Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Chybí vám energie? Křičte, mávejte rukama, bzučte jako čmelák!

/
  • (iStock)
    23. září 2017 ● 06:00

    Jste unavení, nesoustředění, nervózní nebo nemocní? Tělo a duch netvoří harmonii a všechno, co děláte, vás stojí energii navíc. Jakákoli činnost vám připadá náročná a obtížná. Není ale nic jednoduššího, než svou životní energii nechat opět rozproudit. Třeba pomocí těchto sedmi tipů.

  • 1.

    Poklepávání na brzlík

    Autor: iStock

     

    Brzlík je nejdůležitější pro správnou funkci imunitního systému, usměrňuje správnou funkci bílých krvinek, které umí rozeznat a zneškodnit škodlivé látky v těle. Říká se mu taky bod štěstí, protože ovlivňuje schopnost snášet nejen fyzickou, ale i emocionální zátěž. Nachází se uprostřed těla za hrudní kostí, asi sedm centimetrů pod krční jamkou.

    Postup: Postavte se a narovnejte záda. Klepejte asi šedesát vteřin na brzlík špičkami prstů nebo pěstmi. Soustřeďte se na dýchání a rytmické klepání. Opakujte několikrát denně.

    Účinek: Tohle cvičení odbourává napětí a strach, dodává odvahu, zvyšuje výkonnost a zlepšuje vitalitu. Je dobré jej aktivovat před důležitou zkouškou, nebo když se ucházíte o nové místo.

     

  • 2.

    Mávání pažemi

    Autor: iStock

     

    Mávání pažemi je vhodné cvičení pro začátečníky bez jakýchkoli znalostí. Je velmi účinné a nepotřebujete moc místa.

    Postup: Postavte se rovně, rozkročte se na šířku boků nebo ramen. Chodidla jsou souběžná, kolena mírně pokrčená, nohy pod koleny uvolněné. Nadechujte a vydechujte nosem. Pak začněte mávat rukama: zvedněte paže dopředu do výšky ramen a pak je nechte kolem boků volně zhoupnout dozadu. Při zvedání směřují hřbety rukou nahoru. Pohybujte pažemi jako kyvadlo, cvičte nejméně pět minut a dbejte na pravidelný rytmus.

    Účinek: Díky tomuto cviku se zlepší proudění energie v celém vašem těle. Zároveň se přitom posilují paže, nohy a svaly zad. Uvolňuje se tělo, bloky a energie může proudit volně. Příznivě působí mávání i na dýchací orgány a srdce.

     

  • 3.

    Osvobozující výkřik

    Autor: iStock

     

    Jednou za čas je důležité popustit ventil, aby se z nás dostaly starosti, zlost a mrzutost. Křičení vyžaduje důvěru, jedině ten, kdo se odváží křičet nahlas a řvát, se může osvobodit od nahromaděných emocí. Kromě toho tím posílíte svou sebedůvěru a načerpáte energii.

    Postup: Najděte si místo, kde můžete svobodně křičet. Ideální je třeba les, hory, mořské pobřeží nebo auto. Uvědomte si svoji bolest, zlost i zklamání. Zhluboka se nadechněte a z plného hrdla vykřičte do světa všechno, co vás štve a tíží. Tenhle cvik opakujte tak často, dokud se nebudete cítit svobodněji, uvolněněji a nebudete mít v hlavě jasno.

    Účinek: Díky výkřiku z břicha se uvolníte, vypustíte nahromaděnou energii a emoce a odstraníte fyzickou bolest. Kromě toho se zbavíte napětí a stresu ve svalech.

     

  • 4.

    Zpívání mantry óm

    Autor: iStock

     

    Možná jste to už někde slyšeli – Óm (aum) je mantra, slovo, které dodává sílu. Je to kosmická prvotní hláska, jakýsi prazvuk. Óm je zvuk absolutna a symbolizuje jednotu veškerého bytí.

    Postup: Posaďte se na polštář na zem nebo na židli. Zavřete oči a několikrát se vědomě zhluboka nadechněte a vydechněte. Vnímejte svoje tělo, svůj stav, v němž se nacházíte, a nehodnoťte ho. Pak se zhluboka nadechněte. Při výdechu zpívejte „Óm“. Snažte se vydechovat co nejdéle, aniž byste popadali dech. Opakujte asi 5x, pak zase dýchejte normálně a vnímejte, jak cvik doznívá. Opakujte každý den tak často, jak chcete.

    Účinek: Cvičení dodává vnitřní rovnováhu a soustředění. Posiluje energii, myšlení a pomáhá zbavit se depresí. Tahle mantra taky uklidňuje, dodává sílu a životní energii. Navrací tělo i ducha do přítomnosti a spojuje dohromady.

     

     

  • 5.

    Dýchání čmeláka

    Autor: iStock

     

    Podle dechu poznáte, jak na tom jste fyzicky a psychicky. Negativní myšlenky vám svírají hruď, takže dýchání je omezené. Dýchat jako čmelák nebo bzučet jako včela je jednoduchá a účinná technika, jak se uvolnit.

    Postup: Můžete sedět nebo stát. Dbejte na to, aby byla páteř rovná. Ucpěte si uši palci nebo ukazováčky. Paže jsou zvednuté, lokty směřují do stran. Ramena jsou uvolněná. Zavřete oči a nadechněte se nosem. Při výdechu nosem pravidelně a nepřerušovaně bzučte jako čmelák nebo včela. Opakujte 5 až 10 nádechů a výdechů. Pak si vyndejte prsty z uší, uvolněte paže a ještě několik výdechů a nádechů nechte cvik doznít.

    Účinek: Tenhle cvik uklidňuje nervy a myšlenky. Odstraňuje duševní napětí, zlepšuje koncentraci a vrací tělu i mysli přirozenou rovnováhu. Posiluje a zlepšuje hlas a zvyšuje koncentraci plic. Skvělý cvik, který pomáhá při úzkosti, protože naplňuje srdce a ducha radostí.

     

     

     

     

Autor: aši

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz