Kdy budou padat hvězdy: Přehled až do konce roku 2024
Jak si správně přát?

Kdy vyhlížet Geminidy?

Rojení zimních meteorů Geminidy sledujte v noci ze 14. na 15. prosince 2023, nejlepší podmínky budou mezi půlnocí a 4. hodinou ranní. Padající hvězdy budou mít ideální pozorovací podmínky, protože jejich sledování nebude rušit svítící Měsíc.

Přání se plní

Důkaz o tom, že by měla padající hvězda nějaké zvláštní schopnosti, sice neexistuje, ovšem po mnoho staletí lidé v její zázračnou moc věřili. A spousta lidí také tvrdí, že poté, co spatřili padat hvězdu a něco si v ten moment přáli, se jim přání velmi brzo vyplnilo.

Padající hvězda je meteorit. Kdy budou v roce 2024 padat?

Padající hvězda vlastně není hvězda, ale meteorit. Jejich počet na noční obloze je poměrně proměnlivý v závislosti na čase, roční době i oblačnosti. Kdy se na ně těšit v roce 2024?

Lednu bude patřit rojení meteorů Kvadrantidy. Své maximum budou mít v noci ze 3. na 4. ledna za ne moc příznivých podmínek, protože pozorování padajících hvězd naruší svit Měsíce.

V květnu se těšte na meteorický roj η-Aquaridy. Ten je zajímavý tím, že jeho meteory pocházejí z prachu známé Halleyovy komety. Podmínky budou takřka ideální a největší šanci na úspěšné pozorování máte 6. 5. od 3. hodiny ranní do rozbřesku.

V srpnu  přichází meteorický roj Perseidy, kterému se přezdívá "nejoblíbenější kosmický ohňostroj roku". Podmínky sice nebudou dokonalé, i tak ale můžete spatřit až desítky padajících hvězd za hodinu. Na pozorování se vypravte v noci ze 12. na 13. srpna mezi půlnocí a 4. hodinou ranní.

Následuje říjnové meteority Orionidy, jejichž meteory pocházejí stejně jako u květnového roje η-Aquaridy z úlomků Halleyovy komety. Obecně Orionidy nejsou moc aktivním rojem a podmínky navíc nebudou nejlepší, na druhou stranu ale občas vyprodukují i velmi jasné meteory. Tento roj je aktivní od 2. října až do 7. listopadu a jeho maximum připadá na 21. a 22. října, Orionidy ale můžete vyhlížet už několik nocí před tímto maximem.

Rok uzavřou Geminidy a i když je bude rušit Měsíc, šance tu jsou. Také tento roj totiž dokáže "vyrobit" velmi jasné meteority. Padající hvězdy vyhlížejte v noci ze 13. na 14. prosince mezi půlnocí a 4. hodinou ranní.

Jak si správně přát, když vidíte padat hvězdu

Až budete sledovat zářící meteority, nezapomínejte na to, že síla myšlenky je součástí lidské přirozenosti. A pokud prostě věříme, že nám padající hvězda splní naše přání, je možné, že se to skutečně stane, protože pro to také děláme všechno, co je možné. Tak proč to nezkusit a nepřát si něco opravdu velkého, když uvidíte padat hvězdu! Měli byste ale přitom dodržovat určitá pravidla a zvyklosti pro „správné“ přání. která to jsou?

  • Zavřete oči, když si něco přejete.
  • Nikomu nesmíte říct, co jste si přáli, jinak se to nesplní.
  • Musíte silně věřit ve své přání, jinak nebude splněné.
  • Když stihnete udělat uzel na kapesníku nebo zvednete ze země kámen, než hvězda zmizí, budete mít hodně štěstí.
  • Potřebujete peníze? Zaparkujte auto večer pod hvězdnou oblohou a počkejte na padající hvězdu. Řekněte slovo „peníze“ třikrát za sebou, když začne hvězda padat.

Štěstí, nebo smrt či pohroma?

Padající hvězdy jsou odpradávna důležitým znamením pro lidi v mnoha kulturách. Obyvatelé žijící v jihozápadním Německu například věří, že když spatří padat hvězdu, budou mít jeden rok štěstí. Pokud ji ale uvidí tři dny za sebou, znamená to naopak smůlu a smrt. V Chile by každý, kdo spatří padat hvězdu, měl zvednou ze země kámen, který mu přinese štěstí. Na Filipínách si musíte udělat uzel na kapesníku a držet ho po dobu, co vidíte padat hvězdu.

V některých pobaltských zemích a ve střední Evropě si lidé mysleli, že každý člověk má svou vlastní osobní hvězdu, která když zemřeli, zemřela s nimi, a proto spadla z nebe. Proto je běžnou praxí říkat ve chvíli, kdy vidí padat hvězdu, „odpočívej v pokoji“ nebo „jdi s bohem“. Někde zase lidé věří, že padající hvězda je předzvěst následné nebo probíhající zkázy.

TIP NA VIDEO: Co ještě můžete udělat pro svoje sny a přání? Kněžka Lilia Khoustnoutdinova vám ve videu poradí, jak provést rituál k posílení nových záměrů do života.

Video
Video se připravuje ...
Kněžka Lilia Khoustnoutdinova: Rituál k posílení nových záměrů do života • Videohub