Podzimní rovnodennost neboli Mabon je jeden ze svátků sklizně. Během něj probíhají dožínky, hody, vinobraní, sklizeň ovoce, ale i svátek piva nebo slivovice. Hlavním symbolem je jablko, které představuje obnovený život, další symbolikou je víno, réva, roh hojnosti, ale i náhrobek. 

Tento den byl odpradávna svátkem podzimu a uvadání, příroda se ukládala ke spánkuMabon je vhodnou dobou pro rituály, které uzavírají určitou etapu, mírní bolest a přinášejí přijetí, hodí se také pro bilancování a poděkování za „sklizeň“, ať už ji chápeme jakkoli.

Jak provést rituál rozloučení

Rituál Mabon se hodí třeba pro ukončení vztahů, které nás už dlouho obírají o energii, ale může to být i rituál pro zbavení se závislosti na nějakém předmětu nebo prostě odstranění pocitu křivdy, který nás zbytečně brzdí. Jak postupovat?

1. Připravte si tři oranžové svíčky, ozdobte oltář jablky a vínem, pusťte si příjemnou hudbu a na lístek papíru (ideálně také oranžový či hnědý, protože barvami podzimní rovnodennosti jsou právě oranžová, hnědočervená a kaštanová) napište to, čeho se chcete zbavit. 

2. Potom zapalte svíce, přečtěte nahlas to, co jste na list napsali a představujte si svoje přání jako podzimní list, který padá ze stromu, vítr ho unáší a on odplouvá po vodě. Představujte si let lístku tak dlouho, dokud nebudete mít pocit ulehčení a odpoutání. Potom zhaste jednu po druhé všechny tři svíce.

3. Při zhasínání první proneste: Loučím se.

4. Při zhasínání druhé: Děkuji.

5. Při zhasínání třetí: Chci jít dál.

Lístek pak můžete buď spálit, nebo hodit do plynoucí vody, a zopakovat si tak duchovní cvičení s padajícím podzimním listem.

Čím ještě Mabon oslovit?

Co ještě můžete během podzimní rovnodennosti podniknout? Vzhledem k tomu, že svátek letos vychází na středu, nedá se předpokládat, že budete příliš dlouho křepčit u ohně. Něco však může udělat skoro každý. K Mabonu patří víno, pokrmy z jablek a hroznů, kdo chce, může navštívit hřbitov a položit na hroby svých blízkých jablka a víno jako obětinu a důkaz, že na mrtvé nezapomínáme a že se s nimi toužíme setkat.

NÁŠ TIP: Jaké dny jsou ještě - kromě podzimní rovnodennosti - vhodné pro čarování? Zjistíte to z této infografiky:

TIP NA VIDEO: Vyzkoušejte také rituál k posílení nových záměrů do života. Ve videu vám ho popíše kněžka Lilia Khoustnoutdinova: 

Video
Video se připravuje ...
Kněžka Lilia Khoustnoutdinova: Rituál k posílení nových záměrů do života • Videohub