Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Čarodějnické mýty a pověry: Na co dát pozor o filipojakubské noci?

/
  • Pověr o Filipojakubské noci je celá řada
    Pověr o Filipojakubské noci je celá řada (iStock)
    29. dubna 2023 ● 06:00

    Chystáte se v den pálení čarodějnic na podvečerní procházku s partnerem nebo na opékání nějakého toho vuřtíka? Pak se vám bude hodit znát i pověry, které se o filipojakubské noci tradují. Podle starých pověstí některá kouzla v tento čas mohou přinášet lásku a jiná zase smůlu… Na co si dávat pozor a co se vyplatí vědět o tomto večeru?

  • 1.

    Sabat čarodějnic

    Pověr o Filipojakubské noci je celá řada

     

    Lidé odpradávna věřili, že filipojakubská noc z 30. dubna na 1. května patří mezi nejmocnější z celého roku. Úzce spjatou ji měli především se zaháněním zlých čarodějnic a nebezpečné černé magie. Čarodějnice, které byly považovány za Satanovy služebnice se podle pověr měly shlukovat na čarodějných sabatech na kopcích a vrcholcích, kde prováděly děsivé nebezpečné magické rituály. Aby před jejich temnou kouzelnou mocí ochránili sebe a své hospodářství, začali zapalovat co největší ohně. Velké vatry měly zabránit čarodějnicím v kouzlení a zachránit celou vesnici před zlými kouzly.

     

    VIDEO: Pálení čarodějnic. Jaké jsou zvyky a tradice spojené s touto nocí plnou magie?

     

    Video
    Video se připravuje ...
    Pálení čarodějnic. Jaké jsou zvyky a tradice spojené s touto nocí plné magie? • Videohub
  • 2.

    Biče, zapálená košťata a úklid na ochranu

    Pověr o Filipojakubské noci je celá řada

     

    Naši předci se domnívali, že je před příletem strašných čarodějnic ochrání mimo jiné hluk. Používali proto biče a střelné zbraně, kterými hlasitě práskali do vzduchu, aby je zahnali. Stejný efekt měl mít i důsledný úklid všech místností, aby se staly nehostinnými pro černou magii. Dalším způsobem, jak se bránit, bylo kromě zakládání velkých ohňů také vyhazování zapálených košťat do vzduchu. Ta měla odhalit případné skryté čarodějnice prohánějící se kolem vzduchem a zabránit jim napadnout nevinnou oběť.

     

  • 3.

    Úroda a zvířata v ohrožení?

    Pověr o Filipojakubské noci je celá řada

     

    Smůla měla během reje čarodějnic hrozit nejen obyčejným lidem, ale i jejich hospodářským zvířatům a úrodě. Proto předci na ochranu před čarodějnicemi obestavěli své domy a statky větvemi s ostrými trny, aby se jim nepodařilo dostat na pozemek, protože by se o ně poranily. Mimo to měly všechny udržet v bezpečí hromady větví, písku a stébel trávy. Lidé žili v domnění, že čarodějnice se z místa nedostanou, dokud je všechny do jednoho nespočítají. Doufali, že jim to zabere celou noc, až do ranního rozbřesku.

     

  • 4.

    Zákaz toulání se o samotě

    O Filipojakubské noci koluje řada pověstí

     

    Během pálení čarodějnic byste se rozhodně neměla vydávat kamkoliv o samotě. Dříve se věřilo, že pokud se budete toulat sama přírodou, hrozí vám velké nebezpečí. Na procházku se proto vydejte jedině s kamarádkou nebo partnerem, abyste se vyvarovala případným rizikům. Samozřejmostí byly v dřívějších dobách také ochranné amulety, které měly ještě zesílit ochranu proti čarodějnicím a černé magii. Nejčastěji se k tomu využívaly například květ kapradí, svěcená křída nebo lahvička svěcené vody a hostie.

     

  • 5.

    Noc plodnosti a hojnosti

    O Filipojakubské noci koluje řada pověstí

     

    Filipojakubská noc nebyla zdaleka spjatá pouze s nebezpečím a čarodějnicemi, ale také s láskou a plodností. Keltové právě ženskost a plodnost během této noci oslavovali. Ženy se neváhali oddávat milostným radovánkám se svým milým. Na lásku a milostné projevy bylo dříve možné narazit na každém rohu. V tomto čase máte tedy velkou šanci, že se zamilujete, nebo ve vašem vztahu vzplane nová vášeň. A také ohně zapalované v podvečer měly zahájit a zároveň oslavit nadcházející půlrok plný slunce a světla a přinést lidem hojnost, radost a především plodnost ve všech životních oblastech. Ohně byly symbolikou uctívaného světla a přelomu tmavé zimy ve světlé jaro a léto.

     

  • 6.

    Děti zplozené v tento den čeká radostná budoucnost

    O Filipojakubské noci koluje řada pověstí

     

    S hojností, plodností a láskou během filipojakubské noci souviselo rození dětí. Pokud plánujete početí potomka, nemůžete si prý pro něj vybrat ideálnější čas, než je tento. Máte šanci, že mu díky tomu zaděláte na spokojenou budoucnost. Když se vám totiž zadaří počít miminko o čarodějné noci, měly by ho v životě provázet jen samé úspěchy. Čeká ho mnoho radosti a štěstí.

     

  • 7.

    Jarní květiny pro přivolání štěstí

    Pověr o Filipojakubské noci je celá řada

     

    Aby vám filipojakubská noc přinesla štěstí, měla byste dle pradávných rad hodit do ohně a spálit vše staré a nepotřebné. Symbolické předměty i staré rozbité věci, které už skutečně nepotřebujete. Chcete si přivolat štěstí a lásku? Pak stejně jako lidé dříve ozdobte vchod do vašeho bytu či domu jarními květinami. Položené před dveřmi by vám měly přinést do domácnosti pozitivní energii a vše dobré.

     

Autor: Tereza Brožová

Nevíte si rady?
Zavolejte svému osobnímu poradci!

Eva

Další věštci

Čínské štěstíčko

Klikněte a rozlomte!

Další štěstíčko
Zavřít
Telefonní služby provozuje: E.M.A.Europe, P.O.Box 14, Praha 05, 11005, tech. zaj. Materna, pro starší 18 let, 1sms/45Kč vč. DPH 1min/70Kč vč. DPH, www.ema.bz, www.platmobilem.cz