Jmelí

Jmelí je jistě jedním z nejtypičtějších symbolů Vánoc a není to bylina ledajaká. Pro magické účely by se mělo sbírat buď o letním slunovratu, nebo šestý den po novu. Podporuje a posiluje všechna kouzla, uzdravuje, chrání a přivolává krásné sny.

O Vánocích se zavěšuje v domě a lidé se pod ním líbají na znamení míru a dobré vůle.

VIDEO: Štědrovečerní zvyky, tradice a pověry.

Video
Video se připravuje ...
Štědrovečerní zvyky, tradice a pověry • Videohub

Jalovec

Jalovec u nás nemá jako vánoční bylina velkou tradici, ale to není důvod, proč jím třeba neozdobit stůl. Odráží totiž zlá kouzla a prokletí a to se v hektické atmosféře Vánoc hodí.

Cesmína

Další ochrannou rostlinou k Vánocům příslušející je cesmína ostrolistá. Zavěšena přináší štěstí, chrání dům před zlými duchy, a dokonce i před jedy, takže ji doporučuju v případě, že rodinné vztahy se v předvánočním čase přiostřily.

Borovice a břečťan

Borovice o Vánocích nemusí vejít do domu jen ve formě vánočního stromku. Pokud vám nazdobená borovička k vašemu „pohanskému“ svátku neladí, svažte z borového chvojí věnec. Borovicové chvojí přináší radost a uzdravení a jako všechny rostliny s ostrými hroty chrání dům.

No a konečně i břečťan je rostlinou ochrannou a štěstí přinášející.

Barvy Vánoc

Pokud jde o barvy, nikoho asi nepřekvapí, že k zimním svátkům patří zelená, nachová a bílá, při svých rostlinných aranžmá na to nezapomínejte. I pálené svíce by měly být v příslušných barvách.

Magické vůně

A vůně? I když purpura a františek má něco do sebe, z magického hlediska sluší slunovratu spíš kadidlo a rozmarýn.

Ze složení vánočního herbáře můžeme soudit, že naši předkové považovali čas kolem zimního slunovratu za velmi nebezpečný a hleděli se proti nepřízni zlých sil dobře pojistit.

NÁŠ TIP: Jaké období je ještě – kromě času kolem Vánoc – vhodné pro čarování? Zjistíte to z této infografiky: