Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Psychologický test: Barvy ovlivňují naše chování! Co o vás říkají?

/
  • Barvy mají moc ovlivnit naši psychiku.
    Barvy mají moc ovlivnit naši psychiku. (archiv)
    20. října 2015 ● 06:00

    Víte, že všechny barvy se skládají jen ze tří základních barev? Z červené, modré a zelené.  Tyto barvy se často vyskytují v přírodě a mají odpovídající psychologické vlastnosti, které mohou ovlivňovat naše chování a emoce.

  • 1.

    Červená

    barvy
    barvy
    Autor: archiv

     

    Čevená je krev, a proto tato barva přitahuje naši pozornost nejvíce. To může znamenat zranění, ale také to, že někdo násilně zemřel, upozorňuje na nebezpečí.

     

    Psychologická hodnota červené je spojena se strachem, vztekem, nebezpečím, a zvýšenou sexuální aktivitou.

     

    Ale červená může ovšem také znamenat moc a je barvou králů, biskupů a kardinálů, pro důležité lidi je rozvíjen červený koberec.

     

    Červená je barva patří čakře základu. Nachází se ve spodní části páteře, Kundalini je hadí síla, která stoupá a dává energii i ostatním čakrám.

     

    Červená podporuje agresivitu, když jsme obklopení červenou, srdce buší rychleji, a vylučuje se adrenalin.

     

    Ve Feng Shui, symbolizuje červená jih, bohatství, Fénixe, který se zvedne z popela a je symbolem štěstí.

     

    Červená je také barvou zralosti. Mnoho druhů ovoce a zeleniny pomocí červené upozorňuje lidi i zvířata, že jsou zralé a připravené k jídlu.

     

    Odstíny  červené

     

    Magenta – Ti, kdo jí preferují, mají často problém s nerozhodností svého okolí, jsou však stálí ve svých citech.

     

    Karmínová - Lidé, kteří upřednostňují karmínovou, jsou silní a velmi odhodlaní. Mají vysoké cíle, ale ctí zásadu "žít a nechat žít." Do boje vytáhnou, pokud je ohrožena jejich svoboda.

     

    Šarlatová - Osoba, která preferuje šarlatovou, si užívá života naplno. Tito lidé obvykle žijí podle svých vlastních pravidel a často nesledují tradiční normy. Vyhýbají se nudě a snaží se zažít maximální zábavu a vzrušení.

     

    Růžová - Západní kultura chápe růžovou jako  ženskou barvu, zdůrazňující zranitelnosti a dětinskost. Růžová ovšem symbolizuje  také citovou stránku lidské povahy, zdraví, hojnosti a mládí.

  • 2.

    Modrá

    barvy
    barvy
    Autor: archiv

     

    Modrá je spojena s moudrostí a loajalitou. Je barvou oblohy a moře, pokud jí vymalujete místnost, bude pocitově vypadat větší.

     

    Je prokázáno, že má modrá uklidňující účinek, také snižuje jejich krevní tlak a srdeční frekvenci. Z těchto důvodů bývá často používána v ordinacích a čekárnách, a na stejnokrojích zdravotních sester.

     

    V módě tmavě modrá patří formální oblečení. Budí respek,t a proto se často používá pro vojenské a policejní uniformy.

     

    Lidem, kteří dávají přednost modré barvě,  se obvykle nelíbí konfrontace a hrají roli diplomata, aby zabránili  konfliktu. Modrá je také barva čakry hrdla.

     

    Odstíny modré

     

    Blankytně modrá - Tato barva vyjadřuje stálost, věrnost a lásku. Podporuje také fantazii a představivost.

     

    Azurově modrá – mají ji v oblibě ti, kdo jsou spokojeni s životem, jen pokud se o něco snaží.  Často si myslí, že "cesta je lepší než cíl", a vždycky potřebují mít o co usilovat.

     

    Světle modrá - Tato barva mluví o jemnosti a idealismu. Bývá to barva lékařů a zdravotníků, mírových sborů a podobně. Lidé, kteří preferují tuto barvu, dávají najevo, že mají důležitý úkol a že jsou naprosto odhodláni uspět.

     

    Tmavomodrá – i když je barvou obleků diplomatů, ukazuje neschopnost komunikovat. Znamená potlačované pocity a nedůvěru.

  • 3.

    Zelená

    s
    s
    Autor: archiv

     

    Je barvou přírody, která stimuluje klidný, bezpečný a pocit vyrovnanosti. Mnozí designéři interiérů navrhují zelené interiéry pro obyvatele měst, kteří si chtějí odpočinout od ruchu velkoměsta.

     

    Zelená harmonizuje a vytváří rovnováhu mezi pozitivními a negativními emocemi. Lidé, kteří jí dávají přednost, jsou schopni vidět obě strany problému, mají silně vyvinutý smysl pro spravedlnost a trochu idealistické sklony.

     

    Nošení zeleného oblečení zlepšuje schopnost pamatovat si. Je možné, že to je výsledkem evoluce, kdy život v lese, nebo džungli kladl na paměť vysoké nároky a zapamatovat si cestu, nebo to, jestli je rostlina jedlá, bylo životně důležité.

     

    Zelená je barva, která uvolňuje a uklidňuje, působí také léčivě. Mírní nevolnost a klaustrofobii.

     

    Odstíny zelené

     

    Světle zelená - tato barva je spojována s mládím, hrami a nezralostí. Lidé, kteří dávají přednost světle zelené, jsou často nezodpovědní a mají problém s dokončováním projektů. Bývají váhaví a někdy propásnou svou šanci.

     

    Jadeitová - je nejdůležitější barvou v Orientu. Lidé, kteří obklopují se s touto barvou, hledají osvícení a mají sklon k filozofování.

     

    Olivově zelená - lidé, kteří nosí tuto barvu, mají za sebou obvykle nějaké životní trauma a jsou plni hořkosti. Zásluhou svých zkušeností jsou empatičtí.

     

    Smaragdově zelná – je tradiční barvou Irska a připomíná živou zeleň. 

     

    Tmavě zelená - Lidé, kteří dávají přednost tmavě zelené, jsou majetničtí a obvykle i trochu egoisté, lhostejní k potřebám druhých. Často se to stává lidem, kteří utrpěli nějaké emocionální zranění. 

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz