Extra tip: Rituál podle Helen Stanků: Jak změnit smůlu ve štěstí?

V roce 2024 bude pátek třináctého v září a prosinci. Kdy nás čeká v příštích letech a v kterém roce budou dokonce tři pátky třináctého? Zjistíte to z této tabulky. Pátek třináctého

Rok Kdy bude pátek třináctého
2024 září, prosinec
2025 červen
2026 únor, březen, listopad
2027 srpen
2028 říjen
2029 duben, červenec
2030 září, prosinec

Historie: Jde o prokleté číslo?

Proč se vlastně pátku třináctého tak moc bojíme? Jakou má historii a jak ho využít ve svůj prospěch?

Nešťastná třináctka je už v Bibli

Pověra kolem tohoto dne může mít původ v Bibli: prý to byl den, kdy si Eva kousla do jablka ze stromu poznání, nebo den, kdy zmatení jazyků zastihlo stavitele babylonské věže.

Při poslední večeři Páně sedělo u stolu třináct lidí, což bylo den před Kristovým ukřižováním na Velký pátek. Od té doby byly pátky považovány za dny pokání a abstinence. Tahle náboženská víra pronikla do obecného povědomí a způsobila odpor k tomu, dělat v pátek třináctého něco důležitého.

TIP NA VIDEO: Kartářka Helen Stanku o pátku třináctého. Jakým rituálem můžete změnit smůlu ve štěstí?

Video
Video se připravuje ...
Helen Stanku: Pátek třináctého • Videoredakce ženských titulů

Pátek 13.: Prokletí od templářů

13. října 1307 v pátek zahájil papež římskokatolické církve ve spojení s francouzským králem tažení proti templářům a nařídil mučení a ukřižování jejich vůdce. Popravený templář Jacquese de Molay tehdy proklel papeže a francouzského krále a od té doby je pátek třináctého nejen pro templáře osudným dnem.

Třináctka byla považovaná za nešťastnou ještě před Kristem, protože byla poněkud navíc. Za číslo úplnosti byla vždy považovaná dvanáctka. Existuje dvanáct měsíců v roce, dvanáct bohů na Olympu, dvanáct hodin, dvanáct apoštolů, dvanáct slunečních znamení zvěrokruhu. I proto řada vysokých budov nemá třinácté patro nebo číslici třináct na dveřích hotelových pokojů. V tarotu je třináctka například symbolem smrti, ale podle kartářů prý neznamená nic strašného.

Třináctka je magické číslo. Jak toho využít?

Někteří historici tvrdí, že číslo třináct bylo úmyslně „zlikvidováno“ kněžími patriarchálních náboženství, protože představovalo ženskost. Třináctka totiž odpovídala počtu lunárních menstruačních cyklů za rok.

Magické číslo třináct je přitom z hlediska numerologie složeninou jedničky a trojky, což jsou nové začátky, naplnění, motivace, optimismus a intuice. Pokud tedy chcete ve svém životě něco změnit, tak právě pátek třináctého je ideální den.

NÁŠ TIP: Které dny ještě mají zvláštní energii a můžete je využít ke svému prospěchu? Zjistíte to z této infografiky: