandle
Postup: Vytvořte ze svíček magický kruh a doprostřed položte misku. Do ní dejte všechny byliny a kapří šupinu. Obsah zapalte. V ruce přitom tiskněte peníz a mandli a zaříkávejte:
Přijďte ke mně, peníze moje,
a dejte mi již pokoje.
Volám vás sem, volám vás k sobě,
nenechte mě v chudobě.
Představujte si přitom prospěch, který si přejete, například zaplacené složenky, věci, které potřebujete koupit, atd. Když miska přestane doutnat, hoďte do ní kovový peníz, pak snězte mandli. Potom obsah mísy zakopejte do země i s penízem.
Nečekejte ovšem, že se znenadání za oknem objeví hrnec zlata, může ovšem přijít výhodná nabídka zaměstnání, dar a podobně.
Jaké dny jsou ještě – kromě vánočních svátků – vhodné pro čarování? Zjistíte to z této infografiky: