Štrasburk (Francie)

Odpradávna byl křižovatkou cest, o kterou mezi sebou často bojovali Němci a Francouzi. Německý vliv je tu dodnes patrný, ať už díky názvům ulic či typických domů. Na první pohled je to ale město malebné po francouzsku a upravené a čisté po německu. Adventní výzdoba je naprosto kouzelná a historie vánočních trhů se datuje až do roku 1570, což z nich dělá nejstarší trh v Evropě. Najdete tu místní domy ozdobené srdci, hvězdami, anděly a sněhovými vločkami a zároveň můžete vstřebávat autentickou tradici.

3810850:gallery:true:true

Drážďany (Německo)

Drážďanský Striezelmarkt je nejstarší německý trh a stojí za to ho vidět. Nabízí spousty světel, vánoční hudbu i tradiční saské speciality a delikatesy, kterým neodoláte podobně jako vánoční atmosféře. V barokní části města můžete poslouchat středověkou hudbu, kochat se ukázkami starých řemesel, například hrnčířstvím či hornictvím.

Berlín (Německo)

Když už budete v Německu, zajeďte si během adventu i do Berlína. Ten se může pyšnit desítkami vánočních trhů. Za nejkrásnější je prý považován WeihnachtsZauber a Alexanderplatz. Ten druhý je v samotném srdci Berlína a je kouzelný. Najdete zde více než sto stánků s řemeslnými a vánočními výrobky, ručně vyřezávané suvenýry, foukané sklo a další. Zvláštností je přítomnost největší vánoční pyramidy v Evropě. A jak známo, pobývat v blízkosti pyramidy je pozitivní pro naše zdraví.

Záhřeb (Chorvatsko)

Nádherný a magický advent naleznete i na Jadranu. Záhřeb nabízí hudební a umělecký program, spoustu trhů a také nádhernou výzdobu především na náměstí Zrinjevac. To je lemované alejí platanů, kde vám starý hudební pavilon ve vánočním vydání doslova vyrazí dech.

Budapešť (Maďarsko)

Tu nejkrásnější adventní atmosféru načerpáte přímo v srdci města na náměstí Vörösmarty a na náměstí svatého Štěpána. Tady najdete sladké maďarské pečivo, háčkované předměty a suvenýry, tradiční maďarské kožešinové čepice a rukavice či šperky z lisovaných květů. A když už budete dýchat předvánoční atmosféru, určitě si dopřejte ochutnávku skořicového pečiva, takzvaného kurtoskalacs.

Paříž (Francie)

Paříž vždycky patřila k místům, kam se vydávali hlavně zamilovaní. Stojí však za to vyrazit sem i v době adventu, kdy se celá Paříž rozsvítí včetně všech uliček, stromů a pouličních lamp. Bulváry jsou nazdobené, na každém rohu si můžete koupit nejen svařené víno či punč, ale taky originální dárky. Bude-li mrazivo, určitě se zahřejte francouzskou cibulačkou! Město lásky prostě musíte o adventu vidět!

3810862:gallery:true:true

Vídeň (Rakousko)

Říká se, že nejkrásnější advent v Evropě je ve Vídni. Kdo ví, každopádně předvánoční Vídeň je nádherná. Každý rok se Radniční náměstí promění doslova v okouzlující pohádkový ráj, kde se klidně budete procházet celé hodiny, a rádi. Světla, romantika, stánky, domácí vídeňské cukrovinky i dárečky. No a kdo rád bruslí, může si zde i zabruslit!

Londýn (Velká Británie)

Londýn může být zajímavý nejen pro skvělé předvánoční nakupování, ale taky kvůli historické adventní atmosféře. Určitě stojí za to vyrazit sem na více dnů a dopřát si to nejkrásnější, co před Vánocemi lze v Londýně najít. Patří sem procházka ledovým královstvím, ledové kluziště, kolotoče nebo cirkusové vystoupení. Ledový bar je další originalita, kterou najdete jen tady.

Řím (Itálie)

Hlavní město Itálie je o Vánocích prostě nádherné a kouzelné! Pro oslavu adventu je doslova jako stvořený. A pokud navštívíte vatikánské náměstí svatého Petra s masivním vyzdobeným stromem a betlémem v životní velikosti, budete mít na co vzpomínat celý život. Určitě taky navštivte slavný trh na náměstí Piazza Navona, kde najdete spoustu variací figurek do betlémů, nasvícené fontány a mnoho pouličních muzikantů, kteří hrají vánoční koledy.

Praha (Česká republika)

Jako Češi, a zvláště Pražáci, své hlavní město známe jako svoje boty. Přesto nás každý rok v době adventu doslova oslní svou magickou krásou. Pražské vánoční trhy patří k nejvyhlášenějším v Evropě a není se čemu divit. Krásně vyzdobené Staroměstské náměstí, spousta stánků s tradičními českými dobrotami i řemeslnými výrobky. Vánoční strom na Staroměstském náměstí ozdobí letos dekorace podle českých lidových tradic.

Vánoční strom pro Prahu: Takhle se stěhoval z křivoklátských lesů

Video
Video se připravuje ...
Vánoční strom pro Prahu: Takhle se stěhoval z křivoklátských lesů • David Malík, Ivan D. Hladík