Lucidní snění je stav, kdy si jasně uvědomujete, že jste ve snu. Čím více si uvědomíte, že sníte, tím více a lépe můžete vědomě ovlivnit obsah snu, který se vám zdá. Jde vlastně o takzvané „probuzení ve snu“ a používá se pro něj zkratka LD (lucid dreaming, jasné snění).

To, že víte, že se vaše tělo nachází ve stavu snění, je unikátní a může to být zkouška pro vás bdělý život. Ovšem může to být taky velmi zábavné, protože během lucidního snění si můžete plnit svoje fantazie. Ano, můžete létat nad vaším domem, líbat se s celebritou nebo si můžete ve snu popovídat se svým zemřelým příbuzným. Jediným omezením je vaše představivost a v těchto snech můžete dělat, cokoli si zamanete.

Tento typ snění se nejprve musíte naučit. Jak na to?

Pište si snový deník. Abyste se naučili lucidní snění, potřebujete schopnost vybavit si sen. Vedle postele mějte neustále sešit, do kterého si budete hned po probuzení zapisovat, co se vám zdálo. Nezapomínejte na detaily, které se ve snu objevily. To vám pomůže identifikovat vzory ve vašich snech a lépe si uvědomíte, že sníte.

• Důležité je ulehnutí do postele a konkrétně pak vhodná poloha. Ideální je na zádech, nebo ta, ve které jste zvyklí usínat. Podmínkou je klid. Abyste udrželi vědomí, musíte se soustředit na dýchání. Po celou dobu mějte zavřené oči, dokud nebudete schopní vstoupit do snu. Ujistěte se, že je vaše tělo uvolněné. Ležte klidně a nechte svou mysl běžet. Měli byste vnímat každý nádech a výdech. Vnímejte vibrace, které pronikají do úst, a uvědomujte si svou vlastní existenci.

• Pokud chcete prožít lucidní sen, měli byste se před spánkem najíst. Jídlo zvyšuje aktivitu mozku a tím pádem roste šanci mít živější sny. Pomůže také to, když zvýšíte hladinu melatoninu v mozku. V tom vám pomůže vyšší konzumace potravin, které stimulují produkci melatoninu – hořčice, mandle, slunečnicová a lněná semínka, třešně.

• Provádějte testy reality, například tenhle jednoduchý test. Zkuste si prostrčit jeden nebo dva prsty jedné ruky dlaní druhé ruky. Ve snu samozřejmě prst skrze dlaň projde a vy už nemusíte pochybovat o tom, že sníte. Osvědčeným testem je i zadržení dechu. Když si ve snu zacpete ústa i nos a bez problémů můžete i nadále dýchat, sníte. Pokud jste náhodou ve vodě, můžete dýchat pod vodou – ve snu vám to nebude dělat problémy.