Když se daří houbám, chřestí zbraně

Když roste hodně hub, bude prý do roka válka – traduje se. Například v létě roku 1914 rostlo skutečně velké množství hub a noviny psaly jednak o spoustě otrávených houbařů, ale také o blížící se válce. Ta vypukla 28. července a rozhodně nebyla lokální a krátká.

Když roste na podzim hodně hub, bude tuhá zima

A když veverky běhají až do polí. Tohle říká další houbová pranostika. Kromě toho také říká, že bude hodně sněhu. Pokud houby rostou nerovnoměrně, dlouhá a tuhá zima bude ve vyšších polohách, v nižších pak mokro a sychravo. Podzimní nadílka hub pak znamená, že zima přijde později, ale pak si to vynahradí.

 

Houby rostoucí na východní straně lesa = konflikty mezi národy

Pokud jde o válku, hovoří o ní i mayské orakulum, ale to mluví hlavně o tom, co se děje, když rostou houby na východní straně lesa. Pokud tedy taháte plné koše hub z východní strany a jsou-li plné bedel a dubáků, pak hrozí konflikty mezi národy. Popravdě, podle toho, co vidíme na televizních obrazovkách, k tomu daleko nemáme.

Když roste Měsíc do úplňku, rostou houby více

Úplněk byl sice včera, ale o víkendu určitě ještě houby porostou! Po úplňku se dají podle odborníků očekávat další přírůstky, takže pokud jste ještě nikde na houbách nebyli, rychle toho využijte.

Hodně hub = hodně starostí

Tuhle pranostiku hojně využívali šumavští horalé. Kromě toho věřili, že nadprůměrné houbové úlovky věští chaos a sociální nepokoje v dalším roce.