Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Vánoční zvyky a tradice: Proč věšíme jmelí, krájíme jablko a schováváme šupiny?

/
  • Jmelí o Vánocích nechybí asi v žádné domácnosti.
    Jmelí o Vánocích nechybí asi v žádné domácnosti. (profimedia.cz)
    20. prosince 2016 ● 06:00

    Také o Vánocích už po generace dodržujete některé tradice? Možná si to ani neuvědomujete. Většina z nich se totiž stala už takovou každoroční rutinou. Známe je od rodičů a prarodičů, předáváme je našim dětem. Víte ale, jaký význam vlastně mají?

  • 1.

    Hvězda na špičce stromečku

    ...
    ...
    Autor: shutterstock.com

     

    Od dob našich prababiček se vánoční ozdoby, které věšíme na stromeček, radikálně změnily. Jako všechno, i ony podléhají módním trendům. Už to dávno nejsou malá čerstvá jablíčka, křížaly na niti, šípky a ořechy. Jedna věc ale zůstává stále stejná. Na špici stromku obvykle září větší či menší hvězda. Je jedním z nejvýraznějších symbolů Vánoc. Na stromeček se dává jako symbol narození Ježíše. Právě v té době prý totiž nebe nad Betlémem taková hvězda rozzářila. 

     

    Nalaďte se na sváteční atmosféru! Podívejte se na nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa: 

    Fotogalerie: Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa
    22 fotografií

  • 2.

    Rozkrajování jablíčka

    ...
    ...
    Autor: shutterstock.com

     

    Další oblíbenou vánoční tradicí je rozkrajování jablíčka. V některých rodinách se s očekáváním rozřízne jen jedno pro všechny, v jiných si každý člen vlastnoručně rozkrojí to své. Tato "věštba" určuje, zda budeme v příštím roce zdraví a plni energie. Důležité ale je, aby střed po rozkrojení zdobila hvězdička, ne kříž. Ten totiž samozřejmě nikdy nevěstí nic dobrého. Naši předci se dívali i na to, zda je dužina krásně bílá, bez známek hniloby, znamenalo to štěstí a klid. Asi nejhorší možností bylo červavé jablko. To přinášelo smůlu a neštěstí.

     

  • 3.

    Pouštění lodiček ze skořápek

    ...
    ...
    Autor: shutterstock.com

     

    Asi všechny děti pak milují pouštění lodiček s hořící svíčkou vyrobených z rozpůlených skořápek vlašských ořechů. Ani tady nejde jen o bezvýznamnou zábavu. Lodičky vám totiž prozradí, co vás v příštím roce čeká. Stačí si v okamžiku, kdy budete v lodičce zapalovat svíčku a spouštět ji na vodu, v duchu položit jakoukoliv otázku týkající se lásky, rodiny, práce, úspěchů nebo třeba majetku. Je ale důležité, aby si svou lodičku každý vyrobil sám. Když se bude držet u "břehu", hrany umyvadla, nečekají vás v příštím roce žádné změny, vše zůstane při starém, když se hned potopí, bude jakákoliv snaha o zlepšení situace marná. A když sama dopluje k druhému břehu, získáte to, po čem tolik toužíte.

     

  • 4.

    Zavěšování jmelí

    Vánoční tradice
    Vánoční tradice
    Autor: shutterstock.com

     

    Celý rok na něj ani nepomyslíme. Pár týdnů před vánočními svátky ho ale najednou seženeme všude. Mají ho tam, kde prodávají stromečky, na trzích i v tom nejmenším květinářství. Nejen to přírodní, ale i nastříkané barvou. Dominují zlatá, stříbrná, měděná, nechybějí ale ani takové barvy, jako jsou červená, modrá či černá. Alespoň jeden svazek si nakonec domů přinese asi každý z nás. Zavěšené jmelí prý totiž přináší štěstí, sílu, odvahu a chrání před nemocemi. Zamilovaní by se zase, pokud si chtějí lásku udržet, měli na Štědrý den pod jmelím políbit. Věděli jste ale, že tohle všechno platí jen tehdy, pokud ho získáte darem? 

     

  • 5.

    Dávání šupinek z kapra pod talíř

    ...
    ...
    Autor: shutterstock.com

     

    Smažený kapr ke štědrovečerní večeři je českou tradicí. Při výběru ale zvolte šupináče. Jen tak totiž budete moci dodržet i další pěknou tradici. A tou je šupina pod talířem. Dává se tam, aby pak po celý rok svému majiteli přinášela štěstí, ale především dostatek peněz. Po večeři si ji proto nezapomeňte uklidit do peněženky. Nejlépe tam, kam dáváte mince. Svým kouzlem by totiž měla zajistit, aby se vám penízky rychle nerozkutálely. A nechte ji tam až do dalších Vánoc.

     

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz