O letním slunovratu, který připadá na 21. června 2023, se tradičně pálily ohně a skákalo se přes ně. Ohně byly symbolem moci Slunce, která je o slunovratu na vrcholu.  Pokud chcete o slunovratu čarovat, můžete vyzkoušet rituály nejen s ohněm, ale také s tradičními bylinkami. 

Levandule: Rituál na ochranu domu

Připravíme si bílou svíci, pomažeme ji levandulovým olejem, vyslovíme „očišťující“ zaklínadlo a pak svíci zapálíme.

Potom s ní obejdeme či obkroužíme předmět či místo, které chceme očistit, v případě, že očišťujeme například pokoj, obcházíme podél stěn a v rozích se na chvíli zastavíme. Přitom vyslovujeme zaklínadlo: „Plameni jasný, zlo teď znič, očistným světlem škůdce spal a živým ohněm ochraňuj v tuto chvíli a pak i dál.“

Při vyslovování zaklínadla vizualizujte co nejživěji zlo, negativní energii hořící v plameni svíčky, nebo plameny, které obklopují předmět či místo a spalují vše zlé. Při očistných kouzlech je nejlépe nechat svíci dohořet a dál ji už nepoužívat.

Kouzla s kapradím na lásku, peníze a další přání

Ke slunovratu patří kapradí, které se o slunovratové noci tradičně sbírá a je považováno za talisman. Vyráběly se z něj mocné magické váčky.

Jak vyrobit magický váček?

Sebemocnější byliny nám nepomohou, pokud jejich magii nevdechnete život. Sedněte si na nějaké klidné místo, vypněte mobil, přestaňte se ohlížet po poblikávajícím monitoru a myslete buď na cíl, jehož chcete čarováním dosáhnout, nebo prostě jen odpočívejte. Až vás opustí myšlenky na domácí trampoty, pozvedněte ruce, přibližte dlaně k sobě tak, aby mezi nimi byly přibližně dva centimetry, a jemně pohybujte prsty obou rukou proti sobě.

Po chvíli byste měli mít podobný pocit, jako když k sobě přibližujete magnety stejným pólem. Ze začátku vjem není příliš silný, po nějaké době ale cítíte silové pole i mezi dlaněmi vzdálenými od sebe více než třicet centimetrů. Intenzivněji by energii měla vyzařovat vaše dominantní – projektivní ruka, což bývá u praváků pravá a u leváků levá, ale nemusí tomu tak být vždycky. 

Pak položíme byliny do připravené mísy, pokud jsou suché, mneme je mezi prsty, drolíme, nad čerstvými jen přejíždíme dominantní – vyzařující rukou. Cítíte už jejich energii? Zkuste ji nahmatat a přitom, ano, vizualizujeme, to už jsme také probrali, můžete i pronést připravené zaklínadlo, prosbu, nebo si ji jen myslet. Slova vyslovená nahlas teď nejsou důležitá, to podstatné za vás říká vaše mysl a vaše ruce. Energie, kterou rostliny vyzařují, vzrůstá… klidně teď můžete použít i dávné naivní dětské gesto „čáry máry“, ono je totiž docela na místě, a když vaše dlaně krouží nad mísou, cítíte, jak se vaše aura a aura rostlin prolíná.

Rostliny, které jsme právě zaříkávali, nasypeme na lněné plátno a pevně zavážeme nití. Při vázání uzlu si znovu představujeme splněný cíl našeho kouzla.

Ochranné rituály s vřesem

Vřes je tradiční slunovratovou bylinou, jeho nošení má přispívat k udržení mládí a energie. Bílý vřes chrání proti zlu a přináší do domu štěstí. Nosily ho zvláště mladé dívky. Nasbíraný při slunovratu má výjimečnou sílu. Snítky se věší nad dveře obydlí, také do chlévů a jiných hospodářských budov.

Magické účinky třezalky

Kdo se chtěl o slunovratu ochránit před zlou mocí démonů, nosil snítku třezalky při sobě, tanečníci, kteří tančili kolem ohně, měli na hlavě věneček z čarověníku (třezalky). Kytička třezalky zavěšená v okně ochrání dům před uhranutím, nemocemi a šílenstvím, její vůně zahání nepřejícné duchy. Vyrobíte-li si léčivý třezalkový olej, možná vás překvapí výsledná, krásně červená barva.  Třezalka připevněná na vchodové dveře zahání zlé duchy.

Černobýl: Osvědčená duchovní bylina

 

Pokud jej nasbíráte o letním slunovratu a sušený budete nosit v kouzelném váčku při sobě, přinese vám štěstí. Dříve hospodyňky pokládaly za bouře větvičku pelyňku před dveře, chránil obydlí před bleskem. Kouzlo černobýlu je užitečné při cestování, přibalte ho tedy do prázdninového zavazadla.

NÁŠ TIP: Jaké dny jsou ještě - kromě letního slunovratu - vhodné pro čarování? Zjistíte to z této infografiky: