Beltine byl tradičním svátkem milenců, kteří se vzájemně obdarovávali věnci z březového proutí, což mělo asi stejný význam jako dnešní výměna zásnubních prstýnků. Byl to také den, kdy mohla omladina bez obav vyrazit do hájků a věnovat se sexu. Manželé se zase milovali na polích, aby zajistili dobrou úrodu.

Očistný rituál s ohněm: Zbavte se všeho zlého

Oheň (i jeho dým) zažehnutý o Beltinu považovali Keltové za očišťující a chránil zdraví lidí i zvířat. Proto se pořádaly tance kolem tohoto ohně spojené s jeho přeskakováním a dýmem se pak prováděl dobytek.

Jak s ohněm čarovat? Vyberte si neřest, člověka nebo třeba špatnou vlastnost, které se chcete zbavit. Z klubka vlny odpovídající barvy (nejlépe takové, která koresponduje s vaší negací) vytvořte  jednoduchou panenku. Hotovou panenku si pak přivažte k sobě tak, že si zavážete provázek nebo stuhu kolem pasu a ze zbytku vytvoříte jakousi pupeční šňůru – na její konec pak přivažte panenku.

Nyní si představte, jak z vás zvolená negace odchází nití a vstřebává se všechna do panenky. Panenku, do které přešla vaše negace, pak odstřihněte, omotejte kolem ní větvičky šalvěje a vhoďte ji do ohně. Svou negaci tak nejen odvedete pryč, ale ještě ji i "očistíte" pomocí ohně

Strom lásky: Přivolejte si štěstí

Dodnes se dochovala tradice vztyčování jarní májky symbolizující spojení mocností Země a Nebe. Májka bývala zpravidla z kmene břízy, pomalována byla červenými a bílými spirálami a na vrcholu ozdobena větvičkami hlohu. Také kolem májky bylo zvykem tančit kruhové tance, které, jak se věřilo, posilovaly půdu.

Se stromy a jejich magickou mocí je spojený i tento kouzelný rituál: Najděte vrbu nebo břízku, pak nastříhejte dlouhé pruhy látky, případně stuhy a připravte si fixy. Svěřte tomuto stromku něco pěkného. Na stuhy napište svá přání a zavěšte je na stromek. Pokračujte, až získáte bohatě ověšený stromek nabitý pozitivní energií. Rituál je vhodný  i pro skupinu přátel či pro rodinu. Ozdobte stromek a přivolejte štěstí a lásku.

NÁŠ TIP: Jaké dny jsou ještě - kromě svátku Beltine - vhodné pro čarování? Zjistíte to z této infografiky: