Chléb byl odpradávna považován za boží dar a figuroval v mnoha slovanských obřadech.  

Slované ho považovali za dar bohů. Snad od Dážboga, který dával sluneční svit, snad od Peruna, který dával déšť a zúrodňoval půdu, snad od Mokoše, které představovala samotnou Matku Zemi a možná od nich ode všech. Toho se už asi nedopátráme a vlastně na tom až tak dalece nezáleží.

V křesťanských časech byl chléb vnímán jako dar boha jediného, který vládne nade vším.

Už samotná příprava chleba bývala posvátnou záležitostí. Veškerá manipulace s chlebovým těstem byla provázena modlitbou a přežehnáváním magickými gesty. Chlebu se žehnalo při vkládání těsta do díže, při přendávání do pece i při vyjímání z pece. Slované si hodně potrpěli na pohostinnost, ale při zadělávání a pečení chleba o návštěvy nestáli. Ten, kdo vstoupil během zadělávání, kynutí, či pečení chleba do stavení, mohl totiž chleba uhranout a tím zkazit. 

Víte, jak se pekl chléb, který by mohl sloužit jako obětina? 

Autor: Zbyněk Milner Na Větře
 

Samožitný  kváskový chléb podle Zbyňka Milnera Na Větře
Velice často tento chléb peču. Jedná se o jednu z nejstarších receptur na chléb a je znám také jako staroruský. Pokud by si jej chtěl někdo upéci, je třeba nejprve ovládat dovednost vedení a udržení žitného kvásku. Bez tohoto se poctivý, samožitný péci opravdu nedá.

1 díl žitného kvásku
1 díl žitné chlebové mouky
0,5 dílů vody
Sádlo
Slunečnicová semena – loupaná.
Sůl, kmín, koriandr.

Postup:
1) 0,5 kg kvásku smícháme s 0,5 kg žitné mouky, přidáme 0,25 l vody o teplotě 37⁰ C, sůl, kmín, koriandr a rozpuštěné sádlo. Sádlo nesmí být horké, usmrtilo by kvásek.
Vše důkladně prohněteme.
2) Formu vymažeme silnou vrstvou sádla a vysypeme slunečnicovými semeny.
3) Těsto lžící vložme do formy, kterou jsme předtím vymazali sádlem a vysypali slunečnicí.
4) Necháme pod namočenou utěrkou v teple vykynout. Platí přímá úměra o teplotě a rychlosti kynutí těsta. V tomto případě těsto kyne asi 5 hodin při okolní teplotě nad 25⁰C
5) V předehřáté troubě pečeme prvních 20 minut na teplotu 250⁰ C a další hodinu na 180⁰ C.

 

Video
Video se připravuje ...
Pečení chleba • Tereza Kovářová

Foto a recept: Zbyněk Milner Na Větře